Τρίτη, 14 Ιανουαρίου

Ακμή της πλάτης: Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Ακμή της πλάτης: Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Ακμή της πλάτης: Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Η ακμή είναι μια κοινή πάθηση που συνήθως αναπτύσσεται σε περιοχές του δέρματος με πολλούς αδένες που παράγουν λίπος, όπως το πρόσωπο, το στήθος και η πλάτη.

Η ακμή της πλάτης, ή η «ράχη», μπορεί να περιλαμβάνει μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα ή εξογκώματα γεμάτα πύον που ονομάζονται κύστες.

Η θεραπεία για την ακμή της πλάτης εξαρτάται από τη σοβαρότητά της και μπορεί να περιλαμβάνει προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC), συνταγογραφούμενα φάρμακα ή θεραπείες όπως η φωτοθεραπεία.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τι είναι η ακμή στην πλάτη, τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσουμε.

Η ακμή στην πλάτη αναφέρεται σε σπυράκια ή κύστες στην πλάτη. Μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Μαύρα στίγματα: Κάθε εξόγκωμα έχει μια σκούρα κουκκίδα στο κέντρο του.
  • Whiteheads: Κάθε εξόγκωμα έχει ένα λευκό κέντρο.
  • Θηλώματα: Κάθε μικρό εξόγκωμα δεν έχει ξεχωριστό «κεφάλι».
  • Κύστες: Αυτά τα επώδυνα ή ευαίσθητα εξογκώματα μοιάζουν με βράση και είναι μια σοβαρή μορφή ακμής.

Η ακμή της πλάτης δεν είναι μια ξεχωριστή ιατρική πάθηση, αλλά έχει μερικές μοναδικές προκλήσεις, σε σύγκριση με την ακμή στο πρόσωπο. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να δείτε και να φτάσετε στην πίσω ακμή προκειμένου να εφαρμόσετε θεραπείες.

Γιατί εμφανίζεται η ακμή στην πλάτη;

Όπως το στήθος και το πρόσωπο, η πλάτη έχει υψηλή πυκνότητα σμηγματογόνων αδένων. Αυτά παράγουν σμήγμα, μια κηρώδη ουσία που διατηρεί το δέρμα υγιές.

Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι προσκολλημένοι στους θύλακες των τριχών ή στους πόρους. Εάν το σμήγμα ή τα νεκρά κύτταρα του δέρματος φράξουν έναν πόρο, μπορεί να προκληθεί απόφραξη. Αυτή η απόφραξη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή ή να παγιδεύσει βακτήρια στον πόρο. Έτσι αναπτύσσονται οι βλάβες της ακμής.




Ένας τύπος μύκητα, η Malassezia, μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες που μοιάζουν με την ακμή. Ο μύκητας τείνει να μεγαλώνει υπερβολικά σε υγρά, ιδρωμένα περιβάλλοντα. Επειδή η πλάτη καλύπτεται συχνά από ρούχα, σακίδια, ιμάντες και άλλα πράγματα, μπορεί να είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για αυτό το μικρόβιο.

Εάν ο μύκιτας εισχωρήσει στους θύλακες των τριχών, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως θυλακίτιδα pityrosporum. Και αν οι αντιβακτηριακές θεραπείες δεν έχουν λειτουργήσει για την ακμή της πλάτης, το άτομο μπορεί να έχει θυλακίτιδα από pityrosporum.

Απαλλαγή από την ακμή της πλάτης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης της ακμής στην πλάτη, όπως:

θεραπεία OTC

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), τα άτομα με ήπια έως μέτρια ακμή στην πλάτη μπορεί να ωφεληθούν από το συνδυασμό περιποίησης δέρματος φιλικής προς την ακμή με προϊόντα OTC που στοχεύουν τις βλάβες.

Μια βασική ρουτίνα φροντίδας δέρματος για την ακμή περιλαμβάνει συνήθως:

Καθαριστικό

Πλένετε το δέρμα με ένα ήπιο, μη ερεθιστικό καθαριστικό κάθε μέρα και αφού ιδρώσετε. Αποφύγετε σκληρά σαπούνια και στυπτικά και μην τρίβετε την ακμή αυτό αυξάνει τη φλεγμονή.

Όταν η ακμή φουντώνει, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα πλύσιμο με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Αυτό το συστατικό σκοτώνει τα βακτήρια και βοηθά στη μείωση των βλαβών. Λειτουργεί καλύτερα όταν ένα άτομο αφήνει το πλύσιμο στο δέρμα του για λίγα λεπτά πριν το ξεπλύνει. Ψάξτε για συγκέντρωση περίπου 5,3%, καθώς υψηλότερες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.

Ένα άτομο μπορεί επίσης να χρειαστεί να επανεξετάσει τα σαμπουάν και άλλα προϊόντα μαλλιών. Εάν κάποιο από αυτά είναι σκληρό, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα καθώς τρέχει κάτω από την πλάτη στο ντους.

Φαρμακευτικές μη συνταγογραφούμενες κρέμες και τζελ

Για τη μείωση της ακμής, ένα άτομο μπορεί επίσης να δοκιμάσει ένα προϊόν περιποίησης δέρματος που περιέχει 0,1% ρετινοειδές, εκτός από τη χρήση ενός πλυσίματος προσώπου με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Πολλές κρέμες OTC περιέχουν ρετινοειδή.

Μια άλλη επιλογή είναι το gel adapalene. Οι γιατροί συνιστούν να το χρησιμοποιείτε μετά το ντους και πριν πάτε για ύπνο.

Ένα απλικατέρ μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να εφαρμόσει θεραπείες σε δυσπρόσιτα σημεία της πλάτης.

Ενυδατική κρέμα

Εάν το δέρμα στην πλάτη αισθάνεται ξηρό ή σφιχτό, ιδιαίτερα μετά το ντους ή το μπάνιο, ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ενυδατική κρέμα χωρίς λάδι. Αναζητήστε προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “noncomedogenic”. Αυτό σημαίνει ότι δεν φράζουν τους πόρους.

Αντηλιακό

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να κάνει τις βλάβες της ακμής πιο σκούρες και πιο αισθητές. Μπορεί επίσης να τους κάνει να διαρκέσουν περισσότερο. Χρησιμοποιήστε ένα μη φαγεσωρογόνο αντηλιακό με SPF 30 ή μεγαλύτερο κάθε φορά που η πλάτη είναι εκτεθειμένη.

Συνταγογραφούμενη θεραπεία με φάρμακα

Εάν οι στρατηγικές φροντίδας στο σπίτι και οι θεραπείες OTC δεν βοηθούν, και ειδικά εάν η ακμή είναι σοβαρή, μιλήστε με έναν δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να συστήσει:

Συνταγογραφούμενα τοπικά προϊόντα: Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερες εκδόσεις προϊόντων ρετινοειδούς ή υπεροξειδίου του βενζοϋλίου ή αντιβιοτικών κρεμών, για παράδειγμα.

Από του στόματος αντισυλληπτικά: Όταν η ακμή φαίνεται να συνδέεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, αυτά μπορεί να μειώσουν την ποσότητα λιπαρότητας που παράγει το δέρμα.

Αντιβιοτικά από το στόμα: Φάρμακα όπως η δοξυκυκλίνη και η ερυθρομυκίνη μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των βακτηρίων που προκαλούν ακμή στο δέρμα. Ένας δερματολόγος συνιστά τη συντομότερη δυνατή δόση επειδή η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στα αντιβιοτικά και τα αντιβιοτικά μπορούν να σκοτώσουν υγιή βακτήρια στο έντερο.

Ισοτρετινοΐνη: Αυτό το ισχυρό φάρμακο αντιμετωπίζει και τις τέσσερις αιτίες της ακμής: υπερβολική λιπαρότητα, φλεγμονή, φραγμένους πόρους και βακτήρια. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό – περίπου το 85% των ανθρώπων που το λαμβάνουν βιώνουν μόνιμη εκκαθάριση της ακμής μετά από μια χρήση. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως αυτοκτονικές σκέψεις, επιθετικότητα, δυσκολία στην κίνηση των άκρων και σοβαρό δερματικό εξάνθημα.

Θεραπεία με αντιανδρογόνα: Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν την τεστοστερόνη, όπως η οξική κυπροτερόνη και η αιθινυλοιστραδιόλη ή η σπιρονολακτόνη. Οι δερματολόγοι μπορεί να το εξετάσουν για γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται στα από του στόματος αντισυλληπτικά ή έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Θεραπεία φωτός και λέιζερ

Ένας δερματολόγος μπορεί να συστήσει και να εκτελέσει θεραπεία με λέιζερ ή φως για την ακμή. Αυτό περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματος σε έναν ειδικό τύπο φωτός κατά τη διάρκεια τακτικών συνεδριών για μια καθορισμένη περίοδο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φωτοθεραπείας:

Η θεραπεία με κόκκινο, μπλε ή υπέρυθρο φως μπορεί να θεραπεύσει τα σπυράκια αλλά όχι τα λευκά στίγματα, τα μαύρα στίγματα, τις κύστεις ή τα οζίδια.

Η φωτοπνευματική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στο ξεφράξιμο των πόρων — θεραπεύοντας τα λευκά στίγματα και τα μαύρα στίγματα αλλά όχι τις κύστεις.

Η φωτοδυναμική θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει τη σοβαρή ακμή με μεγάλη επιτυχία, αλλά είναι πιο ακριβή.

Οι συσκευές φωτοθεραπείας στο σπίτι μπορούν να θεραπεύσουν τα σπυράκια, αλλά το φως είναι λιγότερο έντονο από αυτό που χρησιμοποιεί ένας δερματολόγος.

Για βλάβες που αφήνουν αξιοσημείωτες ουλές, ο δερματολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει διαδικασίες όπως θεραπείες με λέιζερ, microneedling και χημικό peeling για να μειώσει την εμφάνιση.

Πρόληψη: Περιποίηση δέρματος

Η φιλική προς την ακμή ρουτίνα περιποίησης δέρματος που περιγράφεται από το AAD και συνοψίζεται παραπάνω μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ακμής της πλάτης, καθώς και στη θεραπεία της. Ένα απαλό καθαριστικό, μη φαγεσωρογόνο ενυδατική κρέμα και επαρκής αντηλιακή προστασία μπορεί να είναι όλα όσα χρειάζεται ένα άτομο.

Άλλες στρατηγικές φροντίδας του δέρματος που μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν την ακμή και τον ερεθισμό του δέρματος περιλαμβάνουν:

  • πλένοντας τακτικά κλινοσκεπάσματα, πετσέτες και μαξιλαροθήκες
  • πλένοντας τακτικά ρούχα, ιδιαίτερα αυτά που εφαρμόζουν στενά, όπως σουτιέν
  • αποφεύγοντας πράγματα που τρίβονται στην πλάτη, όπως σακίδια
  • γυμναστική με φαρδιά ρούχα κατασκευασμένα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι
  • ντους και αλλαγή ρούχων αμέσως μετά την άσκηση ή χρήση μαντηλιών καθαρισμού
  • πλύσιμο ρούχων και εξοπλισμού προπόνησης μετά από κάθε χρήση
  • Τι μπορεί να προκαλέσει ακμή στην πλάτη;

Η ακμή επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξής του περιλαμβάνουν:

Εφηβεία

Οι έφηβοι έχουν συχνά ακμή, πιθανώς λόγω της αύξησης της τεστοστερόνης που εμφανίζεται κατά την εφηβεία. Η τεστοστερόνη παίζει βασικό ρόλο στην τόνωση της ανάπτυξης και της ανάπτυξης των όρχεων και του πέους στους άνδρες και στη διατήρηση της δύναμης των οστών και των μυών στις γυναίκες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τεστοστερόνη κάνει τους σμηγματογόνους αδένες να υπερπαράγουν σμήγμα, αυξάνοντας την πιθανότητα φραγμένων πόρων. Η ακμή μπορεί να βελτιωθεί όταν το άτομο μπαίνει στην ενηλικίωση.

Οικογενειακό ιστορικό

Ένα άτομο είναι πιο πιθανό να αναπτύξει ακμή εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς την έχουν ή την είχαν.

Εάν και οι δύο γονείς είχαν ακμή, ένα άτομο μπορεί να είναι πιο πιθανό να την αναπτύξει σε νεαρή ηλικία. Και αν οι γονείς ενός ατόμου είχαν ακμή ως ενήλικες, το άτομο μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να την έχει κατά την ενηλικίωση.

Φύλο

Τα θηλυκά είναι πιο πιθανό από τα αρσενικά να έχουν ακμή, πιθανώς λόγω της επιρροής των γυναικείων σεξουαλικών ορμονών, οι οποίες κυμαίνονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Επιπλέον, το PCOS, το οποίο επηρεάζει τις γυναίκες και προκαλεί υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρό δέρμα και ακμή, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Άλλοι ενεργοποιητές

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ακμή ή να πυροδοτήσουν εστίες περιλαμβάνουν:

ορισμένα φάρμακα, όπως τα στεροειδή και ορισμένες μορφές ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων
καλλυντικά προϊόντα που δεν είναι μη φαγεσωρογόνα φορώντας τακτικά αντικείμενα, όπως σακίδια, που τρίβουν ή ερεθίζουν τις πληγείσες περιοχές του δέρματος

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι οι διατροφικοί παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν ή να βελτιώσουν την ακμή. Σύμφωνα με την AAD, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μειώνει την ακμή. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση υδατανθράκων «αργής καύσης», οι οποίοι δεν προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, ορισμένες μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ του αγελαδινού γάλακτος και των υψηλότερων ποσοστών ακμής. Ωστόσο, η σύνδεση είναι ασαφής και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι ή το τυρί, προκαλούν ακμή.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *