
Όλα τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας!
Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές των Ελλήνων. Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά και διαφέρουν από πόλη σε πόλη. Η ευχή Καλές γιορτές’ είναι από τις πιο χαρακτηριστικές κατά την περίοδο πριν και μετά τα Χριστούγεννα μέχρι του Αγίου Ιωάννη ( 13 ήμερο).
Σε όλη τη χώρα τα παιδιά τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα τις παραμονές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα ανάβουν φωτιές για να διώξουν τους καλικάντζαρους, έθιμο κυρίως της υπαίθρου.
Θρησκευτικά χριστουγεννιάτικα έθιμα
Πριν από τα Χριστούγεννα προηγείται τεσσαρακονταήμερος νηστεία κατά την οποία οι πιστοί νηστεύουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Τρώγοντας όμως ψάρι μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου
(εκτός φυσικά Τετάρτης και Παρασκευής). Από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου δεν καταλύεται το ψάρι. Την Παραμονή των Χριστουγέννων δεν καταλύεται λάδι και κρασί (εκτός αν πέσει Σάββατο ή Κυριακή). Από τα Χριστούγεννα έως τα Θεοφάνια καταλύονται τα πάντα, ακόμα και Τετάρτη και Παρασκευή. Εκτός από την παραμονή των Θεοφανίων, όπου δεν καταλύεται λάδι και κρασί
(εκτός αν πέσει Σάββατο ή Κυριακή).
Σε πολλές Εκκλησίες επίσης τελείται το Σαρανταλείτουργο (40 Θείες Λειτουργίες πριν τα Χριστούγεννα). H Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων μέχρι περίπου πριν 40 χρόνια (ιδίως στην ύπαιθρο). Άρχιζε κατά τις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα και σχολούσε πριν ακόμη χαράξει (κατά τις 6.00 τα ξημερώματα). Σιγά σιγά η ώρα ενάρξεως της ακολουθίας μετατέθηκε στις 5:00 τα ξημερώματα ή και αργότερα.
Στην Ελλάδα που κύριο χριστουγεννιάτικο έδεσμα είναι το χοιρινό. Απαντάται και το έθιμο με το χριστουγεννιάτικο καραβάκι που όμως στη Χίο αποτελεί τοπικό έθιμο της Πρωτοχρονιάς με ομοιώματα πλοίων. Επίσης οι εξώστες, τα παράθυρα, οι κήποι, αλλά και οι χώροι γύρω από το τζάκι, σφύγγουν από ανάλογη διακόσμηση γιορτινής ατμόσφαιρας.
Όλα τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας!
H πίτα που ετοιμάζεται με τον ερχομό του νέου έτους, η βασιλόπιτα περιέχει ένα σύμφωνα με την παράδοση, Θα φέρει καλή τύχη σ αυτόν που θα το βρει. Στα δε Θεοφάνια που εορτάζεται η Βάπτιση του Χριστού καθαγιόζονται τα ύδατα με ρίψεις του «σταυρού» στο υγρό στοιχείο και ανέλκυσή του από κολυμβητές, με αγιασμό των σπιτιών από ιερείς και με ιδιαίτερα κατά τόπο έθιμα.
Τρία στοιχεία απαρτίζουν γενικά τις λατρευτικές εκδηλώσεις το ελληνικού λαού το τρυφερό θρησκευτικό συναίσθημα, η αρχαία ελληνική καταγωγή και η επιδέξια προσαρμογή στις ψυχολογικές ανάγκες της καθημερινής ζωής. Και αυτός ο σπουδαίος συνδυασμός καταφαίνεται σε
όλες τις εκδηλώσεις του και τα έθιμό του, τόσο τα Χριστούγεννα, και τη Μεγάλη Εβδομάδα, όσο
και κατά την Αγιολατρεία κλπ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του υπέροχου συνδυασμού βρίσκουμε στα κάλαντα των Χριστουγέννων όπου στην ύπαιθρο τα παιδιά ψάλλοντας, εκτός του μηνύματος της Γέννησης, επιμένουν και σε λεπτομέρειες του τρόπου ανατροφής του «Θείου
Βρέφους»
Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε κάθε πόλη
Σε μερικές περιοχές όπως στην Κορινθία, στην περιοχή της Νεμέας, εφαρμόζεται το έθιμο της ψυχοκόρης, δηλαδή το πρωί των Χριστουγέννων όταν γυρίζουν από την εκκλησιά η έφηβη κόρη του σπιτιού τους περιμένει, έχοντας βάλει πάνω στην πιατέλα όλα τα παραδοσιακά εδέσματα της Νεμέας: κουραμπιέδες, δίπλες, μελομακάρονα, τηγανόψωμα, ξεροτήγανα και γλυκά του κουταλιού. Εκτός από αυτά προσφέρουν και στον άντρα της οικογένειας λικέρ. Επίσης το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων βάζουν ακόμα και πλαστικά κλαδιά (παλιότερα από
αμπέλια) πάνω από τα τζάκια, πλένονται καλά για να μην τους κατουρήσουν όπως λένε οι καλικάντζαροι και σκεπάζουν τα γλυκά με αλουμινόχαρτα.
Στη νησιωτική χώρα, κυρίως στη νήσο Σάμο, τα Χριστούγεννα τα μέχρι να μεσημεριάσει δεν τα βγάζουν έξω, διότι πιστεύουν ότι αν τα δει η Πούλια θα τους αφήσει ένα σημαδιακό αστέρι που αν έχει 6 γωνίες θα πεθάνουν και αν έχει 4 Θα αρρωστήσουν.
Ακόμη και σήμερα στην Πελοπόννησο διατηρείται το έθιμο του Χριστόψωμου, όπου κάθε Χριστούγεννα οι νοικοκυρές φτιάχνουν ένα ψωμί που είναι σταυρωτά κεντημένο και την ημέρα των Χριστουγέννων το κυλούν πάνω στο τραπέζι. Αν πέσει από την ανάποδη μεριά του, η χρονιά Θα πάει άσχημα, ενώ αν πέσει από την καλή, Θα πάει καλά και η χρονιά.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
- 33 έξυπνες ιδέες για τα Χριστούγεννα!
- Χριστουγεννιάτικο γεύμα με 5 λαχταριστές συνταγές
- Βασιλόπιτα Πολίτικη: Η Καλύτερη Παραδοσιακή Συνταγή
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ