Χαρούμενο σπίτι: Φιλικό χωρίς μοναξιά και θλίψη
Η καινούργια επιστήμη της περιβαλλοντικής ψυχολογίας προτείνει μικρές αλλαγές που θα κάνουν τον σπίτι μας πιο χαρούμενο.
Χαρούμενο σπίτι με καμπύλες γραμμές
Ένας χώρος με πολλές κάθετες γραμμές και αιχμηρές γωνίες μπορεί να προκαλέσει αρνητικά
συναισθήματα. Μελέτες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτόν τον σχεδιασμό ως «εχθρικό», με αποτέλεσμα μια σειρά από χημικές και συναισθηματικές αντιδράσεις όπως η έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης, δύο χημικών ουσιών οι οποίες, αν παραμείνουν για πολύ καιρό σε ψηλά επίπεδα, βλάπτουν την υγεία.
Η λύση είναι να εισαγάγουμε στον χώρο καμπύλες. Αυτές οι γραμμές κάνουν το περιβάλλον πιο φιλικό και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ηρεμούν το μυαλό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία
χρόνια είναι τάση οι καμπυλόγραμμοι χώροι και έπιπλα. Χωρίς να κάνουμε μεγάλες αλλαγές ή έξοδα, μπορούμε να προσθέσουμε έναν στρογγυλό ή οβάλ καθρέφτη, ένα κοίλο βάζο ή έναν στρογγυλό δίσκο σερβιρίσματος.
Χαρούμενο σπίτι με πράσινο
Μήπως δεν είναι αρκετά «πράσινος» ο χώρος; Τόσο η δυτική κουλτούρα όσο και οι ανατολίτικες φιλοσοφίες συμφωνούν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου ανεβάζουν τη διάθεση. Βοηθούν επίσης στη μοναξιά και τη θλίψη, καθώς προσφέρουν ένα είδος σκοπού και απασχόλησης. Εκτός από τις γλάστρες, μπορούμε να προσθέσουμε έξτρα πράσινες πινελιές με πίνακες ζωγραφικής στους τοίχους, ταπετσαρίες και υφάσματα με βοτωϊικό θέμα.
Χαρούμενο σπίτι με πίνακες ζωγραφικής
Οι πίνακες ζωγραφικής προσφέρουν μετρήσιμη βοήθεια κατά της κατάθλιψης. Έρευνα νευροβιολόγων του University College London έδειξε ότι τα έργα τέχνης μπορούν να γεννήσουν τα
ίδια συναισθήματα που νιώθουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι. Ασθενείς που έβλεπαν ζωγραφιές στους τοίχους των δωματίων νοσηλείας βίωναν λιγότερο πόνο και ανάρρωναν γρηγορότερα. Η εισαγωγή τέχνης στο χώρο που ζούμε είναι σημαντική για την ευεξία και δεν χρειάζεται να κοστίζει.
Τα συναισθήματα που μπορεί να δημιουργήσει το αντίγραφο ενός ακριβού έργου τέχνης είναι ίδια με του πρωτότυπου, γιατί το υποσυνείδητο δεν ασχολείται με τα οικονομικά. Για το σαλόνι και την τραπεζαρία διαλέγουμε πίνακες με έντονα, ζωντανά χρώματα, ενώ για το υπνοδωμάτιο προτιμούμε πιο απαλούς τόνους. οι φωτογραφίες από ευτυχισμένες στιγμές είναι, επίσης, χρήσιμες.
Χαρούμενο σπίτι με τάξη
Η ακαταστασία μάς βάζει στον φαύλο κύκλο της μελαγχολίας. Όσο πιο ακατάστατος είναι ο χώρος, τόσο χειρότερα νιώθουμε και όσο χειρότερα νιώθουμε, τόσο λιγότερο συγυρίζουμε. Η χρόνια ακαταστασία δεν επιβαρύνει μόνο την ψυχολογική μας διάθεση αλλά, σύμφωνα με τις έρευνες, και την υγεία μας. Από την άλλη, ένας εντελώς άδειος χώρος μπορεί επίσης να αυξήσει το άγχος, καθώς δεν υπάρχει τίποτα στο οπτικό πεδίο που να συνδέεται με την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη.
Αν έχουμε πρόβλημα με το συγύρισμα, η συμβουλή είναι να ξεκινάμε από τους μικρούς χώρους, όπως ένα συρτάρι ή ένα ντουλάπι. Αφού πετύχουμε στη μικρή κλίμακα, προχωράμε και στη μεγαλύτερη.
Χαρούμενο σπίτι με συμμετρία
Η διάταξη των επίπλων είναι πιο σημαντική απ’ όσο νομίζουμε. Οι χώροι που διευκολύνουν την κυκλοφορία των ιδιοκτητών και είναι άνετοι και φιλόξενοι για τους επισκέπτες μπορούν να περιορίσουν το άγχος και να ενισχύσουν τα θετικά συναισθήματα. Αν μάλιστα υπάρχει
συμμετρία, ευνοείται η χαλάρωση.
Αν όμως ο χώρος δείχνει «μπουκωμένος», πρέπει να μεγαλώσουμε τις αποστάσεις ανάμεσα στα έπιπλα ή να αφαιρέσουμε κάποια κομμάτια. Δεν τοποθετούμε έπιπλα μπροστά σε πόρτες, ούτε σε σημεία διέλευσης. Μπορούμε να πειραματιστούμε με τη διάταξή τους βελτιώνοντας τη διάθεσή μας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
- Οργάνωση Συρταριών Βήμα-Βήμα!
- Συμβουλές Αποθήκευσης Για Μικρoύς Χώρους
- Μίνιμαλ Διακόσμηση Σπιτιού: Οι 4 Κανόνες Που Πρέπει Να Ξέρεις!
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ