Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά που Θα κάνουν την αναπνοή σας πιο δροσερή και ευχάριστη.Αν έχετε παρατηρήσει ότι οι φίλοι και οι γνωστοί σας όταν τους μιλάτε από κοντά κάνουν ένα βήμα πίσω και απομακρύνονται, τότε αυτό μπορεί να μην είναι τυχαίο. Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί και δεν σας το λένε; Η κακοσμία σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και σπανίως σχολιάζεται μπροστά μας – πόσο μάλλον όταν το πρόβλημα εστιάζεται στην αναπνοή μας.
Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται σε κάποια λοίμωξη ή πάθηση (διαβήτης, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δυσπεψία, πυώδεις αμυγδαλές, βρογχίτιδα κ.λπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, επιβάλλεται να απευθυνθείτε στον αρμόδιο γιατρό, προκειμένου να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, η δυσάρεστη αναπνοή κάνει την εμφάνισή της επειδή αμελούμε τη στοματική υγιεινή, είμαστε κουρασμένοι ή έχουμε πολλή ώρα να φάμε. Αν σε αυτά προσθέσουμε τιτ συνήθεια του καπνίσματος ή την τάση να καταναλώνουμε τροφές και ροφήματα που επιβαρύνουν ή προκαλούν την κακοσμία, τότε είναι αναγκαίο να λάβουμε τα μέτρα μας για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.
ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ Πριν από ένα σημαντικό ραντεβού, μασήστε φύλλα ωμού μαϊντανού. Χάρη στη χλωροφύλλη που περιέχει, «σβήνει» τις δυσάρεστες οσμές και φρεσκάρει αμέσως την αναπνοή. Αν δεν έχετε μαϊντανό, δοκιμάστε μέντα, δυόσμο, βασιλικό ή σέλινο. Πολύ καλή επιλογή αποτελούν και οι σπόροι μάραθου ή γλυκάνισου, που Θεωρούνται φυσικά αρωματικά και ταυτόχρονα βοηθούν στην πέψη. Ακόμη, από την κακοσμία του στόματος μπορεί να σας απαλλάξει ένα γαρίφαλο ή ένα ξυλάκι κανέλας, που διαθέτουν δυνατό άρωμα.
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Δείξτε προτίμηση στα φρούτα και ειδικά στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ). Λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν, «καταπολεμούν» τα βακτήρια του στόματος, τονώνουν την έκκριση σάλιου και χαρίζουν δροσερή αναπνοή. Επίσης, εντάξτε στη διατροφή σας τα φυλλώδη λαχανικά και τις τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο (κόκκινο κρέας, θαλασσινά, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης), διότι παρουσιάζουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ Περιέχουν πολυφαινόλες, που εξουδετερώνουν όσα μικρόβια αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα. Μπορείτε να προσθέσετε μέντα, δυόσμο ή κανέλα, τα οποία λόγω των αιθέριων ελαίων που περιέχουν βοηθούν ακόμη περισσότερο.
ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ Πίνετε άφθονο νερό, ώστε να αποφύγετε την ξηροστομία, που είναι μία από τις αιτίες της κακής αναπνοής. Το νερό απομακρύνει τα βακτήρια από τα δόντια και τα ούλα, ενώ παράλληλα ενισχύει τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων Σε περίπτωση που παίρνετε φάρμακα (π.χ. διουρητικά, αντικαταθλιπτικά), που προκαλούν ξηροστομία, συμβουλευτείτε τον Θεράποντα γιατρό σας.
ΤΣΙΧΛΕΣ Μασήστε τσίχλες, γιατί αυξάνουν την έκκριση σάλιου. Προτιμήστε όσες περιέχουν ξυλιτόλη και αποφύγετε τα προϊόντα με ζάχαρη, που εννοούν τον σχηματισμό πλάκας και την εμφάνιση τερηδόνας.
ΓΙΑΟΥΡΤΙ ‘Ερευνά του Πανεπιστημίου Τσουρούμι στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν γιαούρτι 2 φορές την ημέρα, για 6 εβδομάδες, είχαν χαμηλότερα ποσοστά βακτηρίων στη στοματική τους κοιλότητα
Όσα αναφέρονται παραπάνω είναι τρόποι που Θα σας προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία όμως θα είναι προσωρινά. Ακόμη και στην περίπτωση που η άσχημη αναπνοή δεν προκαλείται από κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν πρέπει να αντικαταστήσετε μια επίσκεψη στον οδοντίατρό σας με λύσεις έκτακτης ανάγκης. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι το 90% των περιπτώσεων της κακοσμίας του στόματος προκαλείται λόγω ελλιπούς στοματικής υγιεινής. Επειδή η καλή κατάσταση δοντιών και ούλων αντανακλάται και στην αναπνοή, οι ειδικοί συμβουλεύουν να:
-Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα.
-Μην παραλείπετε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα, στην επιφάνεια της οποίας συγκεντρώνονται υπολείμματα τροφών και βακτήρια.
-Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, κατά προτίμηση πριν από τον βραδινό ύπνο.
-Κάνετε χρήση στοματικού διαλύματος, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας (τα περισσότερα περιέχουν οινόπνευμα και η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα).
-Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα κάθε 3-4 μήνες.
-Επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε εξάμηνο
ΠΡΟΣΟΧΗ
Διατροφικές συνήθειες: Το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά όπως το κάρι νοστιμίζουν τα φαγητά, αλλά η κατανάλωσή τους προκαλεί έντονη και δυσάρεστη αναπνοή, που μπορεί να διαρκέσει για ημέρες.”Ένοχες για την κακοσμία του στόματος είναι και οι επεξεργασμένες τροφές, όπως τα γλυκά, τα τηγανητά, τα αλλαντικά, τα πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικά τα τυριά.
Αλκοόλ και καφέ: Επηρεάζουν τη χλωρίδα του στόματος και στεγνώνουν τον βλεννογόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το κατάλληλο για τα μικρόβια περιβάλλον.
Δίαιτες: Η πολύωρη αφαγία είναι σύμμαχος της κακοσμίας του στόματος. ‘Όταν μένει άδειο το στομάχι μας για πολλές ώρες, τα επίπεδα του σακχάρου πέφτουν, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση δύσοσμων πτητικών ουσιών, που εκπνέονται από το στόμα. Για τον λόγο αυτόν, ακόμη και όταν ακολουθούμε κάποια δίαιτα, καλό είναι να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα
ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Διάλυμα για πλύσεις
Αναμείξτε 50 ml βάμμα χαμομηλιού, 50 ml βάμμα μύρου, 50 ml βάμμα εχινάκειας, 50 ml βάμμα φασκόμηλου και κατόπιν προσθέστε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρίφαλου. Ρίξτε 1 κουταλάκι από το μείγμα σε 1/2 ποτήρι του κρασιού νερό, ανακατέψτε και κάνετε πλύσεις πρωί και βράδυ. Μην καταπίνετε το διάλυμα και μην ξεπλένετε το στόμα σας μετά τη χρήση του.
πόσιμο διάλυμα
Αναμείξτε βάμμα χαμομηλιού, βάμμα εχινάκειας και βάμμα μύρου σε ίσες ποσότητες και κάντε αγωγή για 15ημέρες πίνοντας ένα κουταλάκι πρωί-βράδυ.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Τα διαλύματα αυτά πρέπει να αποφεύγονται από παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, εγκύους και Θηλάζουσες.
Πηγή:Vita