Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου

Όταν τα παιδιά λένε ψέματα

Όταν τα παιδιά λένε ψέματα

Από τη μια εκθειάζουμε στα παιδιά την αξία της αλήθειας και από την άλλη αρκετές φορές γίνονται μάρτυρες στα δικά μας ψέματα. Υπάρχει «άσπρο ή μαύρο» στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων και ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι τους όταν τα παιδιά λένε ψέματα;


Ψέματα:οι λεπτές ισορροπίες
  • Πολύ συχνά οι γονείς νιώθουμε πως  ένα μικρό ψέμα προς το παιδί είναι ανώδυνο και απλώς θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Μπορεί πράγματι να αφορά σε κάτι ασήμαντο, όπως το να ισχυριζόμαστε ότι τελείωσαν τα σοκολατάκια για να το αποτρέψουμε να φάει κι άλλα. Εξίσου ελαστικοί είμαστε τις περισσότερες φορές,όταν τα παιδιά μας λένε ψέματα.Ειδικά όταν βρίσκονται ακόμα στην προσχολική ηλικία, θεωρούμε πως τα ψέματα δεν είναι παρά απόδειξη της φαντασία τους, που καλπάζει. Οι ειδικοί όμως επιστούν την προσοχή μας και μας συμβουλεύουν να αντιμετωπίζουμε τα ψέματα με μεγαλύτερη ευαισθησία και ιδιαίτερη προσοχή.
Ισορροπίες
  • «Η γάτα έσπασε το βάζο !»Ποιος έσπασε το βάζο, έχυσε το γάλα, ζωγράφισε στον τοίχο; Ερωτήσεις που κάνουμε καθημερινά στα παιδιά μας μόνο και μόνο για να βομβαρδιστούμε με απίθανες ιστορίες απαντήσεις με μυθικά τέρατα, μυστηριώδεις αγνώστους, μωρά με υπερφυσικές ιδιότητες! Μέχρι την ηλικία των 5 χρόνων είναι φυσιολογικό τα παιδιά να μπερδεύουν το φανταστικό με το αληθινό, να σκαρφίζονται ψεύτικες ιστορίες για καθημερινές καταστάσεις παντρεύοντας το μαγικό με την πραγματικότητα και δίνοντας υπερφυσικές δυνάμεις στους εαυτούς τους ή και τους άλλους. Με άλλα λόγια, είναι η εποχή μιας καλπάζουσας φαντασίας και μιας δημιουργικής προσποίησης. Τα ψέματα αυτά λέγονται ψεύδη της φαντασίας.Όταν τα παιδιά λένε ψέματα οι γονείς καλό είναι να επεμβαίνουν, χωρίς βέβαια να τιμωρούν. και να αρχίσουν να κάνουν στα παιδιά τα πρώτα μαθήματα ήθους.

Τα «αληθινά» ψέματα

  • Μετά την ηλικία των 6 συνήθως αρχίζει το αληθινό ψέμα. Τότε οι γονείς αναρωτιούνται για τη δική τους αντίδραση. Φοβόμαστε μήπως το παιδί μάθει να λέει πιο πολλά ψέματα όσο περνούν τα χρόνια και βέβαια ανησυχούμε μήπως μια τέτοια συμπεριφορά, η οποία κλονίζει την εμπιστοσύνη μας, πηγάζει από μια δυσκολία στην επικοινωνία μας. Είναι σημαντικό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, να του περάσουμε το μήνυμα ότι μπορεί πάντα να μας εμπιστεύεται και να μας λέει την αλήθεια, αφού εμείς «αντέχουμε» να μάθουμε ό,τι κι αν έχει κάνει. Εξίσου απαραίτητο είναι όμως να είμαστε συνεπείς απέναντι σε αυτά που λέμε. Έτσι, αν υποσχεθούμε ότι Θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και ότι δεν θα το τιμωρήσουμε αυστηρά, θα πρέπει να τηρήσουμε το λόγο μας. Διαφορετικά, αν του βάλουμε τις φωνές αφενός η εμπιστοσύνη του θα κλονιστεί και θα συνεχίσουν να μας λένε ψέματα.
Πως αποτρέπουμε τα παιδιά να μας λένε ψέματα
  • 1.Σε κάθε ευκαιρία δίνουμε στο παιδί να καταλάβει πως το αγαπάμε, ανεξάρτητα από το τι έχει κάνει.
  • 2.Αποφεύγουμε να αντιδρούμε υπερβολικά (στη συμπεριφορά ή στο ίδιο το ψέμα).
  • 3. Εξηγούμε με ήρεμο και φιλικό τρόπο ότι μπορεί να μας πει την αλήθεια.
  • 4.Το επιβραβεύουμε κάθε φορά που είναι ειλικρινές, θαυμάζοντας το θάρρος του.
  • 5. Θέτουμε κανόνες ώστε να μην προκύψει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον.
Όταν ψεύδονται οι μεγάλοι
  • Ζητάνε το σύζυγο στο τηλέφωνο κι ενώ αυτός παρακολουθεί τηλεόραση με την υπόλοιπη οικογένεια, η μαμά ισχυρίζεται ότι κοιμάται και θα προτιμούσε να μην τον ξυπνήσει. Αυτό ανήκει στα λεγόμενα κατά συνθήκη ψεύδη ή αλλιώς «λευκά ψέματα», τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως όταν είναι για κάτι καλό και δεν, βλάπτουν κανέναν. Τα παιδιά όμως, έχουν απλωμένες τις , κεραίες τους και ακούνε τα πάντα. «Είναι καλό, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, αν το ίδιο σχολιάσει κάτι που είπαμε, να δικαιολογηθούμε λέγοντας πως μερικές φορές χρειάζεται ένα ψεματάκι και πως υπάρχει διαφορά μεταξύ «λευκού» και συνειδητού» «Βέβαια, το ιδανικό είναι να μην τα λέμε ποτέ μπροστά στα παιδιά, αφού έστω κι αν τους το έχουμε εξηγήσει δυσκολεύονται ακόμη λόγω ηλικίας να κατανοήσουν πλήρως τη διαφορά και ίσως θελήσουν να συνεχίσουν να λένε ψέματα».

Σχετικά άρθρα:

20 πράγματα που εκνευρίζουν τα νήπια

Συμμάζεμα παιχνιδιών … παίζοντας!




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *