Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου

Υγεία-Περιποίηση στήθους

                                                                                                  Για κάθε γυναίκα η περιποίηση του στήθους αποτελεί ιδιαίτερη φροντίδα και συμπλήρωση της αισθητικής της εμφανίσεως. Η βασική ανάπτυξη των μαστών εξαρτάται κυρίως από την καλή λειτουργία των αδένων έσω εκκρίσεως και ιδιαίτερα των ωοθηκών. Υπάρχουν επίσης και ορισμένοι άλλοι παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν μηχανικά και προκαλούν χαλάρωση και ατονία των μυών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μαστοί, λόγω του βάρους και του όγκου τους, δεν είναι δυνατό να συγκρατηθούν στην αρχική τους θέση.


ΣΤΗΘΟΣ: Οι μαστοί βρίσκονται μεταξύ της 3ης και 7ης πλευράς και το σχήμα τους είναι σφαιρικό. Προέχει θηλή, η οποία περιβάλλεται με κεχρωσμένο κυκλικό δέρμα. Το μέγεθος ποικίλλει ανάλογα με την φυλή και την ηλικία. Στη γυναίκα οι μαστοί αποτελούν όργανο θηλασμού, ενώ στον άνδρα παραμένουν σε υποτυπώδη κατάσταση. Φυσιολογικά οι μαστοί στη γυναίκα αυξάνονται κατά την εφηβεία και τον θηλασμό, και ατονούν κατά την κλιμακτήριο. Για την αισθητικό η περιποίηση του στήθους είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εργασίες. Είναι εργασία πολύ λεπτή. 
ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ
1. Οι θηλές βρίσκονται στο ίδιο ύψος.
2. Είναι σταθερά στην αφή και συμφύονται καλώς στο δέρμα.
3. Δεν παρουσιάζουν καμιά πτυχή κάτω από το δέρμα.
4. Οι θηλές πρέπει να σχηματίζουν το ισόπλευρο τρίγωνο με το στέρνο ως κορυφή. Ένα στήθος είναι τέλειο, όταν χωρά σε ένα ποτήρι σαμπάνιας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ
1. Χαλάρωση του περιβλήματος του αδένα, είτε από ατονία των ιστών, ή από υπερβολική διαστολή και συστολή των ινών (απότομο αδυνάτισμα ή πάχος).
2. Εις την σμίκρυνση του αδένος (όταν έχουμε ορμονικές ανωμαλίες δηλαδή υπερέκκριση των αδένων υποφύσεως και ωοθηκών.
3. Εις την σμίκρυνση του όγκου του λιπώδους ιστού, ο οποίος περιβάλλει τον αδένα από υπερβολική υπερκόπωση, από ανωμαλίες της θρέψεως, φυσική ζωή, νευρικό σοκ, ενδοκρινείς διαταραχές και κακή διατροφή.
4. Εις το κακό μυϊκό σύστημα (μείζων θωρακικός).
Εδώ είναι θέμα μυϊκού συστήματος και μυϊκού τόνου των ραχιαίων και θωρακικών μυών.
5. Ο γηρασμός των δερματικών και υποδόριων ιστών προκαλεί την ατονία όλων των επιφανειακών στρωμάτων. Στις παραπάνω αιτίες πτώσεως του στήθους μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τα βίαια σπορ, διαφόρους τραυματισμούς και τη χρησιμοποίηση ακατάλληλων σουτιέν.
ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΙΚΟΥ ΑΔΕΝΑ
Ο μαστικός αδένας παρουσιάζει διάφορες ανωμαλίες, όπως:
1. Αμαστία: Παντελής έλλειψη του μαστού, περίπτωση που σπάνια τη συναντάμε.
2. Υπερμαστία ή υπερθηλία : Παρουσία δηλαδή πολυάριθμων μαστών και θηλών. Το συναντάμε περισσότερο στις γυναίκες και είναι κληρονομικής φύσεως.
3. Γυναικομαστία : Είναι η μετάσταση του ανδρικού μαστού σε γυναικείο. Άλλες περιπτώσεις να είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένα ή να είναι υπερτροφικό. Συνήθως διακρίνουμε υπερτροφία προ της εμμήνου ρύσεως, κατά την εφηβεία και το θηλασμό.
ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
1. Ορμονοθεραπεία για τον αδένα.
2. Αύξηση της τροφής, οπότε θα έχουμε και αύξηση του βάρους, μείωση της τροφής για μείωση βάρους.
3. Ινσουλινοθεραπεία για τα ανεπαρκώς ανεπτυγμένα.
4. Αισθητικές φροντίδες του θώρακα.
5. Φυσική αγωγή.
6. Αναπνευστικές ασκήσεις.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
1. Όρθιοι με ενωμένα τα πόδια. Σηκωθείτε στις μύτες των ποδιών, σηκώνοντας ταυτόχρονα τα χέρια κατά την εισπνοή, ξανακατεβείτε αργά κατά την εκπνοή.
2. Τα χέρια τεντωμένα τα φέρνετε επάνω στο στήθος με μικρά χτυπηματάκια και τα ξαναρίχνετε πίσω γρήγορα. 
3. Με τα χέρια τεντωμένα διαγράψτε κύκλους πρώτα προς τη μία κατεύθυνση και έπειτα προς την άλλη.
4. Ξαπλώστε με τη ράχη στο πάτωμα, βάζοντας ένα μαξιλαράκι κάτω από τους ώμους. Ρίχνετε αργά το κεφάλι προς τα πίσω και το ξαναφέρνετε επίσης αργά εμπρός στο στήθος.
5. Ξαπλώστε με τη ράχη στο πάτωμα, φέρτε τα χέρια εμπρός, επάνω από το κεφάλι, ξανακατεβάστε τα από τα πλάγια και φέρτε τα κατά μήκος του σώματος.
6. Τελειώστε με τις ασκήσεις της παραγράφου 1.
ΨΕΚΑΣΜΟΣ
Θερμό ψεκασμό με ένα τονωτικό, για να διασταλούν οι πόροι και να διευκολυνθεί η απορρόφηση του προϊόντος.
ΜΑΣΑΖ
Κάντε μασάζ με μια κατάλληλη για την περίπτωση κρέμα για τους μαστούς και αποφεύγετε να αγγίζετε τις θηλές.
Σε όλες τις περιπτώσεις του στήθους, η υδροθεραπεία είναι απαραίτητη, λόγω της τονωτικής ιδιότητας του νερού ο αδένας σκληραίνεται.
Η υδροθεραπεία γίνεται με ειδικές συσκευές και κατάλληλο σχήμα, μπορούμε όμως να κάνουμε υδροθεραπεία και βρέχοντας ένα σφουγγάρι σε κρύο νερό.
Εάν οι παραπάνω περιποιήσεις δεν μπορούν να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα λόγω υπερβολικής ατέλειας, τότε μπορεί να επέμβει η αισθητική χειρουργική, η οποία εργάζεται πάντα με τη βοήθεια της αισθητικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *