Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου

Αρωματισμένα αχλάδια με βούτυρο πορτοκαλιού!

Αρωματισμένα αχλάδια με βούτυρο πορτοκαλιού!

Αρωματισμένα αχλάδια με βούτυρο πορτοκαλιού!

Σε αυτή την απλή και φινετσάτη συνταγή τα αχλάδια εμποτίζονται με τα αρώματα της βανίλιας και του γλυκάνισου. Γαρνίρονται με καραμελωμένη φλούδα και σερβίρονται με σάλτσα αρωματισμένη με Κουαντρό.

Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα

Συνολικός χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα

Μερίδες 4

Για τα αρωματισμένα αχλάδια με βούτυρο πορτοκαλιού θα χρειαστείς

  • 1 λεμόνι
  • 800γρ. αχλάδια
  • 660γρ. ζάχαρη
  • 1 φύλλο βανίλιας, χαραγμένο κατά μήκος
  • 3 ξυλάκια κανέλας
  • 10 ολόκληρους κόκκους πιπέρι
  • 4 αστερίες γλυκάνισο
  • 3 γαρίφαλα
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 6 αχλάδια, περίπου 1,5 κ.
  • φύλλα φρέσκου δυόσμου, για γαρνίρισμα

ΒΟΥΤΥΡΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

  • 400 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 120γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 2 κ.σ. Κουαντρό

1 Με έναν καθαριστή λαχανικών ξεφλουδίζετε το λεμόνι και το πορτοκάλι, χωρίς να φτάσετε στην πικρή, λευκή σάρκα. Βάζετε τις φλούδες σε ένα μεγάλο τηγάνι μαζί με 2 λίτρα νερό και 500γρ. από τη ζάχαρη. Τυλίγετε ολόκληρα τα μπαχαρικά σε τούλι, για να τα αφαιρέσετε εύκολα μετά, και το βάζετε στο τηγάνι μαζί με το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και μετά αφήνετε να σιγοβράσουν.

2 Ξεφλουδίζετε τα αχλάδια, αφήνοντας άθικτα τα κοτσάνια, και τα ρίχνετε στο υγρό που σιγοβράζει. Τα αφήνετε να βράσουν ελαφρά για 20 λεπτά. Θα πρέπει να είναι τρυφερά, αλλά όχι μαλακά. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι.




3 Για το βούτυρο πορτοκαλιού, βράζετε το χυμό πορτοκαλιού σε μια μικρή κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 30 λεπτά ή ώσπου να μειωθεί κατά τρία τέταρτα. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αναμιγνύετε το βούτυρο, λίγα κομμάτια κάθε φορά. Προσθέτετε το Κουαντρό και το αφήνετε στην άκρη.

4 Κόβετε σε λωρίδες τις φλούδες από τα υπόλοιπα πορτοκάλια, αποφεύγοντας τη λευκή σάρκα, και τις αφήνετε στην άκρη. Κόβετε την κορυφή και το κάτω μέρος από τα πορτοκάλια και τα πετάτε. Βάζετε τα πορτοκάλια σε ένα ξύλο κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε από πάνω προς τα κάτω, ακολουθώντας την καμπυλότητα του φρούτου για να ελευθερώσετε τη σάρκα. Κόβετε ανάμεσα στις μεμβράνες για να βγάλετε τις φέτες του πορτοκαλιού. Τα αφήνετε στην άκρη.

5 Βάζετε τις λωρίδες από τις φλούδες σε ένα μικρό σκεύος και τις σκεπάζετε με νερό. Αφήνετε να βράσει και ξεπλένετε τις φλούδες με κρύο νερό. Τις ξαναβάζετε στο σκεύος με 160 ml νερό και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τις λωρίδες να σιροπιάσουν για 20 λεπτά θα γίνουν διάφανες. Τις στραγγίζετε σε ένα μπολ, κρατώντας το υγρό, το οποίο θα προσθέσετε στο βούτυρο του πορτοκαλιού, και αφήνετε τις λωρίδες να κρυώσουν σε αντικολλητικό χαρτί.

6 Βγάζετε δύο από τα κρύα αχλάδια και τα κόβετε στη μέση. Τα καθαρίζετε και μετά τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Βάζετε το κομμένο μισό αχλάδι σε κάθε πιάτο μαζί με ένα ολόκληρο. Περιχύνετε με το βούτυρο πορτοκαλιού και βάζετε λίγες καραμελωμένες λωρίδες πάνω από τις φέτες του αχλαδιού. Διακοσμείτε με φέτες πορτοκαλιού και φρέσκο δυόσμο.

Συμβουλή: Τα ποσαρισμένα αχλάδια θα έχουν καλύτερο άρωμα και υφή αν τα ετοιμάσετε 1 ή 2 μέρες νωρίτερα. Μπορούν να μείνουν στο ψυγείο έως και 1 εβδομάδα στο σιρόπι τους. Για περισσότερο χρώμα, προσθέτετε 2 κ.σ. σιρόπι γρεναδίνης στο μίγμα της ζάχαρης όταν καραμελώνετε τις λωρίδες πορτοκαλιού.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *