Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου

Ανοιξιάτικη κόπωση:Τι την προκαλεί και πως θα την αντιμετωπίσεις!

Ανοιξιάτικη κόπωσηΑνοιξιάτικη κόπωση:Τι την προκαλεί και πως θα την αντιμετωπίσεις!

Μπήκε η άνοιξη και αντί να πετάς στα σύννεφα, σέρνεσαι κάθε πρωί για να καταφέρεις να σηκωθείς από το κρεβάτι.Πιθανότατα γνωρίζουμε τον ένοχο και δεν είναι άλλος από την“Ανοιξιάτικη κόπωση”. Αν και εσύ πάσχεις από Ανοιξιάτικη κόπωση μάθε τι την προκαλεί και πως θα την αντιμετωπίσεις.


 

Δεν είναι φήμη, δεν είναι δικαιολογία: Η Ανοιξιάτικη κόπωση είναι μια πραγματική«κατάσταση» που μπορεί να προκαλεί συμπτώματα όπως αδυναμία,κόπωση,ατονία, υπνηλία και μια κούραση που δεν μπορείς να εξηγήσεις. Μάλιστα, σε πολλούς ανθρώπους τα συμπτώματα αυτά γίνονται ακόμα πιο έντονα μετά την αλλαγή της ώρας.

Γιατί σε εξαντλεί η άνοιξη;

Μία βιολογική αντίδραση στις αλλαγές της φύσης,την οποία «εκφράζει» ο οργανισμός σου ως μια έντονη ραθυμία και έλλειψη διάθεσης για σωματική δραστηριότητα.Η Ανοιξιάτικη κόπωση δεν θεωρείται ασθένεια, είναι περισσότερο μια φάση προσαρμογής στην εποχή και τη διαφορετική εξωτερική θερμοκρασία.

 

Πώς εξηγεί όμως η επιστήμη την επίδραση της αλλαγής της εποχής στο σώμα μας: Στη διάρκεια του χειμώνα, η θερμοκρασία μας είναι κατά μερικά δέκατα πιο χαμηλή συγκριτικά με το καλοκαίρι. Ο ρυθμός του μεταβολισμού μειώνεται, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να πέφτει σε ένα είδος μίνι χειμερίας νάρκης.Τότε το σώμα μας παράγει περισσότερη μελατονίνη (την ορμόνη του ύπνου). γι’ αυτό το χειμώνα ξυπνάμε πιο δύσκολα.

 

Όταν αλλάζει η εποχή κυρίως η ώρα,υπάρχει για μεγαλύτερο διάστημα φυσικό φως.Επίσης υπάρχει και πιο ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία, στην οποία καλείται το σώμα μας να προσαρμοστεί.Η εσωτερική θερμοκρασία αυξάνει, οι φλέβες διαστέλλονται και ως αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση πέφτει. Επιπλέον, η ζέστη και η ηλιοφάνεια οδηγούν τον εγκέφαλο να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες σεροτονίνης.

 

Παρότι όλα αυτά ακούγονται καλά και θετικά,ο οργανισμός πολλών ατόμων δυσκολεύεται να διαχειριστεί αμέσως αυτές τις αλλαγές.Αυτή διαρκεί περίπου δύο με τρεις εβδομάδες και χαρακτηριστικό της είναι τα συμπτώματα της κατάστασης που περιγράφεται ως «Ανοιξιάτικη κόπωση».

Σωματική κόπωση συμπτώματα

Οι γυναίκες είμαστε πιο επιρρεπείς στην εαρινή κόπωση και μάλιστα όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουμε τα συμπτώματα. Στην ομάδα «υψηλού κινδύνου» ανήκουν οι γυναίκες με ασταθή αρτηριακή πίεση κι εκείνες που δεν ασκούνται στη διάρκεια του
χειμώνα.

 

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που μπορεί να σε ταλαιπωρήσουν για μερικές εβδομάδες και σχετίζονται με τον ερχομό της άνοιξης;

 

Δυστυχώς, είναι πολλά και διάφορα, οπότε ίσως σε κάποιες περιπτώσεις δυσκολεύεσαι να καταλάβεις αν ευθύνεται η αλλαγή της εποχής ή κάποια ίωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης συμπεριλαμβάνουν ζαλάδα, εύκολη κούραση, ευερεθιστότητα και πονοκεφάλους.

 

Συχνά παρατηρούνται δυσκολία συγκέντρωσης και διάσπαση προσοχής γι’ αυτό και η ανοιξιάτικη κόπωση σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό ατυχημάτων, μειωμένη κρίση, αργά αντανακλαστικά και απόκριση στα ερεθίσματα, ενώ η κούραση της άνοιξης έχει αρνητική επίδραση στη μνήμη, στην κριτική σκέψη, στο χρόνο αντίδρασης. στη διάθεση. στην πέψη και στην αρτηριακή πίεση.

 

ΤΙΡ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΤΟΝΩΣΗ

  • Γέμισε το σώμα σου με οξυγόνο παίρνε δέκα βαθιές και αργές ανάσες τρεις φορές ημέρα.
  • Η σεροτονίνη είναι σύμμαχός σου! Αν νιώθεις τη διάθεσή σου πεσμένη, προσπάθησε να περνάς λίγο
    περισσότερο χρόνο κάτω από τον ήλιο, είτε περπατώντας έξω το μεσημέρι για 10 λεπτά ή, αν δεν γίνεται, κάθισε για λίγο κοντά σε παράθυρο που το «χτυπά» ο ήλιος.
  • Η άσκηση βελτιώνει επίσης τη διάθεσή σου, ωστόσο, αν νιώθεις πως η ανοιξιάτικη κόπωση σε ρίχνει και δεν μπορείς να «πάρεις τα πόδια σου», μην πιέζεσαι. Αντίθετα, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να προσαρμοστεί σιγά σιγά. Εξάλλου, λίγη παραπάνω ξεκούραση δεν έχει βλάψει κανέναν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *