Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου

Κηπουρική σε γλάστρες: Με βότανα και όχι μόνο!

Κηπουρική σε γλάστρες: Με βότανα και όχι μόνο!

Κηπουρική σε γλάστρες: Με βότανα και όχι μόνο!

Σήμερα θα μάθετε πως θα κάνετε κηπουρική σε γλάστρες ακόμα κι αν δεν διαθέτετε κήπο. Σίγουρα μπορείτε να καλλιεργήσετε διάφορα βότανα και όχι μόνο, σε γλάστρες στο μπαλκόνι του σπιτιού σας ή στη βεράντα σας, ώστε να έχετε πάντα φρέσκα όλα όσα χρειάζεστε για το μαγείρεμά σας.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Καλλιεργείται την άνοιξη και χρειάζεται ήλιο και υγρασία. Για να μην χάνει ποτέ το άρωμά του και για να μη σας ξεραθεί, κόβετε τα ξερά κλαδάκια από τη ρίζα τους,


ΔΑΦΝΗ

Καλλιεργείται την άνοιξη από σπόρους ή νεαρά φυτά. Δεν αντέχει το ψυχρό  κλίμα, οπότε το χειμώνα θα πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή και τους ανέμους.

ΡΙΓΑΝΗ

Έχει ανάγκη από ήλιο και καλλιεργείται την άνοιξη. Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα, ούτε πολύ χώμα και το ξηρό έδαφος τη βοηθά να ευδοκιμήσει καλύτερα.

ΔΥΟΣΜΟΣ

Φυτεύεται από σπόρους νωρίς την άνοιξη. Καλλιεργείται σε γλάστρες έχει ανάγκη από ήλιο και συχνό και πότισμα για να ανθίσει.

ΜΕΝΤΑ

Την άνοιξη φυτέψτε ένα κλωνάρι, που θα απλωθεί γρήγορα. Χρειάζεται ήλιο και συχνό πότισμα για να ευδοκιμήσει.

ΘΥΜΑΡΙ

Καλλιεργείται από σπόρους την άνοιξη και έχει ανάγκη από ξηρό χώμα. Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Καλλιεργείται όλο τον χρόνο από νεαρά φυτά. Για καλύτερα αποτελέσματα προσθέστε άμμο γύρω από το χώμα, ώστε να αποστραγγίζεται πιο εύκολα το νερό.

ΜΑΡΑΘΟΣ

Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους όλο το χρόνο. Χρειάζεται ήλιο και συχνό πότισμα. Το φθινόπωρο κόψτε τους βλαστούς του φυτού γύρω στα με 2 εκ., για να ανθίσουν ξανά την άνοιξη.

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Το δεντρολίβανο φυτεύεται από νεαρά φυτά την άνοιξη και δεν χρειάζεται συχνό πότισμα.

ΑΝΗΘΟΣ

Φυτέψτε τον άνηθο σε καλό κηπόχωμα στα μέσα της άνοιξης. Να θυμάστε ότι έχει ανάγκη από ήλιο και προσέξτε να μην μετακινείτε τη γλάστρα, γιατί το φυτό θα ξεραθεί.

ΣΕΛΙΝΟ

Φυτέψτε την άνοιξη τους σπόρους του. Έχει ανάγκη από ήλιο και συχνό πότισμα. Για να μη σας ξεραθεί τον χειμώνα, σκεπάστε το χώμα με ένα διαφανές κάλυμμα.

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ

Καλλιεργείται από σπόρους την άνοιξη σε ηλιόλουστα σημεία και χρειάζεται μπόλικο χώμα. Θυμηθείτε, τον Ιούλιο, στα μέσα του καλοκαιριού δηλαδή, να προσθέσετε κομπόστ γύρω από το χώμα.

ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ

Μπορείτε να το φυτέψετε σε γλάστρες την άνοιξη. Έχει ανάγκη από ήλιο και πλούσιο χώμα.

ΛΕΜΟΝΟΧΟΡΤΟ

Φυτεύεται από σπόρους ή νεαρά φυτά και έχει ανάγκη από ζεστό κλίμα και ήλιο. Καλλιεργείται την άνοιξη, χρειάζεται συχνό πότισμα και τον χειμώνα φροντίστε να μεταφέρετε τη γλάστρα σε εσωτερικό χώροι για να μην ξεραθεί το φυτό.

ΡΟΚΑ

Φυτεύεται από σπόρους νωρίς την άνοιξη και έχει ανάγκη από συχνό πότισμα. Προσοχή γιατί τα φύλλα της  είναι αγαπημένη τροφή για τα σαλιγκάρια, οπότε φροντίστε να τα απομακρύνετε από τον κήπο σας.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Σπέρνετε την άνοιξη, από σπόρους ή νεαρά φυτά. Καλό είναι να ανακατέψετε το χώμα με στάχτη ή ασβεστόλιθο.

ΣΚΟΡΔΟ

Καλλιεργείται από βολβίδια, το φθινόπωρο και έχει ανάγκη από ήλιο και καλό χώμα. Μόλις δείτε τις κορυφές να ξεραίνονται, έχει φτάσει η στιγμή της συγκομιδής.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Καλλιεργούνται από σπόρους και δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Καλό είναι να καλύψετε το χώμα γύρω από το φυτό με ξεραμένα φύλλα, για να το διατηρούν θερμό και υγρό.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ

Πώς να ποτίσετε και να λιπάνετε τα φυτά στις γλάστρες

  • Τα περισσότερα φυτά, από όσα αναφέρθηκαν στο άρθρο χρειάζονται συχνό πότισμα, ενώ το καλοκαίρι ειδικά θέλουν καθημερινά.
  • Προσθέστε στη γλάστρα μια χούφτα από ειδικούς κόκκους που συγκρατούν την υγρασία. Με αυτό τον τρόπο το χώμα θα διατηρεί περισσότερο νερό.
  • Να ρίχνετε λίπασμα κάθε 6 εβδομάδες, εκτός από το καλοκαίρι.
  • Την άνοιξη να αφαιρείτε το πάνω μέρος του χώματος από τη γλάστρα και να προσθέσετε φρέσκο.

Πώς να καταπολεμήσετε τα ζιζάνια και τα παράσιτα

  • Την άνοιξη, τα ζιζάνια τα απομακρύνετε, με μια πιρούνα ή στρώνοντας γύρω στα 5 εκ. κομπόστ γύρω από το φυτό σας. Πάνω από το κομπόστ απλώστε εφημερίδες ή χαλίκια.
  • Γεμίστε τις γλάστρες με χώμα, ποτίστε καλά και σκεπάστε τις με ένα πλαστικό κάλυμμα προσέχοντας να μην παίρνουν αέρα. Τις αφήνετε έτσι για 6 με 8 εβδομάδες, μέχρι ο ήλιος
    να σκοτώσει όλους τους μικροοργανισμούς. Στη συνέχεια μπορείτε να φυτέψετε άφοβα τα βότανά σας.
  • Αφαιρέστε αμέσως τους φυλλορύκτες, για να μην εξαπλωθούν και στα υγιή.
  • Αφαιρέστε τις κάμπιες, φροντίζοντας να φοράτε γάντια, γιατί μπορεί να σας προκαλέσουν ερεθισμό.
  • Απομακρύνετε τα σαλιγκάρια με το χέρι σας τα βράδια, όταν κάνουν την εμφάνισή τους. Επίσης, κυκλοφορούν ειδικές γλάστρες με πάτο που περιέχει μπίρα, η μυρωδιά της οποίας προσελκύει τα σαλιγκάρια κι έτσι δεν ανεβαίνουν στα φυτά!
  • Για τις αφίδες, ψεκάστε με νερό η με εντομοκτόνο σαπούνι.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *