Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου

Λεύκανση δοντιών SECRETS

         
Αναμφισβήτητα, ένα γοητευτικό και υγιές χαμόγελο είναι ένα από τα πιο βασικά στολίδια στο ανθρώπινο πρόσωπο.  Ιδίως στην εποχή μας, που η εμφάνιση παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην ιδιωτική, κοινωνική ακόμα και επαγγελματική μας ζωή, έρχεται η οδοντιατρική με μεθόδους απλές και καταξιωμένες να μας χαρίσει χαμόγελα που είναι υγιή αλλά παράλληλα φαίνονται όμορφα, λευκά και φωτεινά, αναδεικνύοντας όλα τα καλαίσθητα χαρακτηριστικά τους. Η οδοντίατρος Όλφη Ευστρατοπούλου μας εξηγεί ό,τι θα ήθελες να ξέρεις για τη λεύκανση δοντιών!

Η πιο συντηρητική μέθοδος της αισθητικής οδοντιατρικής αλλά και συνάμα με τα καλύτερα αποτελέσματα, είναι η λεύκανση.  Ίσως να είναι η οδοντιατρική μέθοδος που χαίρει της μεγαλύτερης δημοσιότητας.  Παρότι όμως όλοι κάτι έχουμε ακούσει για αυτήν, είναι πολλές φορές που νιώθουμε μπερδεμένοι, δεν ξέρουμε τελικά αν κάνει κακό ή καλό, αν έχει αποτέλεσμα και πιο θα είναι αυτό, αν ταιριάζει στη δική τους περίπτωση, πόσο διαρκεί ή πόσο κοστίζει.  Ας δούμε λοιπόν μερικά πράγματα απλά, που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.


Τι είναι η λεύκανση


Είναι μία μέθοδος που στηρίζεται στην εφαρμογή λευκαντικού παράγοντα (υπεροξείδιο του καρβαμιδίου ή υπεροξείδιο του υδρογόνου υπό μορφή gel) στην επιφάνεια των δοντιών.  Το gel αυτό διαπερνά την αδαμαντίνη του δοντιού, αντιδρά χημικά με τις χρωστικές που βρίσκονται βαθύτερα και τις διασπά αποχρωματίζοντάς τες, χωρίς να καταστρέφει την οδοντική ουσία.  Πρέπει να προηγείται πάντα καθαρισμός και απομάκρυνση των εξωγενών χρωστικών καθώς και η επίλυση προβλημάτων, όπως τα χαλασμένα δόντια και η ουλίτιδα.


Μέθοδοι λεύκανσης


Home bleaching: Η πιο διαδεδομένη, ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος είναι αυτή που τοποθετούμε τον λευκαντικό παράγοντα (gel ήπιας ισχύος) μέσα σε ειδικά κατασκευασμένα ναρθηκάκια από τον οδοντίατρο, τα οποία φοράμε καθημερινά για λίγες ώρες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο συνήθως είναι δύο βδομάδες ανάλογα με την περίπτωση.


Power bleaching (light-accelerated): Χρησιμοποιείται φωτεινή ενέργεια (halogen, LED, or plasma) για να επιταχυνθεί η δράση του λευκαντικού παράγοντα (gel ισχυρότερης ισχύος) με ειδικές συσκευές στο χώρο του ιατρείου, διαδικασία που διαρκεί περίπου 45 λεπτά, και χρειάζεται τουλάχιστον δύο συνεδρίες.


Συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων: βοηθάει στη βελτίωση και σταθεροποίηση του αποτελέσματος.

Πού μπορεί να εφαρμοσθεί η λεύκανση


Η λεύκανση εφαρμόζεται μόνο σε φυσικά δόντια.  Είναι προτιμότερο ο ενδιαφερόμενος να είναι ενήλικος ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διάπλαση των δοντιών του.  Προηγείται πάντα όλων των αισθητικών οδοντιατρικών επεμβάσεων.  Εφαρμόζεται σε κίτρινα δόντια, δόντια με γκρίζα απόχρωση ή δόντια με δυσχρωμίες.


Πότε αρχίζει να φαίνεται το αποτέλεσμα και πόσο διαρκεί


Το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται από τις πρώτες κιόλας εφαρμογές, καθημερινά.  Με την πάροδο των εφαρμογών το χρώμα βελτιώνεται και όταν φτάσει στο μέγιστο σταθεροποιείται.


Το χρώμα στο οποίο θα φτάσουν τα δόντια με τη λεύκανση, δεν είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους και εξαρτάται από την ηλικία, το πόσο σκούρα είναι αρχικά τα δόντια, το αν τα δόντια έχουν κίτρινη ή γκριζωπή απόχρωση.  Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε στην ανοιχτότερη απόχρωση που μπορούμε και συνήθως αυτό επιτυγχάνεται όταν ο κυνόδοντας φτάσει το χρώμα των μπροστινών δοντιών.  Το αποτέλεσμα διαρκεί έως και πέντε χρόνια σταδιακά οπισθοχωρώντας.  Με αντίξοες στοματικές συνήθειες (έντονο κάπνισμα, κατανάλωση πολλών καφέδων, κόκκινου κρασιού κλπ) το αποτέλεσμα διαρκεί λιγότερο. Για αυτόν τον λόγο, συνιστούμε αναμνηστικές δόσεις μικρότερης διάρκειας (λίγων ωρών) κάθε ένα-δύο χρόνια, ώστε να διατηρείται λαμπερό και λευκό το χαμόγελο, για πολλά πολλά χρόνια.

Υπάρχουν παρενέργειες, προκαλεί βλάβες στην επιφάνεια των δοντιών;


Όταν η λεύκανση γίνεται υπό την καθοδήγηση έμπειρου οδοντιάτρου, είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία.  Το λευκαντικό gel δεν καταστρέφει την επιφάνεια του δοντιού αλλά τη διαπερνά και δρα επιλεκτικά στις χρωστικές ουσίες.  Συμπληρωματικά, τα καινούρια υλικά είναι εμπλουτισμένα με προστατευτικές ουσίες όπως φθόριο που ενισχύουν την άμυνα των δοντιών.

Σε ένα μικρό ποσοστό, η λεύκανση μπορεί να προκαλέσει παροδική ευαισθησία, η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Όταν έχουμε ένα μαυρισμένο δόντι, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία;


Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία είναι τελείως διαφορετική και τότε μιλάμε για εσωτερική λεύκανση.  Είναι πολύ αποτελεσματική στην περίπτωση των μαυρισμένων απονευρωμένων δοντιών και μπορεί άνετα να συνδυαστεί με την μέθοδο της εξωτερικής λεύκανσης.

Τα υλικά λεύκανσης που πουλάνε στα φαρμακεία και το διαδίκτυο, είναι ασφαλή;


Η λεύκανση όταν γίνει υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις είναι μία απόλυτα ασφαλής μέθοδος.  Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα που υπόσχονται λευκά δόντια αλλά δεν είναι ελεγμένα ούτε φυσικά λευκαίνουν τα δόντια.   Τα υλικά που χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική καθοδήγηση συνήθως ταλαιπωρούν και απογοητεύουν.


Μου αρέσουν τα λευκά δόντια αλλά δε θέλω να φαίνονται ψεύτικα.  Να κάνω λεύκανση;

Δεν υπάρχει πιο όμορφο και γοητευτικό χαμόγελο από αυτό που απαρτίζεται από καλοσχηματισμένα και λευκά δόντια.  Η λεύκανση είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα δόντια λευκαίνουν σταδιακά και ελεγχόμενα.  Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που τα δόντια λευκαίνουν πιο πολύ από όσο θα θέλαμε, μπορούμε πάντα να σταματήσουμε τη θεραπεία στο σημείο αυτό που εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.  Συνήθως το χαμόγελο που δείχνει αφύσικα λευκό και ψεύτικο έχει υποστεί κάποια αποτυχημένη οδοντιατρική παρέμβαση που αν και την αποκαλούν αισθητική δεν υποστηρίζει τον τίτλο της. 


Κοστίζει πολύ;


Είναι η πιο συντηρητική θεραπεία και συνάμα η πιο οικονομική. Οι τιμές στην αισθητική οδοντιατρική ακολουθούν το πνεύμα της εποχής μας και εχουν συρρικνωθεί ανακουφιστικά.

                                                                                                                                        

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *