3 υγιεινές τροφές που έχουμε ξεχάσει!

υγιεινές τροφές που έχουμε ξεχάσειΠλιγούρι,τραχανάς,αλεύρι από καλαμπόκι είναι 3 υγιεινές τροφές που έχουμε ξεχάσει.Ξανάβαλε τις στο τραπέζι σου με 3 εύκολες συνταγές και κέρδισε σε υγεία και γεύση.


Θυμήσου τις καλοκαιρινές βόλτες, όταν ο παππούς σου αγόραζε το παστέλι που σου είχε τάξει…
Η ακόμα το μπολ με τα κουάκερ που έτρωγες προτού φύγεις για το σχολείο… Όλο και κάποια παρόμοια εικόνα θα «γαργαλάει» τη μνήμη σου, εκτός κι αν ανήκεις στη γενιά των σημερινών εφήβων.Οι παλιότερες, μάλιστα, θα αναπολείτε τις εποχές που αυτές οι τροφές είχαν ηγετική θέση στο καθημερινό τραπέζι και ίσως κατηγορείτε τη σύγχρονη νοοτροπία του γρήγορου φαγητού, που τις «εξοστράκισε» στο παρελθόν.

3 υγιεινές τροφές που έχουμε ξεχάσει!

Αν πάλι αυτές οι εικόνες δεν σου λένε τίποτα, αναλαμβάνουμε εμείς να ξετυλίξουμε έναν ολόκληρο κόσμο με τις γεύσεις που έχουμε ξεχάσει ιδιαίτερα όσοι ζούμε στις μεγάλες πόλεις και λιγότερο όσοι κατοικούν σε χωριό. Σου παρουσιάζουμε λοιπόν αυτές τις 3 υγιεινές τροφές,τροφές που έχουμε ξεχάσει1

Πλιγούρι

Το σιταρένιο πλιγούρι το συναντάμε εδώ και πολλές δεκαετίες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι εξαιρετική επιλογή για αυτούς που αποφεύγουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων καθώς και για όσους έχουν υψηλές απαιτήσεις σε πρωτεΐνες, όπως τα παιδιά, τους εφήβους και τους αθλητές.

Παράλληλα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματός μας και σχετίζονται με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ακόμα, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B, απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος του διαφοροποιείται και η περιεκτικότητα του γεύματος σε λιπαρά και θερμίδες.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:

Διατηρείται για πολύ καιρό στο ντουλάπι, εφόσον έχεις κλείσει καλά τη συσκευασία του, ώστε να
μην μπαίνει υγρασία. Αν έχεις υψηλή χοληστερόλη, κατανάλωνε καθημερινά 1 φλιτζάνι πλιγούρι. Θεωρείται πολ’υ αποτελεσματικό στη μείωσή της. Εξίσου ευεργετικές ιδιότητες έχουν και τα δημητριακά από αλεύρι βρόμης ολικής άλεσης (καταναλώνε περίπου 2 φλυτζάνια την ημέρα).

ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ:

Ανέμιξε

  • 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι
  • 2 Κ.Γ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. τεμαχισμένα αποξηραμένα βερίκοκα
  • 1 κ.σ. καρύδια.

Τραχανάς

Ο τραχανάς είναι ένα από τα αρχαιότερα ζυμαρικά. Ανακαλύφθηκε από τους Άραβες. Η σούπα του
τραχανά ήταν ένα εύκολο και θρεπτικό γεύμα για τους νομάδες βοσκούς που μετακινούνταν διαρκώς. Τα βασικά συστατικά του τραχανά είναι γάλα και χοντροκομμένο σιτάρι ή σιμιγδάλι. Μαγειρεύεται είτε με γάλα και βούτυρο είτε με φρέσκια ντομάτα και ελαιόλαδο.Οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες που περιέχει αποτελούν τις κύριες μορφές ενέργειας που χρειαζόμαστε.

Προστατεύει την καρδιά γιατί είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε β-καροτένιο το οποίο έχει αντιοξειδωτικές ιδιοτητες.

ΜΙΚΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ:

Όταν αγοράζεις τραχανά, επέλεξε εκείνον που συνδυάζει γάλα ή γιαούρτι με αλεύρι ή πλιγούρι. Είναι πολύ υγιεινός και νόστιμος.

ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ:Χωριάτικη τυρόπιτα με τραχανά της πεθεράς

Υλικά (για ένα μέτριο ταψί):

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
  • 500 γρ. φέτα τριμμένη
  • 4 αυγά
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού τραχανάς γλυκός
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο φρέσκο λιωμένο.

 

Εκτέλεση:

1. Τοποθέτησε την τριμμένη φέτα σε μπολ. Πρόσθεσε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το
γάλα, το αλατοπίπερο και ανακάτεψε με ξύλινο κουτάλι. Ρίξε και τον τραχανά και ανακάτεψε
μέχρι να ενσωματωθεί.

2. Προθέρμανε το φούρνο στους 200C και χώρισε τα φύλλα σε 2 ίσα μέρη. Βουτύρωσε ελαφρά ένα ταψί και στρώσε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας τον πάτο και τα πλάγια του. Συνέχισε να στρώνεις φύλλα, βουτυρώνοντας τα ένα προς ένα, μέχρι να τελειώσουν τα μισά.

3. Άδειασε το μείγμα του τυριού στο ταψί και στρώσε την επιφάνειά του με ένα κουτάλι. Γύρισε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν γύρω γύρω.

4. Στρώσε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας τα ένα-ένα. Με ένα ψαλίδι, κόβεις τα φύλλα 2 εκ. από την περιφέρεια του ταψιού και γυρίζεις προς τα μέσα ό,τι εξέχει.

5. Χαράζεις την πίτα επιφανειακά σε τετράγωνα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι. Ραντίζεις με λίγο νερό και βάζεις το ταψί στο φούρνο. Ψήνεις την πίτα στους 180C για περίπου 50, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.

6. Όταν ψηθεί, τη βγάζεις από το φούρνο και τη σερβίρεις μετά από τουλάχιστον 15′ αφού την κόψεις σε κομμάτια.

Καλαμποκόψωμο

Το αλεύρι καλαμποκιού δίνει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στο καλαμποκόψωμο (τη γνωστή μας
μπομπότα), κυρίως λόγω κάποιων καροτενοειδών. Τα καροτενοειδή προστατεύουν τον οργανισμό από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών, λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας απέναντι σε νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά και διάφορες μορφές καρκίνου. Επίσης, το καλαμποκόψωμο περιέχει και ποσότητες φυλλικού οξέος, τα υψηλά επίπεδα του οποίου έχουν σχετιστεί και με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες συμπλέγματος B. Μία μέτρια φέτα 30 γρ. περιέχει περίπου 80- 90 θερμίδες.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
Το καλαμποκόψωμο σερβίρεται ελαφρά ζεστό. Αν σου περισσέψει, φύλαξε το στην κατάψυξη,
κλεισμένο σε πλαστική σακούλα. Ζέστανε το ελαφρά πριν το σερβίρεις.

ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Καλαμποκόψωμο με μαγιά

Υλικά για μία μεγάλη φρατζόλα

  • 1 1/2 κούπα καλαμποκάλευρο
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά μαγιά
  • 1 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1 αυγό
  • 1/3 κούπας λάδι ή μαργαρίνη
  • 1 κούπα καλαμπόκι κονσέρβας στραγγισμένο και ψιλοκομμένο.

Εκτέλεση:

1.Ανακάτεψε στο μπολ του μίξερ όλα μαζί τα στερεά υλικά της συνταγής, εκτός από το καλαμπόκι. Πρόσθεσε τα υγρά υλικά και χτύπησε τα όλα μαζί για 1 ‘. Ρίξε και ανακατέψτε το καλαμπόκι.

2.Άδειασε και στρώσε το μείγμα σε μια πολύ καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ψωμιού 22x10x7 εκ. Ψήσε το ψωμί με το μπέικιν πάουντερ αμέσως σε φούρνο στους 210 C, για 20 -25 ή ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

3.Σκέπασε το ψωμί με τη μαγιά με πλαστική μεμβράνη κι άφησε το να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήστε το στους 210C για 30-35’, ώσπου να πάρει γλυκό καστανό χρώμα η επιφάνεια.

4.Αναποδογύρισε το σε σχάρα κι άφησε το να κρυώσει ελαφρά. Αν θέλεις να το κάνεις με σταφίδες, μπορείς επίσης να προσθέσεις στη συνταγή 2/3 κούπας ξανθές σταφίδες.

Αν σου αρέσουν τα άρθρα του beauty secrets κάνε like στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεσαι καθημερινά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

 

 

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Barbara Liosi

Στο beauty-secrets μια γυναίκα θα βρει.Μυστικά ομορφιάς για το πρόσωπο το σώμα και τα μαλλιά.Φυσική ομορφιά και θεραπείες Ιατρικής Αισθητικής.Όλες τις νέες τάσεις της μόδας,σε ρούχα παπούτσια αξεσουάρ.Άρθρα με θέματα υγείας και διατροφής.Διακόσμηση σπιτιού,συνταγές μαγειρικής,καθώς και εβδομαδιαίες προβλέψεις ζωδίων και αναλυτικός ονειροκρίτης.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>