Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου

Η νηστεία και τα οφέλη της για την υγεία μας!

Η νηστεία και τα οφέλη της για την υγεία μας!

Η νηστεία και τα οφέλη της για την υγεία μας!

Η νηστεία αν και είναι άμεσα συνυφασμένη με τις θρησκευτικές παραδόσεις έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ποια είναι όμως η επίδραση ενός τέτοιου διαιτολογίου στον οργανισμό μας; Οι απόψεις που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τα αποτελέσματά της είναι αρκετές, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες φαίνεται ότι συγκλίνουν στο ότι η νηστεία, στην περίπτωση που δεν είναι εξαντλητική, μπορεί πράγματι να είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας, μια και συμβάλλει στην αποτοξίνωσή του.




Η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει πραγματικά στη σωματική μας ευεξία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν προτίθεστε να ακολουθήσετε ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση η γνώμη και οι οδηγίες ενός ειδικού είναι κάτι περισσότερο από χρήσιμες, καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να στερήσετε από τον οργανισμό σας στοιχεία, άκρως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του, που δύσκολα αναπληρώνονται.

Η νηστεία και τα οφέλη της για την υγεία μας!

Η συνηθέστερη απορία που διατυπώνεται από όσους κάνουν νηστεία, αφορά στην ποσότητα της ενέργειας που προσφέρουν οι τροφές που καταναλώνουν. Οι ειδικοί πάντως είναι κατηγορηματικοί. Φαίνεται πως δεν υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα σε ένα νηστίσιμο και ένα μη νηστίσιμο διαιτολόγιο. Η μόνη διαφοροποίηση που παρατηρείται, έγκειται στον τρόπο πρόσληψης της ενέργειας αλλά και στην προέλευσή της.

Κατά διάρκεια της νηστείας αυξάνεται η πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από τους υδατάνθρακες και μειώνεται αυτή που προέρχεται από τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Ένα τέτοιου είδους διαιτολόγιο λοιπόν, μειώνει το κορεσμένο λίπος που προέρχεται από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και σταδιακά οδηγεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού και εμμέσως στη βελτίωση της υγείας.

ΙΝΕΣ

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της νηστείας είναι ότι οδηγεί αρκετούς στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φρούτων, λαχανικών και οσπρίων από ότι συνήθως, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ταυτοχρόνως και η πρόσληψη των φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να φτάσουν και τα 30-40 γραμμάρια ανά ημέρα.

Με μέση ημερήσια κατανάλωση στις αναπτυγμένες χώρες τα 12-20 γραμμάρια ανά ημέρα. Η ποσότητα αυτή είναι ικανή να προφυλάξει από ορισμένες μορφές καρκίνου ,αλλά και να συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, λόγου ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα.

Αξίζει να έχετε κατά νου ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και το λάδι τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιοξειδωτική δράση, μιας και είναι σημαντικές πηγές βιταμινών, βιοφλανοειδών και καροτίνης.

ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Μια συνηθισμένη ανησυχία κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι αυτή που αφορά στη μειωμένη ποσότητα του σιδήρου, της βιταμίνης Β12 και του φολικού οξέος που παρέχουμε στον οργανισμό μας, καθώς το κρέας λείπει από το τραπέζι. Η αλήθεια είναι ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία τα βρίσκουμε κυρίως στις τροφές που προέρχονται από το ζωικό βασίλειο και έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων.

Παρόλα αυτά, τα όποια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από την έλλειψή τους, σχετίζονται κυρίως με προβλήματα που ήδη προϋπάρχουν. Δεν εμφανίζονται συμπτώματα, αν δεν υπήρχε προ νηστείας μειωμένη πρόσληψή τους, ή αν δεν έχετε αυξημένες απώλειες σιδήρου κατά τη διάρκεια
της νηστείας (αιμορραγίες, έμμηνος ρύση).

Μια καλή λύση προκειμένου να αποφύγετε ζαλάδες και αδυναμία είναι η κατανάλωση θαλασσινών, οσπρίων και δημητριακών, δηλαδή τροφών που είναι πλούσιες πηγές σε σίδηρο ή βιταμίνη C, στοιχείο που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό θα κάνετε τη νηστεία, χωρίς να καταπονεθεί ο οργανισμός σας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *