Σαρλότ με μήλα και φρούτα στο φούρνο

Σαρλότ με μήλαΣαρλότ με μήλα και φρούτα στο φούρνο

Σύμφωνα με το θρύλο,η Σαρλότ με μήλα και φρούτα στο φούρνο πήρε το όνομά τον από τη σύζυγο του Γεωργίου του Γ’, του γνωστού «τρελού» βασιλιά. Παραδοσιακά γίνεται σε ψηλή και βαθιά φόρμα.



Το beauty secrets το δοκίμασε και θέλησε να μοιραστεί μαζί σου αυτό το γλυκό επιδόρπιο.

  • Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά + 1 ώρα πάγωμα
  • Συνολικός χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 20 λεπτά
  • Μερίδες 6

Θα χρειαστείς:

  • 14 λεπτές φέτες λευκού ψωμιού, χωρίς την κόρα
  • 175γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 500γρ. μήλα, καθαρισμένα και πολύ ψιλοκομμένα
  • 500γρ. μήλα για μαγείρεμα, καθαρισμένα και πολύ ψιλοκομμένα
  • 90γρ. καστανή ζάχαρη
  • μια πρέζα κανέλα, τριμμένη
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 50γρ. καρύδια, πολύ ψιλοκομμένα
  • 50γρ. σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα
  • 2 κ.σ. μαρμελάδα (προαιρετικά)
  • ξύσμα λεμονιού, (προαιρετικά)
  • 3 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο

Εκτέλεση:

1.Αλείφεις μια φόρμα σαρλότ με βούτυρο. Κόβεις στη μέση έξι φέτες από το ψωμί, για να φτιάξεις παραλληλόγραμμα. Κόβεις πέντε φέτες διαγώνια στη μέση, για να φτιάξεις τρίγωνα. Κρατάς τις άλλες τρεις φέτες.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ:Τάρτα με κρέμα σοκολάτας:Μια εύκολη & νόστιμη συνταγή!

2.Αναποδογυρίζεις τη φόρμα και στρώνεις από πάνω τα τρίγωνα του ψωμιού, αλληλοκαλύπτοντας τις άκρες για να σκεπαστεί τελείως. Κρατάς τα τρίγωνα στη θέση τους και, χρησιμοποιώντας τη φόρμα ως δείκτη.Κόβεις με ένα ψαλίδι τις άκρες που προεξέχουν ώστε να ταιριάζουν ακριβώς στη βάση της φόρμας.

Σαρλότ με μήλα και φρούτα στο φούρνο

3.Λιώνεις 150γρ. από το βούτυρο, βυθίζεις τα κομμένα τρίγωνα και μετά τα στρώνεις στη βάση της φόρμας. Βυθίζεις τα παραλληλόγραμμα στο βούτυρο και τα αραδιάζεις στα πλάγια, ώσπου η φόρμα να έχει σκεπαστεί εντελώς.

Κλείνεις τυχόν κενά με τα περισσεύματα του ψωμιού. Βουτάς τις φέτες ψωμιού που κράτησες στο βούτυρο και τις αφήνεις στην άκρη.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ:Πανακότα με άρωμα μαστίχας Χίου

4.Για τη γέμιση, λιώνεις το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίχνεις τα μήλα, σκεπάζεις το τηγάνι με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω το καπάκι. Τα ψήνεις σε χαμηλή θερμοκρασία για 15-20 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν και να έχουν την υφή σάλτσας μήλου.

Προσθέτεις τη ζάχαρη και ανακατεύεις σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή ώσπου το μείγμα να πέφτει από το κουτάλι σε μεγάλες σταγόνες. Προσθέτεις την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα καρύδια και τις σταφίδες. Κατεβάζεις από τη φωτιά. Προσθέτεις τη μαρμελάδα και ίσως λίγο ξύσμα λεμονιού. Τα αφήνεις να κρυώσουν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ:Αναποδογυρισμένη μηλόπιτα

Σαρλότ με μήλα και φρούτα στο φούρνο

5.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190C. Μισό γεμίζεις τη φόρμα με τη γέμιση. Σκεπάζεις τη γέμιση με τις μισές από τις φέτες που φύλαξες, τις πιέζεις καλά και μετά ρίχνεις την υπόλοιπη γέμιση. Αν η γέμιση δεν φτάνει μέχρι το χείλος τη φόρμας, κόβεις προσεκτικά τις άκρες του ψωμιού από τα πλαϊνά. Σκεπάζεις με τις υπόλοιπες φέτες, φροντίζοντας να μην υπάρχουν κενά. Πιέζεις απαλά και σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο.

6.Ψήνεις τη σαρλότ για 45 λεπτά με 1 ώρα. Την αφήνεις να κρυώσει εντελώς και μετά ξεφορμάρεις σε μια πιατέλα. Αυτό θα σε πάρει περίπου 1 ώρα.

7.Ζεσταίνεις τη μαρμελάδα βερίκοκο και 25 ml νερό σε ένα μικρό σκεύος, σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να λιώσει. Αλείφεις το μείγμα στην επιφάνεια της σαρλότ για να γυαλίσει.

Tips:

  • Αντί για φόρμα σαρλότ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σκεύος για σουφλέ ή για κέικ.
  • Αν η μαρμελάδα έχει πολλά φρούτα, αφού τη ζεστάνεις, τη στραγγίζεις προτού την αλείψεις στη σαρλότ.
  • Γι’ αυτόν το σκοπό μια φτηνή μαρμελάδα είναι ό,τι πρέπει.
  • Για περισσότερο άρωμα, αντικαθιστάς τις σταφίδες με 1-2 κ.σ. ψιλοκομμένο γλασαρισμένο τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο με τριμμένο τζίντζερ.
  • Για συνοδευτικό χτυπάς 150 ml κρέμα γάλακτος με 50γρ. ζάχαρη

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Barbara Liosi

Στο beauty-secrets μια γυναίκα θα βρει.Μυστικά ομορφιάς για το πρόσωπο το σώμα και τα μαλλιά.Φυσική ομορφιά και θεραπείες Ιατρικής Αισθητικής.Όλες τις νέες τάσεις της μόδας,σε ρούχα παπούτσια αξεσουάρ.Άρθρα με θέματα υγείας και διατροφής.Διακόσμηση σπιτιού,συνταγές μαγειρικής,καθώς και εβδομαδιαίες προβλέψεις ζωδίων και αναλυτικός ονειροκρίτης.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>