Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου

Γλυκαντικές ουσίες:Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Γλυκαντικές ουσίες
Μιλάμε για «αμαρτία» ή απόλαυση.Μιλάμε για τις “γλυκαντικές ουσίες” Δεν είναι τυχαίο πως η γλυκιά γεύση είναι συνδεδεμένη με τα ευχάριστα πράγματα στη ζωή μας. Υπάρχει, άραγε, τρόπος να την απολαμβάνουμε χωρίς τις γνωστές συνέπειες για την υγεία και τη σιλουέτα μας; Βεβαίως,αρκεί να ικανοποιούμε την επιθυμία μας επιλέγοντας τις κατάλληλες “γλυκαντικές ουσίες“.


Οι Κύριες “γλυκαντικές ουσίες” είναι το μέλι, η ζάχαρη και η φρουκτόζη. Μπορεί να πρόκειται για τροφές με διαφορετική θρεπτική αξία, έχουν όμως και οι τρεις την ιδιότητα να προκαλούν αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Πρακτικά, όταν για κάποιο λόγο αισθανόμαστε κουρασμένοι και νιώθουμε ότι οι δυνάμεις μας δεν είναι στα καλύτερά τους, αυτό σημαίνει πως μας έχει πέσει η γλυκόζη και έχουμε ανάγκη από υδατάνθρακες, για να ανακτήσει ο εγκέφαλος την ενέργεια που του λείπει.

Δεν είναι εύκολο να καταναλώσουμε οποιονδήποτε υδατάνθρακα (π.χ., μακαρόνια ή ρύζι) εκείνη τη στιγμή που τον χρειαζόμαστε, γι αυτό κι ένα σοκολατάκι, μία κουταλιά μέλι, ακόμα και λίγη παραπάνω ζάχαρη στον καφέ είναι η πιο άμεση «χείρα βοηθείας» στο χαμηλό δείκτη της γλυκόζης μας.

Γλυκαντικές ουσίες:Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Ζάχαρη

Η πρώτη από τις γλυκαντικές ουσίες που θα σου μιλήσω σήμερα είναι η ζάχαρη.
Παράγεται από το φυτό ζαχαρότευτλο. Είναι ένα φυτικό παράγωγο, που λαμβάνεται με ειδική επεξεργασία. Από χημική άποψη είναι απλός δισακχαρίτης (τύπος υδατάνθρακα).

Κατά την πέψη διασπάται σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Αποτελεί την πιο πρόσφορη μορφή ενέργειας από όλες τις γλυκαντικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως γιατί έχει την ιδιότητα να απορροφάται εξαιρετικά εύκολα από το πεπτικό σύστημα.

Επίσης, είναι η πιο άμεσα εκμεταλλεύσιμη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, ο οποίος, ως γνωστόν, για τη λειτουργία του χρησιμοποιεί ως μοναδική καύσιμη ύλη τους υδατάνθρακες.
Ιδιαιτερότητα
Οι Θερμίδες της ονομάζονται «κενές, γιατί, εκτός από υδατάνθρακες, δεν περιέχουν το παραμικρό θρεπτικό συστατικό.Υπάρχει ένας ακόμη τύπος, η λεγόμενη μαύρη ζάχαρη η όποια ξεχωρίζει από τη λευκή ως προς την επεξεργασία(είναι λιγότερο επεξεργασμένη) κατά τα άλλα όμως,δεν έχει διαφορές(ίδια θερμιδική αξία και έλλειψη άλλων ωφέλιμων συστατικών.

Η διαφορά… … στη ζάχαρη, τη φρουκτόζη και το μέλι είναι ποιοτική και όχι ενεργειακή, αφού έχουν ακριβώς την ίδια θερμιδική αξία (4 θερμίδες ανά γρ.). Μόνο που στην καθημερινότητα είναι πιο εύκολο να καταναλώσουμε τις γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν ζάχαρη παρά με μέλι.

Φρουκτόζη

Είναι η πιο φυσική από τις γλυκαντικές ουσίες που περιέχεται στα φρούτα και παράγεται με ειδική επεξεργασία. Πρόκειται για ένα μονοσακχαρίτη, ο οποίος μετά την πέψη μετατρέπεται σε γλυκόζη στο ήπαρ.
Ιδιαιτερότητα
Αν και έχει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη, η γλυκαντική της αξία θεωρείται σχεδόν διπλάσια. Συνιστάται στους διαβητικούς, με την προϋπόθεση να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.

Μέλι

Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν, που έχει διάφορες ποικιλίες. Στις πιο γνωστές περιλαμβάνονται το μέλι ανθέων, το πευκόμελο (και γενικά από διάφορα κωνοφόρα), το θυμαρίσιο κ.λπ. Είναι μια τροφή πλούσια σε πολύτιμα στοιχεία, όπως κάλιο, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ και άλλα. Αν και τα θρεπτικά αυτά συστατικά Βρίσκονται μέσα του σε μικρές ποσότητες, εν τούτοις θεωρούνται σημαντικά, κυρίως αν σκεφτούμε πως οι άλλες γλυκαντικές ουσίες δεν περιέχουν ούτε καν ίχνος τους.
Ιδιαιτερότητα
Επειδή είναι μια ευπαθής τροφή (χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης, ώστε να διατηρεί ανέπαφα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά), είναι δυνατό να νοθευτεί (με νερό, ζάχαρη, διάφορα χρωστικά και αρωματικά) και μάλιστα χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει αντιληπτό με την πρώτη ματιά.
Ένα συχνό λάθος;
Βάζουμε στα ροφήματα τόση φρουκτόζη όση ζάχαρη, ανεξάρτητα από το γεγονός ποια από τις γλυκαντικές ουσίες γλυκαίνει περισσότερο. Συνεπώς, η κατανάλωσή της έχει αξία μόνον όταν είναι πιο περιορισμένη από αυτήν της ζάχαρης.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *