Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου

Ενοχλητικό παιδί: Τι να κάνεις όταν γίνετε εγωκεντρικό;

Ενοχλητικό παιδί: Τι να κάνεις όταν γίνετε εγωκεντρικό;

Ενοχλητικό παιδί: Τι να κάνεις όταν γίνετε εγωκεντρικό;

Επειδή το πολυτιμότερο αγαθό για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας είναι η σημασία που του δίνουν οι γονείς του, έτσι γίνετε ενοχλητικό. Κάνει τα πάντα για να την πάρει πίσω όποτε του τη στερεί.

Το τηλέφωνο, το κουδούνι της εξώπορτας, ή κάποιο άλλο πρόσωπο. Περιορίστε τα κόλπα του κάνει το παιδί σας ώστε να αποτελεί το μόνιμο κέντρο της προσοχής για σας. Δίνοντάς κάποια παιχνίδια που φυλάτε ειδικά για τις στιγμές που είστε απασχολημένοι να κουβεντιάζετε με κάποιον από τους ανταγωνιστές του. Αυτά θα κρατήσουν το παιδί σας απασχολημένο χωρίς εσάς, την ώρα που εσείς είστε απασχολημένοι χωρίς εκείνο.




Πώς να εμποδίσετε το παιδί σας να γίνει ενοχλητικό

Περιορίστε τη διάρκεια των συζητήσεων με άλλους. Το παιδί σας έχει περιορισμένη ικανότητα να αναβάλλει την ικανοποίηση της απαίτησης να είναι το κέντρο της προσοχής των γονιών του. Γι’ αυτό συντομεύετε τη διάρκεια των συνομιλιών σας με άλλους όταν είναι κοντά το παιδί σας, όταν δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι και επιζητά την προσοχή σας.

Εξασκηθείτε μαζί του παίζοντας «τηλέφωνο»

Διδάξτε στο παιδί σας τι εννοείτε όταν λέτε «δεν διακόπτουμε όταν μιλά ο άλλος» με τη βοήθεια δυο ψεύτικων τηλεφωνικών συσκευών μια για εσάς και μια για εκείνο. Πείτε του: «Έτσι μιλάω στο τηλέφωνο και έτσι θα παίζεις ενώ θα μιλάω στο τηλέφωνο». Έπειτα βάλτε το να προσποιηθεί ότι μιλάει στο τηλέφωνο ενώ εσείς κάνετε πως παίζετε ήσυχα, χωρίς να το διακόπτετε. Έτσι θα δει ποια εναλλακτική λύση έχει αντί να σας διακόψει.

Ορίστε δραστηριότητες και παιχνίδια για την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο

Συγκεντρώστε ειδικά παιχνίδια και υλικά σ’ ένα συρτάρι κοντά στο τηλέφωνο. (Αν το παιδί
σας είναι μεγαλύτερο από δύο χρονών, αφήστε το να τα διαλέξει μόνο του). Βάζετέ το να παίζε1 μ’ αυτά την ώρα που εσείς μιλάτε στο τηλέφωνο. Για να μειώσετε ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να σας διακόψει, πού και πού δίνετέ του λίγη προσοχή χαμογελώντας του και λέγοντάς του πόσο όμορφα συμπεριφέρεται.

Κάποια υλικά απαιτούν την εποπτεία κάποιου ενήλικα (τέτοια είναι οι νερομπογιές, η πλαστελίνη, η κρέμα ξυρίσματος και οι μαρκαδόροι), γι’ αυτό δίνετέ τα στο παιδί σας μόνο όταν έχετε τη δυνατότητα να το παρακολουθείτε προσεκτικά. Φροντίστε τα παιχνίδια και τα υλικά αυτά να ανταποκρίνονται στο επίπεδο ικανοτήτων του, έτσι ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να βρεθεί στην ανάγκη να σας διακόψει ζητώντας να το βοηθήσετε.

Πώς να λύσετε το πρόβλημα τι πρέπει να κάνετε όταν είναι ενοχλητικό

Επαινείτε το όταν παίζει ήσυχα χωρίς να σας διακόπτει. Αν δίνετε στο παιδί σας προσοχή (χαμόγελα, επαίνους και τα λοιπά) επειδή παίζε1 χωρίς να σας ενοχλεί την ώρα που κουβεντιάζετε με κάποιον άλλο, θα του μειώσετε τη διάθεση να μη σας αφήσει στην ησυχία σας.

Ζητήστε συγνώμη για μια στιγμή από τον συνομιλητή σας και πείτε στο παιδί σας: «Μπράβο που παίζεις τόσο ωραία με τα παιχνίδια σου. Είμαι πολύ υπερήφανη για σένα που μπορείς και διασκεδάζεις τόσο καλά μόνος σου».

Όποτε είναι δυνατό, αφήστε το παιδί σας να συμμετάσχει στην κουβέντα σας. Όταν για παράδειγμα σας επισκέπτονται φίλοι, προσπαθήστε να δώσετε την ευκαιρία στο παιδί σας να συμμετάσχει κι εκείνο στην κουβέντα. Έτσι μειώνετε τις πιθανότητες να σας διακόψει ζητώντας την προσοχή σας.

Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας συνεχίζει να σας ενοχλεί

Μην θυμώνετε και μην φωνάζετε στο παιδί σας επειδή σας διακόπτει. Με το να φωνάζετε στο παιδί σας προσπαθώντας να το συνετίσετε, όποια κι αν είναι η άσχημη συμπεριφορά που θέλετε να διορθώσετε, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να το ενθαρρύνετε να φωνάξει και αυτό.

Μην διακόπτετε τους άλλους, ειδικά το παιδί σας. Ακόμη και αν δεν βάζε1 στιγμή γλώσσα μέσα, δείξτε του ότι τηρείτε αυτά που διδάσκετε: Μην το διακόπτετε την ώρα που μιλάει.

Χρησιμοποιήστε τον ««κανόνα της γιαγιάς» Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο για να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι πολύ σύντομα θα ανήκετε ξανά αποκλειστικά σ’ εκείνο. Μπορεί να κερδίσει την προσοχή σας και να διασκεδάσει ταυτόχρονα. Πείτε του: «Μόλις θα έχεις παίξει για δυο λεπτά με τα παιχνίδια σου και χτυπήσει το ρολόι, θα έχω τελειώσει με το τηλέφωνο και θα έρθω να παίξουμε».

Μην διστάζετε να χρησιμοποιείτε την επίπληξη και την Τιμωρία. Χρησιμοποιήστε επιπλήξεις όπως: «Σταμάτα να με ενοχλείς. Δεν μπορώ να μιλήσω με τη φίλη μου αν με διακόπτεις συνέχεια. Αντί να με διακόπτεις, σε παρακαλώ παίξε με τα αυτοκινητάκια σου». Αν συνεχίσει να σας ενοχλεί, βάλτε το τιμωρία, έτσι ώστε να του στερήσετε την πιθανότητα να σας κάνει να το προσέξετε επειδή σας διακόπτει. Πείτε του: «Λυπάμαι πολύ που συνεχίζεις να με διακόπτεις. Τώρα θα μπεις τιμωρία».

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *