Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου

Πρόβλημα σύλληψης αντιμετωπίστε το…

Πρόβλημα σύλληψης αντιμετωπίστε το…

Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες σήμερα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα σύλληψης σε σύγκριση με το παρελθόν. Ένας βασικός παράγοντας είναι ότι ξεκινούν την οικογένειά τους πιο αργά λόγω σπουδών και άλλων προτεραιοτήτων. Ένας άλλος παράγοντας είναι το εμπόδιο που δημιουργούν οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα εντομοκτόνα, στα πλαστικά, στα προϊόντα προσωπικής περιποίησης, στα καθαριστικά, ακόμα και στα έπιπλα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα διφωσφονόλης (bispenol-A), μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται στην επιφάνεια των κονσερβών, επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα.

Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σύλληψης;





Η μεσογειακή διατροφή, που ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και Νόσου Alzeheimer, αυξάνει την πιθανότητα για σύλληψη. Η δίαιτα αυτή εστιάζει στην αφθονία δημητριακών, ψαριών, λαχανικών και φρούτων, με το ελαιόλαδο στη βάση της διατροφής. Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα με λίπος αντί για άπαχα γαλακτοκομικά, έχουν καλύτερη γονιμότητα.

Ωορρηξία

Ένας από τους πιο γνωστούς λόγους που μια γυναίκα δεν κάνει ωορρηξία είναι η κακή διατροφή. Η ωορρηξία είναι μια περίπλοκη διαδικασία και πολύ ευαίσθητη. Παράγοντες που επηρεάζουν την ωορρηξία είναι το άγχος, τα φάρμακα, η ορμονολογική ισορροπία των οιστρογόνων, προγεστερόνης και ινσουλίνης. Η ινσουλίνη, που εκκρίνεται από το πάγκρεας, ρυθμίζει το μεταβολισμό της γλυκόζης. Η υπερινσουλιναιμία, που σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή την προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη, εμποδίζει τη διαδικασία της ωορρηξίας.

Πώς μια γυναίκα μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό της και να αυξήσει τις πιθανότητες να έχει ωορρηξία κάθε μήνα;

Πρώτα απ’ όλα συνιστάται απώλεια βάρους ώστε να μειωθούν τα επίπεδα ινσουλίνης σε φυσιολογικά επίπεδα. Προτιμώνται οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το μαύρο ή ολικής αλέσεως ψωμί και τα ζυμαρικά και το καστανό ρύζι. Προτείνεται αποφυγή επεξεργασμένων προϊόντων και λευκών προϊόντων όπως το άσπρο ρύζι και ψωμί, ελάττωση της κατανάλωσης απλών υδατανθράκων με το πρωινό, όπως οι μαρμελάδες, που προκαλούν υπερέκκριση ινσουλίνης μετά το πρωινό και πείνα όλη τη μέρα.

Ισορροπημένη διατροφή

Επίσης, τα μικρά συχνά υγιεινά γεύματα είναι το μυστικό σε μια ισορροπημένη διατροφή. Τέλος, αποφεύγονται μεγάλα διαστήματα χωρίς κατανάλωση τροφής γιατί, έπειτα από πολλές ώρες νηστείας κα πείνας, γίνεται μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων, υπερέκκριση ινσουλίνης που προκαλεί φαύλο κύκλο με αύξηση του μεταγευματικού σακχάρου, πείνα και διάθεση για κατανάλωση υδατανθράκων, που προκαλούν πάλι υπερινσουλιναιμία.

Άρα, οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και η αποφυγή των απλών υδατανθράκων είναι μια βασική συμβουλή.

Τι πρέπει να τρώνε οι γυναίκες για να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους;

Η μεσογειακή διατροφή που στηρίζεται σε σύνθετους ακατέργαστους υδατάνθρακες, όπως τα κριθαρένια παξιμάδια. Έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στη φυσική σύλληψη, αλλά και στη σύλληψη με εξωσωματική γονιμοποίηση. Συνιστάται οι γυναίκες να τρώνε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και να υποκαθιστούν ζωική πρωτεΐνη με φυτική, που βρίσκεται στα όσπρια τους ξηρούς καρπούς, αντί για κόκκινο κρέας.

Υπάρχει όμως μια έκπληξη: προτιμάμε να μην καταναλώνουν άπαχα γαλακτοκομικά, αλλά γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, γιατί η σύνθεση των ορμονών, οιστρογόνων προγεστερόνης, έχει ως βάση τη χοληστερόλη. Επίσης, συνιστάται αποφυγή καφεΐνης και ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, γιατί έχουν σχετιστεί με ελαττωμένη γονιμότητα.

Πρόβλημα σύλληψης αντιμετωπίστε το…

Όμως, να αποφεύγεται η κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων σε τροφές που είναι επεξεργασμένες. Γιατί αυξάνουν τους δείκτες φλεγμονής και την αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και αναστέλλει την ωορρηξία.

Μπορούν οι έγκυοι να τρώνε ψάρι;

Συνιστούμε στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες να ελαττώσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση ψαριών που είναι πλούσια σε υδράργυρο όπως ο ξιφίας, γιατί είναι νευροτοξικός ο μόλυβδος και τα νευρικά κύτταρα του εμβρύου είναι πολύ ευαίσθητα στις πρώτες εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Προτιμούμε ψάρι που είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ο μπακαλιάρος, ο σολομός (όχι ιχθυοτροφείου), οι σαρδέλες, για 2-3 φορές την εβδομάδα. Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, αλλά και προλαμβάνουν την επιλόχειο κατάθλίψη. Άρα αποφεύγουμε ψάρια που μπορεί να έχουν μόλυβδο και προτιμούμε φρέσκο ψάρι.

Γιατί η αύξηση βάρους σχετίζεται με την υπογονιμότητα;

Τα λιποκύτταρα παράγουν οιστρογόνα που ανεβάζουν τα επίπεδα στο αίμα και αλλάζουν τον κύκλο της γυναίκας με μικρότερη δεύτερη φάση του κύκλου. Την ωχρινική φάση, που σημαίνει λιγότερος χρόνος για το έμβρυο να εμφυτευθεί στο ενδομήτριο. Επίσης, η παχυσαρκία ελαττώνει την ποιότητα των ωαρίων αλλάζοντας το ωοθηλακικό υγρό και αυξάνοντας δείκτες φλεγμονής.

Πρόβλημα σύλληψης αντιμετωπίστε το…

Η χαμηλότερη ποιότητα ωαρίων σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία για σύλληψη, αλλά και αυξημένη πιθανότητα για αποβολή πρώτου τρίμηνου και μεγαλύτερη δυσκολία στις γυναίκες που επιλέγουν την εξωσωματική να συλλάβουν. Το σωστό σωματικό βάρος και η υγιεινή διατροφή βοηθούν τη σύλληψη.

Συνιστούμε την αποφυγή ζάχαρης που προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης. Προτείνουμε μέτριας έντασης άσκηση για απώλεια σωματικού βάρους και αποφυγή της έντονης άσκησης που προκαλεί καταστολή ωορρηξίας. Τα πάντα χρειάζονται μέτρο. Η φύση αγαπά την ισορροπία και για να γίνει ωορρηξία και να συνεχίσει η αναπαραγωγή χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες. Τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, και καλής ποιότητας πρωτεΐνη, όπως ζωικό άπαχο κρέας, και ψάρι, που δίνει ενέργεια στον οργανισμό.

Επίσης, προτείνουμε οι γυναίκες που επιθυμούν σύλληψη να καταναλώνουν πλήρη ή μη άπαχα γαλακτοκομικά γιατί οι ωοθήκες, για να συνθέσουν ορμόνες που είναι στεροειδή, χρειάζονται λίπος δηλαδή χοληστερόλη. Επίσης, το φυλλικό οξύ είναι άκρως απαραίτητο για τον αναδιαπλασιασμό των κυττάρων. Βρίσκεται πλούσιο στα φρούτα και στα λαχανικά. Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε τροφές που περιέχουν λιπαρά. Η κατανάλωσή της βοηθά τις ωοθήκες να έχουν ένα υπόστρωμα με στεροειδή, ώστε να μπορούν να συνθέτουν τις ορμόνες που είναι καθορισμένες να συνθέτουν.

Έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με υπογονιμότητα και είναι άκρως απαραίτητη η αναπλήρωσή της πριν από την εγκυμοσύνη. Η ισορροπημένη διατροφή και η απώλεια βάρους όπου είναι αναγκαίο βοηθούν στην ελάττωση της υπερινσουλιναιμίας και στη βελτίωση της γονιμότητας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *