Τρίτη, 18 Ιανουαρίου

Φάτε έξυπνα ζήστε περισσότερο με διατροφικές συνήθειες!

Φάτε έξυπνα ζήστε περισσότερο με διατροφικές συνήθειες!

Φάτε έξυπνα ζήστε περισσότερο με διατροφικές συνήθειες!

Φάτε έξυπνα ζήστε περισσότερο με διατροφικές συνήθειες που θα σας χαρίσουν μακροζωία.
Αv μέχρι σήμερα κατηγορούσατε τη μητέρα σας για την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων στο πρόσωπό σας, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσετε…




Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η γήρανση δεν είναι απλώς θέμα γονιδίων, αλλά και διατροφικών επιλογών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ρυτίδες, η απώλεια οστικής μάζας, αλλά και παθήσεις όπως τα εγκεφαλικά, η οστεοπόρωση και η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη σωστή διατροφή.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται και στο πιάτο μας! Αναλάβετε δράση, λοιπόν.

Πώς; Υιοθετώντας  διατροφικές συνήθειες, που όχι μόνο δεν θα σας επιβαρύνουν με περιττά κιλά, αλλά και θα σας βοηθήσουν να «πιάσετε» τον πολυπόθητο στόχο: να ζήσετε (πολύ) περισσότερο!

Αλλάξτε… λάδια

Μια διατροφή με επαρκείς ποσότητες λίπους (το 30% των καθημερινών σας θερμίδων) όχι μόνο συμβάλλει στην απώλεια ή την αποφυγή των περιττών κιλών, αλλά και μπορεί να σας προστατέψει από ένα πλήθος ασθενειών που εμφανίζονται με το πέρασμα των χρόνων. Μειώνει τη χοληστερίνη και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, υψηλή πίεση, κάποιες μορφές καρκίνου (π.χ. του μαστού), ενώ έχει ευεργετική δράση στα οστά και την επιδερμίδα.

Με μία προϋπόθεση: να επιλέγετε το σωστό είδος τους. Ποιο είναι αυτό; Τα ακόρεστα λιπαρά («καλά» λιπαρά), που διακρίνονται στα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Τρόφιμα που περιέχουν καλά λιπαρά είναι αυτά που προέρχονται κυρίως από φυτικές πηγές, όπως οι ελιές, τα δημητριακά, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. γλιστρίδα), το ελαιόλαδο, το λινέλαιο, οι ξηροί καρποί και το λάδι σόγιας.

Ζωικές πηγές των καλών λιπαρών

Οι ζωικές πηγές των καλών λιπαρών είναι τα ψάρια, και ειδικότερα ο σολομός, η ρέγκα, η πέστροφα, το σκουμπρί, τα μπαρμπούνια και ο τόνος. Περιορίστε την κατανάλωση των «κακών λιπαρών», δηλαδή των κορεσμένων (ζωικά λίπη) και των trans (επεξεργασμένα τρόφιμα), καθώς και των Ω-6 πολιγακόρεστων του κοινού εμπορίου (π.χ. σογιέλαια, ηλιέλαια), όταν δεν προέρχονται από ψυχρή έκθλιψη (αναγράφεται στη συσκευασία των τυποποιημένων προϊόντων).

Το μπρόκολο και σπανάκι, πορτοκάλια, ροδάκινα κ.τ.λ.), οι βιταμίνες C (πορτοκάλια, μπρόκολο, πατάτες, σπανάκι, πιπεριές κ.τ.λ.) και E (μαύρο ρύζι, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, αβγά, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, φιστίκια κ.τ.λ.), το σελήνιο (μπρόκολο, μαύρο ρύζι, γαλακτοκομικά, σκόρδο κ.τ.λ.) και ο ψευδάργυρος (ψάρια και θαλασσινά, ηλιόσποροι, σουσάμι κ.τ.λ.).

Δείκτης ORAC

Οι επιστήμονες από το Υπουργείο Yγείας των ΗΠΑ κατέταξαν τα τρόφιμα σε μια κλίμακα, την ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity= δυνατότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου) ανάλογα με την αντιοξειδωτική τους ιδιότητα. Όσο πιο ψηλός είναι ο δείκτης ORAC μιας τροφής, τόσο πιο ικανή είναι να καθαρίζει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Διαβάστε στον πίνα-
κα «01 κορυφαίες ORAC τροφές» πώς θα βάλετε τα αντιοξειδωτικά στο τραπέζι σας.

Σημείωση: Σημασία έχει τα τρόφιμα που προσλαμβάνετε να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά να δίνουν μικρό γλυκαιμικό φορτίο.

Αποφύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο (π.χ. ζωικές πρωτεΐνες), γιατί εκτοπίζουν το ασβέστιο από τα οστά.

Σβήστε τη δίψα σας

Γνωρίζετε ότι το 50-60% του συνολικού σωματικού βάρους σας είναι νερό; Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η έλλειψή του μπορεί να επιφέρει μεγάλες επιπλοκές, π.χ. πονοκέφαλο, έλλειψη ενέργειας,
κ.τ.λ. Ακόμα και οι φυσικές μεταβολές που προκαλεί η γήρανση επιταχύνονται, αν είστε αφυδατωμένοι. Λόγω των ιδιαίτερων φυσικών και χημικών του ιδιοτήτων, το νερό είναι σε θέση να διευκολύνει πολλές λειτουργίες του οργανισμού ενώ παίζει το σημαντικότερο ρόλο σε όλα τα «συστήματα μεταφοράς» του.

Επιπλέον, με τη βοήθειά του τα κύτταρα απορροφούν και αξιοποιούν τις θρεπτικές ουσίες ενώ αποβάλλουν τις άχρηστες. Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν; Στοχεύστε στα 2 1/2 λίτρα νερού την ημέρα.

Επιλέξτε.. εγκεφαλικά

Μετά τα 65 οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Για να μειώσετε τις πιθανότητες, αυξήστε την πρόσληψη βιταμινών C και E. Οι ειδικοί θεωρούν ότι και οι δύο ενδέχεται να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του εγκεφάλου, οι οποίες ευθύνονται για την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Λαμβάνετε τουλάχιστον 133 mg βιταμίνης C καθημερινά, από πορτοκάλια, φράουλες, πιπεριές κ.τ.λ. Στοχεύστε σε πάνω από 1,5 mg βιταμίνης E καθημερινά, από αμύγδαλα, ηλιόσπορους κ.τ.λ.
Προσοχή: Πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης E προκαλούν σε ορισμένους υπερτασικά επεισόδια.

Υγιείς και στην εγκυμοσύνη

Μπορεί η γέννηση ενός μωρού να σας κάνει να νιώθετε πρόωρα γερασμένες: σηκώνεστε τη νύχτα ανησυχώντας για το μωρό σας και για το αν θα μπορέσετε να του προσφέρετε όλα όσα θα θέλατε καθώς μεγαλώνει. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να διατηρήσετε τη νεανικότητά σας, αν αποφύγετε τα περιττά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Καταναλώνετε 2-3 μερίδες πλούσιων σε ασβέστιο τροφών, 5 μερίδες λαχανικών, 3 φρούτων και 2 μερίδες κρέατος και άλλων τροφών με πρωτεΐνη. Φροντίστε, επίσης, να προσλαμβάνετε βιταμίνες με ασβέστιο. κι αυτό γιατί, αν δεν καταναλώνετε επαρκή ποσότητά του, το έμβρυο θα την αντλήσει από τα οστά σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στο μέλλον.

Πολύ σπουδαίο είναι να λαμβάνονται εξαρχής Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (συνώνυμα με την εγκεφαλική και ψυχική υγεία μητέρας και παιδιού) και χρώμιο (για ρύθμιση γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα της μητέρας). Χρειάζεστε μόνο 300 θερμίδες επιπλέον την ημέρα κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων τριμήνων και πολλά θρεπτικά συστατικά. Φυσιολογική αύξηση βάρους είναι τα 12-16 κιλά.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *