Ο σύγχρονος τρόπος ζωής των ανθρώπων της σημερινής κοινωνίας, έχει επίπτωση και στις διατροφικές του συνήθειές. Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με την διατροφή του, δηλαδή, το πρωινό το έχει εγκαταλείψει, συχνά καταφεύγει στα έτοιμα φαγητά, (πίτσες, σουβλάκι, κα.) τρώγοντας τα στα γρήγορα και όρθια. Πολλές φορές
μπορεί και να μην τρώει καθόλου και με το που φθάνει σπίτι του, συνήθως αργά το βράδυ, να τρώει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες με αποτέλεσμα να καταστρέφει το μεταβολισμό του και να κουράζει τον οργανισμό του. Και σαν αντίδραση του οργανισμού,στην κακή διατροφή μπορούμε να πούμε ότι είναι η κυτταρίτιδα, η κολίτιδα, η δυσκοιλιότητα, το ζάχαρό, η χοληστερίνη κα. Προσοχή στην διατροφή μας. Είναι Θέμα υγείας.
Α) Κακή διατροφή και κυτταρίτιδα:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ
Η κυτταρίτιδα είναι ένα «πρόβλημα» που ενοχλεί τις περισσότερες γυναίκες.Με την κακή διατροφή στις αποθήκες, συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες λίπους, νερού και τοξινών σε διάφορες περιοχές του σώματος κάτω από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεται το σημείο αυτό του σώματος σαν φλοιός πορτοκαλιού. Το καλύτερο «όπλο» για την αποφυγή της κυτταρίτιδας είναι σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και το τοπικό μασάζ με τις διάφορες κρέμες που κυκλοφορούν ευρέως στα περισσότερα φαρμακεία και το άφθονο νερό. ‘Οταν λέμε σωστή διατροφή εννοούμε ότι στο καθημερινό διαιτολόγιο μας πρέπει να περιέχονται περισσότερα λαχανικά φρούτα,όσπρια, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και όπως είπαμε άφθονο νερό. Με την σωματική άσκηση αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, με αποτελέσασα να οξυγονώνονται οι ιστοί και να αποβάλλονται τα υγρά και οι τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στα σημεία που υπάρχει κυτταρίτιδα . ‘Ετσι, ο συνδυασμός σωστής διατροφής και σωματικής άσκησης είναι ή καλύτερη «θεραπεία» για την κυτταρίτιδα.
Δείτε επίσης:Λέμε όχι στην κυτταρίτιδα με σωστή διατροφή
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ;
Ως δυσκοιλιότητα καθορίζεται, η κατάσταση εκείνη η οποία προέρχεται από μειωμένη συχνότητα αφόδευσης, ανεπαρκή ποσότητα κοπράνων, παραγωγή σκληρών και στεγνών κοπράνων Τα μέτρα με τα οποία μπορούμε να βοηθήσουμε τα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα είναι πάνω από όλα να ξεχάσετε την κακή διατροφή.
•
- Η καθημερινή πρωινή προσπάθεια είναι απαραίτητο να γίνει ρουτίνα.
• Η λήψη χλιαρού νερού ή χυμού λεμονιού είναι δυνατόν να προκαλέσει διέγερση του εντέρου.
• Η καθημερινή άσκηση και η λήψη μεγάλη ποσότητας νερού ενδείκνυται, από τη μία για να τονωθούν οι κοιλιακοί μυς και από την άλλη για μην γίνουν σκληρά τα κόπρανα.
• Επιβάλλεται η πρόσληψη με την διατροφή, άπεπτων φυτικών ινών, με την κατανάλωση πιτυρούχων δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών και ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών. Τα μέτρα αυτά όπως έχει αποδειχθεί, αυξάνουν τη ποσότητα των κοπράνων και μειώνουν το χρόνο διάβαση της τροφή από το παχύ έντερο.
Γ) Κακή διατροφή και κολίτιδα:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙ’ΑΥΤΗΝ;
Η κολίτιδα είναι με χρόνια φλεγμονή και ελκωτική πάθηση του παχέως εντέρου,λόγο κακής διατροφής. Τα γενικά χαρακτηριστικά της είναι: διάρροιά, πόνοι στην κοιλιά, ζαλάδες, αφυδάτωση, αβιταμίνωση κα. Για την αντιμετώπιση της κολίτιδας πρέπει η σύνθεση του διαιτολογίου να είναι φτωχή σε φυτικό υπόλειμμα, (ιδιαίτερα όταν υπάρχει διάρροια) δηλαδή τα λαχανικά να είναι βρασμένα, να μην περιέχονται όσπρια και τρόφιμα με λιπαρά. Αντί για ωμά και άγουρα φρούτα είναι καλύτερο να επιλέγονται χυμοί φρούτων και να καταναλώνονται κομπόστες, επίσης είναι καλό να αποφεύγοντα τα πιτυρούχα τρόφιμα και η υπερβολική λήψη καφέ. Το καλύτερο όμως θα ήτανες να ενθαρρύνεται ο ασθενής να ακολουθεί μια δίαιτα, διατροφικά επαρκή, με τροφές τις οποίες ανέχεται.
Δ) Κακή διατροφή και σακχαρώδης διαβήτης:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του ανθρώπου. Σήμερα ο διαβήτης θεωρείται σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από σχετι κή ή απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης, με αποτέλεσμα τη διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων , πρωτεϊνών και λιπών. Στην πραγματικότητα η διαταραχή αφορά γενικότερα όλο τον ενδιάμεσο μεταβολισμό του οργανισμού. Σύμφωνα με τους Nepur (1978) είναι δυνατών να διακριθούν , 5 νοσολογικοί τύποι διαβήτη:
- 1) ο ινσουλινοεξαρτώμενος ή διαβήτης νεανικού τύπου,
2) ο μή ινσουλινοεξαρτώμενος ώριμης ηλικίας ή ενήλικου τύπου,
3) ο διαβήτης της ώριμής ηλικίας σε νέο άτομο,
4) ο διαβήτης τύπου μή ανοχή της γλυκόζης και
5) ο δευτεροπαθής διαβήτης. - Διαιτητική αντιμετώπιση του διαβήτη
Ο ασθενής που παίρνει ινσουλίνη πρέπει να προσαρμόζει όχι μόνο τη Θερμιδική του πρόσληψη στη νέα κατάσταση, αλλά και τις διαιτητικές του συνήθειες. Η πρόσληψη τροφών πρέπει να κατανέμεται ανάλογα με το είδος και το ποσό της χορηγούμενης ινσουλίνης αλλά και την φυσική δραστηριότητα του ασθενούς για να αποφεύγονται υπογλυκαιμικά επεισόδια. Εχει αποδειχθεί ότι η καθημερινή και σε μέτρια ένταση και διάρκεια άσκηση, βοηθάει στην μείωση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα και από τι φαίνεται αποτελεί σπουδαίο τμήμα της επιτυχημένης Θεραπείας του διαβήτη. Ο απώτερος σκοπός της Θεραπείας του διαβητικού είναι να του επιτρέψει να ζήσει φυσιολογικά και σε καλή κατάσταση υγείας. Επομένως, η Θεραπεία θα πρέπει να αποβλέπει στην διόρθωση των μεταβολικών διαταραχών και την αποτροπή εμφάνισης διαβητικών επιπλοκών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι βασικές διατροφικές απαιτήσεις των διαβητικών είναι ίδιές με εκείνες του υπόλοιπου πληθυσμού.
Ε)Κακή διατροφή και χοληστερίνη:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ;
Η χοληστερίνη αποτελεί δομικό στοιχείο του ζωικού κυττάρου. Συντίθενται στα υπατικά και εντερικά κύτταρα. ‘Οταν οι τιμές της χοληστερίνης που υπάρχει στον οργανισμό είναι υψηλές, τότε έχουμε μια παθολογική κατάσταση που θέλει προσοχή. Η χοληστερίνη διακρίνεται στην «καλή» χοληστερίνη (HDL) που προφυλάσει τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα και την «κακή» χοληστερίνη (1Ε1) που συμβάλει στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η παθολογική αυτή κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή διατροφή, η οποία περιέχει τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και αλκοόλ. Για να μπορέσουμε να μειώσουμε τις υψηλές τιμές της χοληστερίνης, που υπάρχουν στον οργανισμό Θα πρέπει:
- 1. Να καταναλώνουμε άπαχο κρέας σε μικρές ποσότητες (μέχρι 180 γρ / ημέρα)
2. Να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα από πλήρες γάλα όπως παγωτά, σκληρά τυριά, βούτυρο, πλήρες γάλα και γιαούρτι από πλήρες γάλα.
3. Να αυξήσουμε, σε λογικές ποσότητες, την κατανάλωση ψωμιού, δημητριακών καρπών, και προϊόντα από αλεύρι που δεν περιέχουν μεγάλα ποσά λίπους και ζάχαρης.
4. Να αυξήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά.
5. Να περιορίσουμε της τροφές που είναι πλούσιες σε χοληστερίνη.
6. Να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο για το μαγείρεμα.
Τηρώντας, όσο είναι δυνατό για το καθένα μας, τα μέτρα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω όσο αναφορά τις «παρενέργειές» την κακής δια-τροφής, μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά και να έχουμε μια καλύτε-ρη και όλο υγεία ζωή!