Τα όσπρια σύμμαχός μας για καλή υγεία.Τα όσπρια παλαιότερα, αλλά και αρκετά χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελούσαν την κύρια σχεδόν τροφή του πληθυσμού της χώρας μας. Η φασολάδα ήταν πάντα το εθνικό μας φαγητό. Παραγκωνισμένα σήμερα από το διαιτολόγιό μας, τα όσπρια, «πλούσια» σε υδατάνθρακες και «φτωχά» σε λίπη, υπήρξαν ο βασικός αντικαταστάτης του κρέατος σε δύσκολους για την χώρα μας καιρούς. Κι αυτό χάρη στην υψηλή ποσότητα πρωτεϊνών που περιέχουν, μαζί με βιταμίνες, σίδηρο και άλλα μεταλλικά στοιχεία. Είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών.
Τα όσπρια σύμμαχός μας για καλή υγεία.Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης και αυξάνουν τα επίπεδα της καλής (HDL) χοληστερόλης στο αίμα, άρα και τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ταυτόχρονα, οι λεγόμενες αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, επιταχύνοντας το πέρασμα της τροφής από το γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτή η μορφή φυτικών ινών πιστεύεται επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι φυτικές ίνες απορροφούν πολύ νερό μέσα στο έντερο και επιταχύνουν το πέρασμα της τροφής, μειώνοντας έτσι το χρόνο παραμονής της μέσα σ’ αυτό. Καθώς η τροφή αφομοιώνεται, κάποιοι δυνητικά καρκινογόνοι παράγοντες (μερικοί είναι φυσικοί παράγοντες που υπάρχουν μέσα στην τροφή, άλλοι προέρχονται από τα πρόσθετα των τροφίμων ή από τη διαδικασία επεξεργασίας των τροφίμων που καταναλώνουμε) γίνονται πιο συμπυκνωμένοι. Έτσι, όσο πιο γρήγορα περνάει η τροφή μέσα από τον οργανισμό, τόσο λιγότερο εκτίθεται αυτός σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Οι ημερήσιες ανάγκες σε φυτικές ίνες υπολογίζονται σε 25- 30 γρ. Σχετικά με τα όσπρια υπάρχει μια αδικαιολόγητη επιφυλακτικότητα ως προς την δυσπεπτική επιβάρυνση(κολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) που μερικές φορές προκαλεί η κατανάλωσή τους, με συνέπεια να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωσή τους ή και να καταργείται εντελώς.
Δείτε ακόμα:
Πρόκειται για ολέθριο διατροφικό λάθος. Θα έπρεπε να καταναλώσουν μικρές ποσότητες, με πολλά και σε αργό ρυθμό μασήματα, με προοδευτικά συχνότερη κατανάλωση και με την πεποίθηση ότι καταναλώνουν μια πολύ καλή, αν όχι την καλύτερη τροφή υγιεινή, ωφέλιμη και ίσως την μόνη απαραίτητη. ‘Όσον αφορά τη διατροφική πυραμίδα, τα όσπρια βρίσκονται στην βάση της πυραμίδας, δηλαδή στην πρώτη κατηγορία μαζί με τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας (σε αντίθεση με άλλα τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά) όχι μόνο είναι απαραίτητα για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή αλλά πρέπει να καταναλώνονται πολύ συχνότερα και αν είναι δυνατόν καθημερινά.
Τα όσπρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης, από την οποία όμως λείπει το αμινοξύ μεθειονίνη.Το αμινοξύ αυτό μπορεί εύκολα να καλυφθεί αν συνοδευτούν τα όσπρια με δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή σπόρους. ‘Όσπρια όπως τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου. Επίσης τα μαυρομάτικα φασόλια και οι φακές περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου (μηαιμικού). Είναι όμως απαραίτητο να συνοδεύονται τα παραπάνω όσπρια με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι), β- καροτένιο (π.χ. καρότο) και μηλικό οξύ (π.χ. λευκό κρασί), διότι οι ουσίες αυτές αυξάνουν την απορρόφηση του μηαιμικού σιδήρου κατά τρεις φορές περίπου. Τα όσπρια δεν περιέχουν νάτριο, με αποτέλεσμα να συστήνονται σε υπερτασικούς ασθενείς. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η Θρεπτική αξία των οσπρίων.