Δευτέρα, 24 Ιουνίου

7 Στρατηγικές για να ρίξετε τη χοληστερίνη!

7 Στρατηγικές για να ρίξετε τη χοληστερίνη!

7 Στρατηγικές για να ρίξετε τη χοληστερίνη!

Κάθε φορά που κάνετε γενική εξέταση αίματος, η μεγαλύτερη ανησυχία σας είναι πού «βρίσκονται» τα επίπεδα της χοληστερίνης σας. Και είναι φυσικό, εφόσον η υψηλή χοληστερίνη (χοληστερόλη όπως λέγεται επιστημονικά) πλήττει το 40% των ενηλίκων της χώρας μας, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Αν μάλιστα, o γιατρός σας επιβεβαιώσει τους αρχικούς σας φόβους, τότε η πρώτη σας κίνηση είναι να αναζητήσετε όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα ή τα κατάλληλα προϊόντα διατροφής που κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι στρατηγικές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να ρίξετε τη χοληστερίνη!

Ακούτε τη λέξη «χοληστερίνη» σχεδόν καθημερινά κι όμως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο στο μυαλό σας για τι ακριβώς πρόκειται. Ας ξεκαθαρίσουμε το βασικό: η χοληστερίνη, αυτή καθεαυτή, δεν είναι επιβλαβής. Παράγεται από το σώμα, αποτελεί απαραίτητο δομικό στοιχείο στις κυτταρικές μεμβράνες και είναι αναγκαία για τη σύνθεση πολλών ορμονών.
Μέσα στον οργανισμό ενώνεται με λιποπρωτεΐνες και σχηματίζει διάφορες ενώσεις. Έτσι, διακρίνεται σε «καλή» (HDL, η οποία απομακρύνει τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες και την οδηγεί στο συκώτι, όπου αποβάλλεται από τον οργανισμό), και σε «κακή» (LDL, που μεταφέρει τη χοληστερόλη από το συκώτι στους ιστούς του σώματος και ευθύνεται για την τοποθέτησή της στα τοιχώματα των αρτηριών, εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος).

Ο κίνδυνος προκύπτει όταν εξαιτίας διαφόρων παραγόντων (π.χ. κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, έντονο στρες, οικογενειακό ιστορικό, ηλικία, φύλο κτλ.) η LDL ξεπερνά τα 160 mg/dl αίματος και η HDL είναι κάτω από 35-40 mg/dl (δείτε στον πίνακα )

Πώς θα καταφέρετε να διατηρηθείτε στα υγιή επίπεδα; Με 7 απλές κινήσεις.

Κίνηση 1 η: Αλλάξτε διατροφή

Για να ρίξετε τα επίπεδα της χοληστερίνης, θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών και τα περισσότερα γλυκά (ζαχαροπλαστείου). Μέσω της υγιεινής διατροφής μπορεί να μειωθούν τα επίπεδά της κατά 10 έως 15%.

Πώς θα την πετύχετε: Προτιμάτε τα Ω-3 λιπαρά οξέα καθώς και τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και πολιακόρεστα λιπαρά (άγρια χόρτα, λιπαρά ψάρια), τα οποία βοηθούν στη μείωση της LDL «κακής» και της ολικής χοληστερίνης. Αντίθετα, περιορίστε τα κεκορεσμένα λιπαρά (βούτυρο, μπέικον, κρέμες γάλακτος), τα οποία αυξάνουν την LDL και ευνοούν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Προσοχή: Αν δεν ακολουθήσετε αυτές τις διατροφικές οδηγίες, η πραγματική μείωση θα είναι μόλις 5%.

Κίνηση 2η: Ασκηθείτε

Μπορεί να μην είστε λάτρεις της γυμναστικής, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά να αυξήσετε την HDL και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η άσκηση, σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή, μπορεί να διπλασιάσει τη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL). Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως n άσκηση μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερίνη από 10 έως και 15 μονάδες.

Το περπάτημα, το ποδήλατο και η αεροβική βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία και στον καρδιακό μυ. Έτσι, η καρδιά λειτουργεί πιο «οικονομικά» και δεν επιβαρύνεται το καρδιαγγειακό σύστημα.

Πώς θα την πετύχετε: Φροντίστε να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης, μέτριας έντασης (βάδισμα, τζόκινγκ, ποδήλατο), τουλάχιστον για 5 μέρες την εβδομάδα. Ακόμα και μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή μπορεί να έχουν αποτελέσματα.

Κίνηση 3η: Χάστε βάρος

Η παχυσαρκία όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης, αλλά μειώνει και τα επίπεδα της καλής. Κάθε μείωση στο σωματικό σας βάρος έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της FIDE

Πώς θα την πετύχετε: Μαθαίνοντας ποιο ακριβώς είναι το βάρος σας. Θα πρέπει να μετράτε το Δείκτη Μάζας Σώματός σας καθώς και την περιφέρεια της κοιλιάς σας.

O ΔΜΣ δεν πρέπει να ξεπερνά το 25. Όσοι της χοληστερίνης στο αίμα. Όσοι έχουν δείκτη από 25 έως 29,9 είναι υπέρβαροι, ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερο από 30 είναι παχύσαρκοι. Αν είστε υπέρβαρες ή παχύσαρκες ζητήστε τη βοήθεια των ειδικών. Απευθυνθείτε στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.

Κίνηση 4η: Μειώστε το στρες

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι σε καταστάσεις έντονου άγχους προκαλείται αύξηση (μικρή αλλά σημαντική), στη συγκέντρωση της συνολικής χοληστερίνης και της κακής χοληστερίνης LDL
στο αίμα. Και αυτό γιατί το συκώτι συνθέτει περισσότερη «κακή» χοληστερίνη, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η εκκαθάρισή της από το αίμα. Οι παροδικές αυξήσεις της λόγω στρες οδηγούν σε μακροχρόνια διαρκή αύξησή της.

Πώς θα την πετύχετε: Έχετε άπειρες εναλλακτικές. Ο τρόπος που βιώνει και εκφράζει ο καθένας το στρες είναι πολύ υποκειμενικός, και γι’ αυτό η διαχείρισή του είναι καθαρά.. προσωπική υπόθεση. Κάντε δώρο στον εαυτό σας ένα ολοήμερο spa.

Κίνηση 5η: Ελέγξτε το θυμό σας

Πρόσφατη ερεύνα στο Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης σε 103 υγιείς μεσήλικες γυναίκες, έδειξε πως εκείνες που είχαν τάση να θυμώνουν και να ξεσπούν συχνά, εμφάνιζαν τα ψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και «κακής» χοληστερίνης» LDL ενώ η «καλή χοληστερίνη» HDL ήταν χαμηλότερη.

Πώς θα το πετύχετε: Πιέστε τη γλώσσα στον ουρανίσκο σας, κρατώντας τη για μερικά δευτερόλεπτα. Έτσι, θα αποβάλλετε την ένταση από το σαγόνι, το λαιμό και το πρόσωπο, που συνήθως προκαλεί ο θυμός.

Κίνηση 6η: Κόψτε το κάπνισμα

H καταστρεπτική αυτή συνήθεια ελαττώνει την καλή χοληστερίνη (HDL) και συμβάλλει στην πρώιμη εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης.

Πώς θα την πετύχετε: Συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητα ή τσίχλες νικοτίνης. Το πιθανότερο είναι πως θα σας συστήσει τη χρήση και
των δύο, ενώ ενδέχεται να σας συνταγογραφήσει και ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, θα περιορίσει την επιθυμία σας για τσιγάρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο

Κίνηση 7η: Κάντε ρεφλεξολογία

Αυτή η μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να ρίξετε τη χοληστερίνη σας. Γι’ αυτή την περίπτωση οι ειδικοί συνιστούν, να «δουλέψετε» τα σημεία του θυρεοειδούς (βρίσκεται στα δάχτυλα της παλάμης, στο ενδιάμεσο σημείο των δύο κλειδώσεων) και του συκωτιού (βρίσκεται κάτω ακριβώς από το «μήλο» του δείκτη

Πώς θα την πετύχετε: Πιάστε με το ένα χέρι ένα μπαλάκι του γκολφ και τοποθετίστε το στην παλάμη του άλλου χεριού, πιέζοντας ελαφρά. Κυλήστε την μπάλα αργά πάνω-κάτω στο κάθε δάχτυλο, κρατώντας τη στην παλάμη σας. Επαναλάβετε με το άλλο χέρι. Για να «πιέσετε» το σημείο του συκωτιού, πιάστε το μπαλάκι με το ένα χέρι (π.χ. το δεξί) και τοποθετήστε την παλάμη του ίδιου χεριού πάνω από την άλλη (π.χ. αριστερή). Πιέστε την μπάλα στο επάνω μέρος της αριστερής παλάμης και κυλήστε το δεξιά-αριστερά. Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο ρεφλεξολόγο.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *