Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου

Τι έχει μέσα το αντηλιακό σου;

Τι έχει μέσα το αντηλιακό σου;

Τι έχει μέσα το αντηλιακό σου;

Τι έχει μέσα το αντηλιακό σου;Πριν ανοίξεις το μπουκάλι ρίξε μια ματιά σε αυτό το άρθρο και θα καταλάβεις!




Ναι, ναι, το γνωρίζεις ήδη: αυτή την εποχή πρέπει να είσαι πολύ καλά προφυλαγμένη από τον ήλιο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δε θα μαυρίσεις όσο επιθυμείς. Πριν νοιαστείς για το αν το αντηλιακό σου μυρίζει καρύδα ή εσπεριδοειδή, είναι λάδι ή κρέμα, οφείλεις να κατανοήσεις τι περιέχει και ποιος είναι ο ασφαλής τρόπος χρήσης του. Ποιο να διαλέξεις και γιατί;

Γιατί χρειάζεσαι το αντηλιακό;

Φυσικά, δεν κάθεσαι στον ήλιο χωρίς την απαραίτητη προστασία, δηλαδή με καπέλο, αντηλιακό και αποφυγή έκθεσης τις επικίνδυνες ώρες 1 1 π.μ.-4μ.μ.

Γιατί χρειάζεται τόση προστασία;

Οι ηλιακές ακτίνες UVB αποτελούν μόνο το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη και είναι υπαίτιες για το μπρούντζνο χρώμα και, φυσικά, το ηλιακό έγκαυμα. Αντίθετα, οι ακτίνες UVA (που αποτελούν το υπόλοιπο 95% που δέχεται το σώμα μας από την έκθεσή του στον ήλιο όλον το χρόνο) εισχωρούν πιο βαθιά στο δέρμα φτάνοντας μέχρι τα κύτταρα και προκαλώντας βλάβες.

Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί την παραγωγή οξειδωτικών ριζών, φωτογήρανση, καφέ κηλίδες, πανάδες και καρκίνο του δέρματος. Άρα, το προτεινόμενο αντηλιακό για ενήλικες και παιδιά είναι εκείνο που περιλαμβάνει αντηλιακά φίλτρα ευρέος φάσματος. Τα οποία απορροφούν ή σταματούν και τους δύο τύπους ακτινοβολίας UVA και UVB. Πάντως, σύμφωνα με τους νέους Κανονισμούς της Ένωσης, δεν επιτρέπεται στις εταιρείες αντηλιακών να χρησιμοποιούν τους όρους «ολική προστασία» και «sunblock» στις ετικέτες των προϊόντων, γιατί θεωρούνται παραπλανητικοί.

Μπορείς να αναζητήσεις στη συσκευασία του αντηλιακού την ένδειξη PPD (επιπλέον προστασία από την UVA): Αυτό σημαίνει πως το προϊόν έχει περάσει από την εφαρμογή μεθόδου μέτρησης για την εμφάνιση μελάγχρωσης, οπότε θεωρείται ότι παρέχει μεγαλύτερη προστασία.

Αντηλιακό με φυσικά ή χημικά φίλτρα;

Το προϊόν που θα επιλέξεις μπορεί να περιέχει ένα φυσικό (ανόργανο) φίλτρο που θα περιέχει οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο τιτανίου για να ανακλά ή να διαχέει τις ακτίνες UVΒ και UVA χωρίς να τις αφήνει να διαπερνούν το δέρμα. Επίσης, τα σύγχρονα αντηλιακά είναι εμπλουτισμένα με αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και αντιοξειδωτικά:

Διοξείδιο τιτανίου ή οξείδιο ψευδαργύρου

Τα πιο γνωστά φυσικά φίλτρα, που δεν απορροφούν αλλά ανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Το παλιό τους μειονέκτημα ήταν ότι ήσαν παχύρρευστα και άφηναν λευκωπή χροιά στο δέρμα. Το οποίο όμως σήμερα έχει ξεπεραστεί μέσω σύγχρονων τεχνικών που βοηθούν τα φίλτρα να μοιάζουν με αόρατα.

Αβοβενζόνη

Είναι λιποδιαλυτή οργανική ένωση με την ιδιότητα να απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και στις δύο περιοχές (UVA-UVB) και σε συνολικά ευρύτερη περιοχή απ’ ό,τι άλλες οργανικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά.

Εκχύλισμα ροδιού

Όταν εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα, έχει την ιδιότητα να αυξάνει την προστατευτική δράση του αντηλιακού λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *