Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το σεξ στην εγκυμοσύνη

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το σεξ στην εγκυμοσύνη

Είσαι έγκυος και έχεις απορίες γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης; Ήρθε η ώρα να καταρριφθούν οι μύθοι και να μάθεις την αλήθεια!

Μια από τις εντονότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας είναι η εγκυμοσύνη. Τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Για άλλες είναι μια όμορφη περίοδος, για άλλες όχι τόσο ευχάριστη.

Συνήθως, ασχολούμαστε με την υγεία της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα συμπτώματά της, τις συναισθηματικές της μεταβολές, μέχρι και τα ρούχα που θα φορέσει. Ξεχνάμε, ωστόσο, κάτι βασικό. Τη σεξουαλική της ζωή. Ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα είδος ταμπού, ενώ πρόκειται για ένα απόλυτα φυσιολογικό κομμάτι στη ζωή μιας εγκυμονούσας.

Αν περνάς και εσύ αυτή τη φάση ή έχεις απορίες πάνω στο θέμα του σεξ και της εγκυμοσύνης, αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις αυτό το ομιχλώδες κομμάτι και θα σου καταρρίψει πολλούς μύθους.

Μιλήσαμε με ειδικούς, εκφράσαμε απορίες που κάθε γυναίκα έχει στο μυαλό της και μας απάντησαν. Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνος Ασκητής και η γυναικολόγος Χριστίνα Βάντζου ξεκαθαρίζουν όλα όσα πρέπει να ξέρεις γύρω από το σεξ και την εγκυμοσύνη.

Κεφάλαιο: Σεξουαλική επιθυμία

Τόσο ο κ. Ασκητής όσο και η κ. Βάντζου τονίζουν ότι η σεξουαλική επιθυμία διαφέρει ανάλογα με τη γυναίκα. Κάποιες δεν έχουν καθόλου διάθεση για σεξ ενώ κάποιες άλλες έχουν εντονότερη επιθυμία. Εξαρτάται επίσης και από το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεται η εγκυμονούσα.

“Κατά το πρώτο τρίμηνο, τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως κόπωση, ναυτία, έμετος και ευαισθησία του στήθους μπορεί να μειώσουν πολύ την σεξουαλική επιθυμία. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, με την υποχώρηση των παραπάνω συμπτωμάτων η επιθυμία για σεξ μπορεί να μεγαλώσει. Σε ορισμένες, όμως, γυναίκες δεν συμβαίνει αυτό, γιατί δεν νιώθουν άνετα με το αυξανόμενο μέγεθος της κοιλιάς τους ή νιώθουν λιγότερο ελκυστικές. Κατά το τρίτο τρίμηνο, η επιθυμία μπορεί πάλι να μειωθεί εξαιτίας της κόπωσης αλλά και της πίεσης που ασκεί το μωρό”, ανέφερε η κ. Βάντζου.”Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη το σεξ είναι κατά κανόνα ασφαλές”.

Η διείσδυση και η κίνηση κατά τη διάρκεια της επαφής δεν μπορούν να βλάψουν το έμβρυο, διότι αυτό προστατεύεται από τους κοιλιακούς μυς, από τα μυώδη τοιχώματα της μήτρας αλλά και από τον αμνιακό σάκο

“Συνήθως, συνιστάται να αποφεύγονται οι επαφές κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, διότι οι προσταγλανδίνες, ορμόνες που βρίσκονται στο σπέρμα, μπορούν να προκαλέσουν συσπάσεις. Εξαιρούνται, φυσικά, οι γυναίκες που είναι ήδη τελειόμηνες και θέλουν να ξεκινήσουν τον τοκετό”, τονίζει η γυναικολόγος κάτι που επιβεβαιώνει και ο κ. Ασκητής.

“Σε μια εγκυμοσύνη που εξελίσσεται φυσιολογικά, το σεξ δε δημιουργεί επιπλοκές. Αντίθετα, μπορεί να χαλαρώνει το ζευγάρι και να προσφέρει ψυχική ηρεμία. Άλλες γυναίκες πιστεύουν ότι το έμβρυο θα τραυματιστεί στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στην πραγματικότητα όμως, κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης δίχως προβλήματα, το έμβρυο είναι καλά προστατευμένο μέσα στη μήτρα και τον αμνιακό σάκο. Επιπλέον, υπάρχουν έγκυες οι οποίες βλέπουν με αρνητισμό και ενοχή τις σεξουαλικές επαφές λέγοντας ότι δεν είναι “φυσιολογικό” μια μέλλουσα μητέρα να έχει επιθυμία για σεξ”.

Παρόλα αυτά, το σεξ πρέπει να αποφεύγεται στις εξής περιπτώσεις, όπως εξηγεί η κ. Βάντζου.

Όταν υπάρχει κίνδυνος ή ιστορικό αποβολών

Όταν υπάρχει πιθανότητα πρόωρου τοκετού (έχουν αρχίσει οι συσπάσεις πριν την 37η εβδομάδα της κύησης)

Όταν υπάρχει αιμορραγία της μήτρας

Όταν υπάρχει απώλεια αμνιακού υγρού

Όταν ο τράχηλος έχει ανοίξει νωρίς στην εγκυμοσύνη

Όταν ο πλακούντας είναι πολύ χαμηλά (πρόδρομος πλακούντας)

Ωστόσο, το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί άγχος μόνο για τη γυναίκα αλλά και για τον άνδρα. “Η διάθεση ενός άντρα για σεξ μπορεί να αυξηθεί ή και να μειωθεί. Κάποιοι δε βλέπουν με αρνητικό τρόπο τις αλλαγές του γυναικείου σώματος και νιώθουν πιο κοντά στις συντρόφους τους. Άλλοι μπορεί να νιώθουν μειωμένη διάθεση λόγω του άγχους για την υγεία του εμβρύου και της μητέρας, αλλά και για την επερχόμενη πατρότητα”, σημειώνει ο κ. Ασκητής.

Ενδεδειγμένες στάσεις και οργασμός

Συγκεκριμένες ή ενδεδειγμένες στάσεις στο σεξ δεν υπάρχουν, το βασικό είναι η μέλλουσα μητέρα να νιώθει άνετα. “Όσον αφορά τον οργασμό, οι συσπάσεις που προκαλούνται κατά τη διάρκειά του δεν έχουν καμία σχέση με τις συσπάσεις του τοκετού, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την κύηση από αυτή τη σκοπιά”.

Εν κατακλείδι, τόσο η μέλλουσα μητέρα όσο και ο πατέρας θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους, τα εξής σύμφωνα με τον κ. Ασκητή.

“Είναι σημαντικό η γυναίκα να αποδεχτεί τις σωματικές και ψυχολογικές μεταβολές που της συμβαίνουν με τη βοήθεια του συντρόφου. Το σώμα της στην ουσία μπορεί να γίνει πιο ερωτικό στα μάτια του συντρόφου της αφού περικλείει μια διάσταση γεμάτη ζεστασιά και τρυφερότητα. Είναι εξίσου σημαντικό ο σύντροφος να της δείχνει το ερωτικό του ενδιαφέρον και να τη διαβεβαιώνει ότι ακόμη την επιθυμεί το ίδιο και να επιδιώκει τις σεξουαλικές επαφές χωρίς φόβο και αναστολές”.

Ευχαριστούμε πολύ τη γυναικολόγο Χριστίνα Βάντζου και τον ιατρό Θάνο Ασκητή

Δείτε περισσότερα άρθρα για την >>Εγκυμοσύνη

Πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *