Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου

Εγκυμοσύνη:Οι αλλαγές στο σώμα της εγκύου

Εγκυμοσύνη:Οι αλλαγές στο σώμα της εγκύου

Εγκυμοσύνη:Οι αλλαγές στο σώμα της εγκύου

Eνα θετικό τεστ εγκυμοσύνης πυροδοτεί τις περισσότερες φορές ένα χαμόγελο στα χείλη και μια πλειάδα αλλαγών στην καθημερινότητα της γυναίκας.Από την πρώτη στιγμή το σώμα αλλάζει, για να θρέψει και να προστατέψει την έγκυο και τη ζωή που ξεκινά μέσα της.




Με την έναρξη της εγκυμοσύνης οι ορμόνες πλημμυρίζουν το σώμα της γυναίκας με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κάποιες ψυχολογικές διακυμάνσεις. Η έγκυος γίνεται πιο ευερέθιστη, ευσυγκίνητη ή και νευρική. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικοί πονοκέφαλοι ή αϋπνίες συνδυαζόμενες με άτακτο ύπνο, οφειλόμενα στο άγχος της νέας πραγματικότητας. Από την άλλη, σε πολλές περιπτώσεις η έγκυος νιώθει αδικαιολόγητα για την ίδια μεγάλη κόπωση, που οδηγεί σε πολλές ώρες ύπνου, κάτι πολύ συνηθισμένο και φυσιολογικό.

Οι σφύξεις αυξάνονται, επιτείνοντας την κόπωση και δημιουργώντας ένα αίσθημα παλμών και ταχυκαρδία. Αυτό, μαζί με την υπόταση που χαρακτηρίζει την αρτηριακή πίεση στην αρχή της εγκυμοσύνης, ευθύνεται για τα «φτερουγίσματα» που νιώθει η έγκυος, που την ανησυχούν και την
εξαντλούν.

H ναυτία και ο εμετός οφείλονται στην αύξηση της ορμόνης που δημιουργείται από την ίδια την εγκυμοσύνη, τη χοριακή γοντδοτροπίνη. Οι εμετοί μπορεί να μην εμφανιστούν καθόλου ή να διαρκέσουν και αρκετούς μήνες, είναι όμως συνηθέστεροι το πρώτο τρίμηνο.

Οι αλλαγές στο σώμα της εγκύου

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι το πιο σημαντικό για την οργανογένεση του εμβρύου. Παράλληλα, το σώμα της εγκύου οργανώνεται για να αποδώσει τα μέγιστα. Το έντερο της κινείται πολύ αργά, ώστε ο οργανισμός να έχει περισσότερο χρόνο να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό πολλές φορές με την αφυδάτωση που μπορεί να υπάρχει από κακή διατροφή και εμετούς, οδηγεί σε:έντονη δυσκοιλιότητα αρχικά, φουσκώματα, ενοχλήσεις και ήπιους πόνους στην κοιλιά αργότερα. Σταδιακά, η μήτρα μεγαλώνοντας σπρώχνει το έντερο προς τα πάνω και το πιέζει και η συμπτωματολογία αυτή διογκώνεται, οδηγώντας σε ανησυχία την έγκυο, που πρώτα συσχετίζει τους πόνους με το μωρό και τη μήτρα και όχι με τα γύρω όργανα.

Λόγω της σταδιακά αυξανόμενης πίεσης μέσα στην κοιλιά εμφανίζονται αιμορροΐδες αλλά και με την επίδραση των ορμονών καύσος στο στομάχι και «ξινίλες». Η ενδοκοιλιακή πίεση και οι ορμόνες είναι επίσης υπεύθυνες για τη συχνουρία των εγκύων. Τα ούρα παραμένουν στην κύστη περισσότερο χρόνο και κάνουν τη γυναίκα πιο επιρρεπή σε κυστίτιδες.

Αλλαγές και στο δέρμα

Άλλα συμπτώματα που σταδιακά γίνονται εμφανή αφορούν τα αγγεία και το δέρμα. Πανάδες, έντονες αλλαγές στο χρώμα κάποιων περιοχών. Τριχοφυΐα, ευρυαγγείες και μικροί σπίλοι είναι συχνά, όπως ακόμη και κιρσοί, όχι μόνο στα πόδια, αλλά και στη γεννητική περιοχή. Η περιοχή γύρω από τη θηλή του μαστού αλλάζει χρώμα και εμφανίζει μικρά επάρματα. Το στήθος μεγαλώνει και βαραίνει για να προετοιμαστεί για τον θηλασμό.

Οι αλλαγές είναι σίγουρα πάρα πολλές και η έγκυος γυναίκα έχει μικρό διάστημα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η διαδρομή μέχρι τη γέννηση δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά η καλή ενημέρωση και επικοινωνία με τη μαία ή τον ιατρό είναι σημαντική, ώστε η έγκυος να παραμένει ήρεμη και να απολαύσει το ταξίδι της εγκυμοσύνης.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *