Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου

Αρωματοθεραπεία

Όλοι μας έχουμε ανάψει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας ένα αρωματικό κερί κι έχουμε αφεθεί στο άρωμά του για να μας χαλαρώσει. Ελάχιστοι όμως έχουν αναρωτηθεί πως μπορεί μια μυρωδιά και μόνο να επιδράσει ευεργετικά στη διάθεσή μας. Η ιδιότητα αυτή των κεριών βασίζεται στις αρχές της αρωματοθεραπείας. 


Αρωματοθεραπεία είναι η χρήση ελαίων που παράγονται από φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες (βότανα), με σκοπό τη βελτίωση της σωματικής και ψυχολογικής ευεξίας, τη βελτίωση της διάθεσης και γενικά την εναρμόνιση ψυχής, σώματος και εξωτερικού περιβάλλοντος. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες, εναλλακτικές ή συμβατικές θεραπευτικές μεθόδους θεραπείας καθώς είναι ένα ήπιο και κυρίως φυσικό βοήθημα για την διατήρηση ή την αποκατάσταση της υγείας. 
Από ένα αρωματικό φυτό μπορεί να προκύψει, μια ποικιλία αιθέριων ελαίων που προέρχονται από τα διαφορετικά ή και από το ίδιο μέρος του φυτού. Για τη συλλογή αυτών των ελαίων από κάποιο φυτό, είναι πρώτα απαραίτητη η αποξήρανση. Ύστερα, με μεθόδους όπως η απόσταξη, και η εκχύλιση, γίνεται η συλλογή των ελαίων. Οι ουσίες που περιέχονται στα αιθέρια έλαια των φυτών, είναι τόσο δυνατές ώστε έχουν τη δυνατότητα να διαπερνούν (κυρίως με τη μέθοδο του μασάζ) τις στοιβάδες του δέρματός μας, καθώς αποτελούνται από πολύ μικρά μόρια, ή να εισέρχονται στον οργανισμό (όπως με τις εισπνοές) και από εκεί πιθανότατα, μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε κάθε σημείο του οργανισμού κι έτσι κινητοποιούν τους μηχανισμούς ανανέωσης των κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα επιδρούν και στη βαθύτερη ψυχική κατάσταση του ατόμου χάρη στη σχέση μεταξύ της λειτουργίας της όσφρησης και των “οργάνων” των συναισθημάτων.
Παραγωγή των ελαίων 
Οι μέθοδοι παραγωγής των ελαίων είναι η απόσταξη, η εκχύλιση, η έκθλιψη και η απορρόφηση σε λίπος ή διαλύτες (βουτάνιο, διοξείδιο του άνθρακα) και χρησιμοποιούνται ανάλογα με το είδος του φυτού που έχουμε και του ελαίου που θέλουμε να παράγουμε. 
Τρόποι χρήσης 
Η χρήση τους είναι κυρίως εξωτερική με μασάζ, εισπνοές, σταγόνες στην μπανιέρα, κομπρέσες, καλλυντικά, αρωματικά χώρου κλπ, αλλά και εσωτερική με κατάποση ελαίων αναμιγμένων με βάμματα, βρώσιμα λάδια ή σε μορφή κάψουλας. 


Προσοχή! Σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών όπως επιληψία, υπόταση, πριν τη χρήση να παίρνετε ΠΑΝΤΑ την έγκριση γιατρού.
Άτομα με επιληπτικό ιστορικό δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια από μάραθο, ύσσωπο και φασκόμηλο. Επίσης, όταν χρησιμοποιείται ιεροβότανο δεν πρέπει να γίνεται χρήση αλκοόλ διότι προκαλεί κατάθλιψη. 
Άτομα με υπέρταση πρέπει να αποφεύγουν αιθέρια έλαια όπως: ύσσωπο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και θυμάρι. 

Εισπνοές: Συνίσταται κυρίως για παθήσεις του αναπνευστικού. 
Μπορείτε να εισπνεύσετε απευθείας από το μπουκάλι κρατώντας το κάτω από τη μύτη και παίρνοντας μια βαθιά ανάσα. 
Αλλιώς, σε μια λεκάνη ή ένα μπολ με ζεστό νερό, προσθέτουμε 4-8 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της προτίμησής μας και εισπνέουμε βαθιά από τη μύτη για περίπου 5 λεπτά. 


Μασάζ: Τα έλαια να χρησιμοποιούνται αραιωμένα σε κατά πολύ μεγαλύτερη ποσότητα άοσμού λαδιού, κατά προτίμηση φυτικού, με αναλογία 3%. (5-6 σταγόνες ανά δύο κουτάλια της σούπας λάδι) 
Προσθέτουμε σταγόνες ελαίου σε λάδι και κάνουμε μασάζ σε ολόκληρο το σώμα ή στην προβληματική περιοχή. Οι κινήσεις πρέπει να επικεντρώνονται στη μάλαξη των μυών, όχι της επιδερμίδας. 


Κομπρέσες: 5 με 10 σταγόνες ελαίου σε ζεστό νερό, βρέχουμε ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα, το στύβουμε και εφαρμόζουμε στην περιοχή που έχει ανάγκη. 


Άρωμα στο χώρο: Σε ένα μικρό σκεύος με νερό, βάζουμε ένα ρεσό. Προσθέτουμε 6-10 σταγόνες αιθέριου ελαίου και ανάβουμε το κερί για να θερμανθεί το μίγμα. 
Υπάρχουν ακόμα στην αγορά, ειδικές συσκευές αιθέριων ελαίων όπου θερμαίνουμε νερό με μερικές σταγόνες του ελαίου που επιθυμούμε κι αφήνουμε το άρωμα να επιδράσει ευεργετικά στη διάθεσή μας. 


Στο μπάνιο: Αφού γεμίσουμε την μπανιέρα με ζεστό νερό, προσθέτουμε 6-15 σταγόνες του ελαίου της επιλογής μας και αναδεύουμε με το χέρι για να ισομεριστεί η ποσότητα σε όλη τη μπανιέρα. Ύστερα μπαίνουμε, κι απολαμβάνουμε τη χαλαρωτική επίδραση του ελαίου. 


~ Τα έλαια πάντα πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με την πάθηση! ~ 
Επίδραση αρωμάτων στον εσωτερισμό μας: 


ΑΓΙΟΚΛΗΜΑ: Ενισχύει την κατανόηση των μη φυσικών πραγματικοτήτων, ακονίζει τη διαίσθηση, φέρνει ευημερία. 


ΒΑΝΙΛΙΑ: Αναζωογονεί την ενέργεια, έλκει την καλή τύχη. 


ΓΑΡΙΦΑΛΟ: Ενισχύει τη μνήμη, προστατεύει από τις εχθρικές αρνητικές δυνάμεις. 

ΓΙΑΣΕΜΙ: Ψυχική προστασία, καθαρίζει την αύρα, υποκινεί τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία, προσελκύει την πνευματική αγάπη. 


ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ: Επιταχύνει τη θεραπεία οποιασδήποτε πληγής, της κατάθλιψης ή ασθένειας. Ιδιαίτερα καλός για το κρύωμα και τη γρίπη. 


ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ: Ενισχύει τη διόραση, βοηθά την περισυλλογή, προστατεύει από τη φυσικό κακό. 


ΚΑΝΕΛΑ: Αυξάνει και ενισχύει τις πνευματικές δονήσεις, υποκινεί τη διόραση, ενισχύει την εστίαση και τη συγκέντρωση, καλή για προσωπική προστασία. 


ΚΕΔΡΟΣ: Ενσταλάζει την εμπιστοσύνη, προστασία από τη δυστυχία και την κακοτυχία. 


ΛΕΒΑΝΤΑ: Απελευθερώνει από τη συναισθηματική πίεση, φέρνει εσωτερική ηρεμία και ειρήνη, αυξάνει την συνειδητοποίηση, φέρνει σταθερότητα και μονιμότητα, θεραπεύει τους πονοκέφαλους. 


ΛΕΜΟΝΙ: Καλεί προστατευτικά πνεύματα. 


ΛΙΒΑΝΙ: Απελευθερώνει από εμμονές και καταστρεπτικές συνήθειες, τραβά πνευματικές ευλογίες, προστατεύει, εξορκίζει, καθαρίζει. 


ΜΗΛΟ: Ειρήνη του μυαλού, χαλάρωση, αγάπη, φρόνηση. 


ΜΟΣΧΟΣ: Ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την εμπιστοσύνη και τη δύναμη, αυξάνει το πάθος. 


ΠΑΣΧΑΛΙΑ: Βοηθά στην ανάμνηση προηγούμενων ζωών, προσελκύει καλά πνεύματα, βοηθά στη λήψη αποφάσεων, βελτιώνει τη μνήμη. 


ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ: Προστασία από το κακό. 


ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Φέρνει αρμονία, αυξάνει τη δύναμη. 


ΡΟΔΟ: Απεριόριστη αγάπη, ειρήνη, αρμονία, ηρεμία. 


ΣΑΝΤΑΛΟΞΥΛΟ: Ενισχύει τη διόραση, τη ανάμνηση προηγούμενων ζωών, θεραπεύει, καθαρίζει, προστατεύει, ηρεμεί το μυαλό. 


ΣΜΥΡΝΑ, ΜΥΡΟ: Ο φρουρός ενάντια στο κακό, φέρνει ειρήνη, βοηθά στην κατανόηση της προσωπικής θλίψης. 


ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ: Καθαρίζει, αφαιρεί την αρνητική ενέργεια. Φαρμακευτική επίδραση αρωμάτων: 


Άγχος: Αγγελική, Περγαμόντο, Κέδρος, Χαμομήλι, Γεράνι, Γιασεμί, Αγριοκυπάρισσο, Λεβάντα, Μαντζουράνα, Πορτοκάλι, Τριαντάφυλλο, Ροδόξυλο, Σανταλόξυλο, Μανταρίνι, Ylang Ylang. 
Εξασφαλίζουν γαλήνιο ύπνο, τονώνουν τη διάθεση, προκαλούν εφορία, ανανεώνουν, χαλαρώνουν, ανεβάζουν τη σεξουαλικότητα, καλμάρουν, τονίζουν τα συναισθήματα αγάπης. 
Μασάζ, στο μπάνιο, αρωματικό χώρου, εισπνοές. 


Απάθεια: Λεμόνι, Μύρο, Πορτοκάλι, Μανταρίνι. 
Ανεβάζουν τη διάθεση, ενδυναμώνουν, ανανεώνουν, αναπληρώνουν την ενέργεια, αποκαθιστούν την ισορροπία, εξαγνίζουν, αποπνέουν θερμότητα. 
Μασάζ, στο μπάνιο, αρωματικό χώρου, εισπνοές. 


Αρθρίτιδα: Χαμομήλι, Κυπαρίσσι, Ευκάλυπτος, Μάραθος, Τζίντζερ, Λεμόνι, Λεβάντα, Αγριοκυπάρισσο, Μαντζουράνα, Δεντρολίβανο. 
Τονωτικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Μασάζ, στο μπάνιο. 


Αφηρημάδα: Κέδρος 
Βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση, ξεκουράζει το νου. 
Μασάζ, στο μπάνιο, αρωματικό χώρου. 


Δυσκοιλιότητα: Μαντζουράνα, Δεντρολίβανο, Μανταρίνι, Ylang Ylang, Πορτοκάλι. 
Χαλαρώνουν. 
Μασάζ στην κοιλιά (κινήσεις με φορά ρολογιού), στο μπάνιο 


Εμμηνόπαυση: Περγαμόντο, Χαμομήλι, Κυπαρίσσι, Γεράνι, Γιασεμί, Λεβάντες, Λεμόνι, Τριαντάφυλλο, Σανταλόξυλο, Ylang Ylang. 
Καλμάρουν, τονώνουν τη διάθεση, εξασφαλίζουν τις ισορροπίες του οργανισμού, δίνουν ενέργεια. 
Μασάζ, εισπνοές, στο μπάνιο. 


Εξάντληση: Δάφνη, Κορίανδρον, Ευκάλυπτος, Γεράνι, Τζίντζερ, Γιασεμί, Λεβάντα, Αγριοκυπάρισσο, Λεμόνι, Πορτοκάλι, Πατσουλί, Δεντρολίβανο, Θυμάρι, Ylang Ylang. 
Θερμαίνουν, διεγείρουν το νου, βοηθούν τη μνήμη, ξεκουράζουν, τονώνουν, φρεσκάρουν, βοηθούν τον καλό ύπνο. 
Μασάζ, στο μπάνιο, αρωματικό χώρου. 


Εξάψεις: Χαμομήλι, Λεβάντα. 
Φέρνουν γαλήνιο ύπνο, καλμάρουν. 
Μασάζ, στο μπάνιο, αρωματικό χώρου. 


Θυμός: Χαμομήλι, Γιασεμί, Μαντζουράνα, Μέντα, Τριαντάφυλλο, Ylang Ylang, Δεντρολίβανο. 
Αυξάνουν τη διαύγεια του νου, παράγουν συναισθήματα αγάπης, ενισχύουν τις ειρηνικές διαθέσεις, βοηθούν τον καλό ύπνο, παράγουν αισθαντικότητα, αμβλύνουν τον εκνευρισμό, χαλαρώνουν. 
Μασάζ, εισπνοές, αρωματικό χώρου, στο μπάνιο. 


Κατάθλιψη: Δάφνη, Περγαμόντο, Γεράνι, Γιασεμί, Αγριοκυπάρισσο, Λεβάντα, Λεμόνι, Πορτοκάλι, Πατσουλί, Σανταλόξυλο, Τριαντάφυλλο, Μανταρίνι, Ylang Ylang. 
Αφροδισιακά, προάγουν τη διαύγεια πνεύματος, ανεβάζουν τη διάθεση, ενισχύουν τα θετικά συναισθήματα. 
Μασάζ, εισπνοές, αρωματικό χώρου, στο μπάνιο. 


Κρυολόγημα: Κορίανδρον, Κυπαρίσσι, Ευκάλυπτος, Γεράνι, Τζίντζερ, Αγριοκυπάρισσο, Λεβάντα, Λεμόνι, Μύρο, Μέντα, Σανταλόξυλο, Θυμάρι. 
Κατά των λοιμώξεων, αντισηπτικά, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Μασάζ, εισπνοές, στο μπάνιο. 


Νευρικότητα: Χαμομήλι, Κορίανδρον, Πορτοκάλι, Μανταρίνι. 
Φρεσκάρουν, καλμάρουν. 
Μασάζ, εισπνοές, αρωματικό χώρου, στο μπάνιο. 


Πονόλαιμος: Ευκάλυπτος, Γεράνι, Λεβάντα, Λεμόνι, Σανταλόξυλο. 
Κατά των λοιμώξεων, αντισηπτικά, ανακουφίζουν. 
Μασάζ (σε λαιμό και στήθος), στο μπάνιο. 


Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: Περγαμόντο, Χαμομήλι, Κυπαρίσσι, Γεράνι, Γιασεμί, Αγριοκυπάρισσο, Λεβάντα, Πατσουλί, Λεμόνι, Τριαντάφυλλο, Μέντα, Σανταλόξυλο. 
Καταπραΰνουν, χαλαρώνουν, ανεβάζουν τη διάθεση, γαληνεύουν. 
Μασάζ, στο μπάνιο. 


Τόνωση κυκλοφορίας του αίματος: Δάφνη, Κανέλα, Κορίανδρον, Κυπαρίσσι, Τζίντζερ, Αγριοκυπάρισσο, Λεμόνι, Μαντζουράνα, Μοσχοκάρυδο, Πορτοκάλι, Τριαντάφυλλο, Δεντρολίβανο. 
Τονωτικά, ενδυναμωτικά, θερμαντικά. 
Μασάζ, στο μπάνιο. 


Βήχας: Αγγελική, Κάρδαμο, Κέδρος, Κυπαρίσσι, Ευκάλυπτος, Μάραθος, Τζίντζερ, Λεμόνι, Λεβάντα, Ροδόξυλο, Μαντζουράνα, Σανταλόξυλο. 
Αντισηπτικά, Κατά των λοιμώξεων. 
Μασάζ, Κομπρέσες, στο μπάνιο. 

Βρογχίτιδα: Κάρδαμο, Κέδρος, Κυπαρίσσι, Ευκάλυπτος, Μάραθος, Τζίντζερ, Μαντζουράνα, Μέντα, Σανταλόξυλο, Μανταρίνι, Θυμάρι. 
Αντισηπτικά, κατά των ιώσεων, κατά των μολύνσεων, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό. 
Μασάζ στο στήθος, εισπνοές, στο μάνιο. 


Μώλωπες: Χαμομήλι, Λεβάντα, Μύρο, Πατσουλί. 
Απολυμαντικά, αντισηπτικά, κατά των μολύνσεων. 
Κομπρέσες, στο μπάνιο. 

Η επιστήμη σήμερα, είναι σε θέση να γνωρίζει, μετά από έρευνες και πειράματα, πως κάθε αιθέριο έλαιο περιέχει μέχρι και διακόσες διαφορετικές χημικές ενώσεις. Με τη μέθοδο λοιπόν της αρωματοθεραπέιας, αυτές οι ενώσεις αξιοποιούνται για την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής μας ευεξίας. Έτσι λοιπόν, τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και της έντασης, προσφέρουν αναζωογόνηση, αυξάνουν τη σωματική αντοχή, εξισορροπούν τα συναισθήματα και αυξάνουν τη νοητική διαύγεια δρώντας με απόλυτα φυσικό τρόπο που δεν παραβιάζει τις ανοχές, ούτε διαστρέφει τις ανάγκες του οργανισμού μας. 
Προσοχή όμως! Το γεγονός ότι προέρχονται από τη φύση, δε τα καθιστά αυτομάτως και ακίνδυνα! Επειδή πρόκειται για πολύ συμπυκνωμένες ουσίες με υψηλή δραστικότητα στους βιολογικούς ιστούς, μπορεί να προκαλέσουν τοπικές βλάβες και ερεθισμούς αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Γι’ αυτό, πρέπει να χρησιμοποιούνται, όπως άλλωστε και όλες οι θεραπευτικές μέθοδοι, σύμφωνα με τους κανόνες μέτρου και κοινής λογικής. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *