Παρασκευή, 1 Ιουλίου

The vegan diet: Μια χορτοφαγική διατροφή!

The vegan diet: Μια χορτοφαγική διατροφή!

Όταν λέμε the vegan diet μιλάμε κυρίως για μία ιδιοσυγκρασιακή διατροφική συμπεριφορά, η οποία πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή. Ωστόσο, μια χορτοφαγική διατροφή πρέπει να είναι απολύτως ελεγχόμενη από κάποιον ειδικό ιατρό και έναν διαιτολόγο – διατροφολόγο για την εξασφάλιση της κάλυψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Αποτελεί μια αυστηρά περιοριστική διατροφή, καθώς αποκλείει όλες τις πηγές ζωικής προέλευσης βάζοντας σε κίνδυνο την εμφάνιση ανεπάρκειας σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12, τα ω-3 λιπαρά οξέα και το ασβέστιο. Επίσης, σημαντική είναι και η κάλυψη αμινοξέων που υπάρχουν κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως η ιδιαίτερα σε αθλητές.

Έτσι, πριν αποφασίσεις να αλλάξεις τη διατροφή και τις συνήθειες σου, συμβουλεύσου απαραιτήτως τον γιατρό σου αλλά και έναν διατροφολόγο. Η χορτοφαγική διατροφή, αν είναι
σωστά σχεδιασμένη, μπορεί να είναι ισορροπημένη και να παρέχει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που, έχει ανάγκη ο οργανισμός. Μεγάλη προσοχή απαιτείται ιδιαίτερα σε έγκυους και θηλάζουσες, μα με προβλήματα υγείας, καθώς και σε παιδιά και εφήβους.




Ερευνητικά, από τα θεωρούμενα πλεονεκτήματα της vegan diet (καταπολέμηση δυσκοιλιότητας, μείωση χοληστερόλης), το πιο σημαντικό είναι η μείωση του περιβαλλοντικού –
διατροφικού αποτυπώματος, δηλαδή της αρνητικής παρέμβασης του ανθρώπου στην τροφική αλυσίδα, καθώς επίσης και στην προστασία του περιβάλλοντος ιδιαίτερα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, μιας και η χορτοφαγία μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα, δηλαδή τους ρύπους.

Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος έλλειψης πολλών θρεπτικών συστατικών χρήσιμων για την υγεία, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει στενευμένη προσέγγιση και έλεγχος.

ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η VEGAN DIET 

Ασβέστιο & Βιταμίνη D

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D χρειάζονται για ισχυρά και υγιή οστά και δόντια. Η βιταμίνη D διευκολύνει την απορρόφηση ασβεστίου.

ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΓΙΑ VEGAN DIET

  • Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο
  • Σουσάμι και ταχίνι
  • Αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες, δαμάσκηνα, σύκα και βερίκοκα

ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΓΙΑ VEGANS

Η έκθεση στο φως του ήλιου, ιδιαίτερα από τα τέλη Μαρτίου/αρχές Απριλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου

Τα εμπλουτισμένα προϊόντα όπως τα δημητριακά για πρωινό και τα μη ζαχαρούχα ποτά σόγιας (με προσθήκη βιταμίνης D)

Συμπληρώματα βιταμίνης D (Στο εμπόριο υπάρχουν και φυτικές πηγές βιταμίνης D)

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μια υδατοδιάλυτη βιταμίνη του συμπλέγματος Β που εμπλέκεται σε πολλές βιολογικές διεργασίες, όπως η σύνθεση DNA και αμινοξέων (γλυκιφη, μεθειονίγη). Είναι επίσης απαραίτητο για την πρόληψη της ανάπτυξης νευρολογικών προβλημάτων στο έμβρυο, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ακόμη, μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστείνης του πλάσματος.

ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΦΥΛΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΓΙΑ VEGAN DIET

  • Μπρόκολο
  • Σπανάκι
  • Όσπρια
  • Σπαράγγια
  • Αβοκάντο
  • Φιστίκια

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια δίαιτα vegan μπορεί να είναι υψηλή σε σίδηρο, αν και ο σίδηρος από φυτικά τρόφιμα απορροφάτε από το σώμα λιγότερο αποτελεσματικά συγκριτικά με τον ζωικής προέλευσης σίδηρο κυρίως από το κρέας.

ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ ΓΙΑ VEGANS

  • Όσπρια
  • Αλεύρι ολικής άλεσης
  • Δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με σίδηρο
  • Σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά
  • Ξηροί καρποί όπως τα καρύδια
  • Αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα, δαμάσκηνα και σύκα

Βιταμίνη Β12

Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη Β12 για να διατηρεί υγιές αιμοποιητικό και νευρικό σύστημα. Βρίσκεται κυρίως φυσικά σε τρόφιμα από ζωικές πηγές. Οι πηγές για vegans είναι περιορισμένες και χαμηλής περιεκτικότητας στη βιταμίνη Β12 και μπορεί να χρειαστεί ένα συμπλήρωμα διατροφής.

ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12 ΓΙΑ VEGANS

  • Δημητριακά για πρωινό εμπλουτισμένα με Β12
  • Μη ζαχαρούχα ποτά σόγιας ενισχυμένα με βιταμίνη Β12
  • Νοή (θαλασσινά φύκια, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σούσι, σε ζυμαρικά, σαλάτες, σούπες) Αποξηραμένα μανιτάρια Shiitake
  • Tempeh (παραδοσιακό ασιατικό προϊόν από σόγια, το οποίο γίνεται από φασόλια σόγιας που υπόκεινται σε ελεγχόμενη ζύμωση με την προσθήκη καλλιεργειών μυκήτων)

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, κυρίως εκείνα που απαντώνται σε λιπαρά ψάρια, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όταν προσλαμβάνονται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΓΙΑ VEGANS

  • Λιναρόσπορος
  • Σογιέλαιο και τα τρόφιμα με βάση τη σόγια, όπως το tofu
  • Καρύδια

Έρευνες δείχνουν ότι οι φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μην έχουν τα ίδια οφέλη για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων όπως σε λιπαρά ψάρια.

Ι-γλουταμίνη

Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο έχει συσχετιστεί με το ανοσοποιητικό και μυϊκό σύστημα και την εντερική λειτουργία. Σε μια vegan διατροφή, είναι πολύ πιθανή η ανεπαρκής πρόσληψη γλουταμίνης. Παρ’ όλα αυτά, το σώμα μπορεί να συνθέτει αυτό το αμινοξύ μόνο του αλλά σε αυξημένες ανάγκες μπορεί να εμφανιστεί ανεπάρκεια.

ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Όσπρια
  • Σόγια
  • Καλαμπόκι
  • Ρύζι

Σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται η λήψη συμπληρώματος διατροφής

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.