Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου

Χάσετε βάρος με άσκηση και ισορροπημένη διατροφή!

Χάσετε-βάρος-με-άσκηση-και-ισορροπημένη-διατροφή!-www.beauty-secrets.gr

 

Μόνο η δίαιτα ή μόνο η γυμναστική δεν ωφελούν σε τίποτα. ‘Όσες γυναίκες Θέλουν να διατηρήσουν γιο πάντα τη σιλουέτα τους. πρέπει να κάνουν και τα δυο: να κινούνται πολύ και να τρώνε ισορροπημένα.

Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι, όταν δυο-τρεις μέρες δεν τρώτε τίποτα αρχίζετε να να κρυώνετε.Η αντίδραση είναι τελείως φυσιολογική.Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να καταναλώνει ένα συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων για να μπορέσει ο οργανισμός του να λειτουργήσει κανονικά.Εάν το σώμα μας δεν δεχτεί τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα,φρενάρει αυτόματα την κατανάλωση θερμίδων.Δηλαδή καίει λιγότερη ενεργεία.

Το σώμα μας αντιδρά με τον ίδιο τρόπο όταν κάνουμε κάποια αυστηρή δίαιτα. Χάνετε βέβαια βάρος…αλλά ταυτόχρονα το σώμα σας μειώνει την κατανάλωση ενέργειας- γι αυτό και το αδυνάτισμα γίνεται με αργό ρυθμό,μετά τις πρώτες μέρες.Και κάτι ακόμη χειρότερο: “Όταν τελειώσετε τη δίαιτά σας, οι βασικές καταναλώσεις του οργανισμού σας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Δηλαδή, το σώμα σας γίνεται «καχύποπτο» και αποθηκεύει ενέργεια (ψωμάκια), αντί να καταναλώνει ενέργεια, όπως έκανε πριν από τη δίαιτα.

Συμπέρασμα: Οι πολύ αυστηρές δίαιτες ίσως δικαιολογούνται (πάντα κάτω από ιατρική παρακολούθηση) σε ορισμένες περιπτώσεις, συνήθως όμως πρέπει ν” αποφεύγονται. Και είναι αστείο να Θέλετε ν’ αδυνατίσετε μόνο με δίαιτα, χωρίς να κουνήσετε ούτε το δαχτυλάκι σας, χωρίς ν’ ασκηθείτε. Η δίαιτα, και σ’ αυτό συμφωνούν όλοι οι διαιτολόγοι, έχει νόημα μόνο όταν σας βοηθήσει ν’ αλλάξετε τρόπο ζωής και σας προτρέψει να γυμνάζεστε τακτικά. Κι αντίστροφα: Μόνο με την άθληση δεν μπορείτε να επιτύχετε το στόχο σας. ‘ Όποιοι π.χ. περπατούν ή κάνουν ποδήλατο τρεις ώρες την ημέρα και μετά στρώνονται στο τραπέζι και καταναλώνουν αλόγιστα φαγητά και γλυκά, δεν πρόκειται ν” αδυνατίσουν. Ρίξτε μια ματιά σε οποιονδήποτε πίνακα θερμίδων για να πειστείτε. Με μια ώρα έντονο ποδήλατο, περπάτημα ή κολύμπι καταναλώνονται μόνο 1450 Θερμίδες. Αλλά ποιος μπορεί καθημερινά ν’ ασκείται τόσο πολύ; “Όπως βλέπετε, ακόμη κι όσοι γυμνάζονται έντονα δεν μπορούν ν” αδυνατίσουν μόνο με την άθληση. “Όσοι όμως κινούνται πολύ και τρώνε συγκρατημένα, αδυνατίζουν και διατηρούν τη σιλουέτα τους.

Τί σημαίνει όμως «συγκροτημένα»; Ένας διάσημος διαιτολόγος συνιστά ένα πρόγραμμα διατροφής που δεν αποκλείει τις πατάτες και τα ζυμαρικά, όπως συνηθίζεται σ” όλες τις δίαιτες. Αντίθετα: 60 ως 80% της απαραίτητης καθημερινής κατανάλωσης Θερμίδων πρέπει να καλύπτεται από άμυλο, 5 ως 10% κατά από ζάχαρη, 10 ως 15%από λεύκωμα και 5 ως 20% από λίπη. Με άλλα λόγια οι υδατάνθρακες (άμιλο και ζάχαρη) έχουν εδώ τη μερίδα του λέοντος. Τρώτε λοιπόν μακαρόνια – έτσι μπορεί κανείς να συνοψίσει τις συμβουλές του διάσημου διαιτολόγου. Ανάλογη με το είδος του αθλήματος (στιγμιαία υψηλή επίδοση ή μακράς διαρκείας αντοχή) είναι και η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα μας. Τι άλλο λοιπόν συνιστά ο διαιτολόγος; Οι γυναίκες πρέπει να τρώνε πολλά μικρά γεύματα την ημέρα. «Οι γυναίκες, λέει «έχουν συνήθως περισσότερο λίπος στο σώμα τους απ’ ό,τι οι άντρες κι έχουν την τάση ν’ αποθηκεύουν τις θερμίδες σε λίπη κι όχι σε μύες. Με τα πολύ μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα, ο οργανισμός αποθηκεύει λιγότερο λίπος, απ’ ό,τι Θ’ αποθήκευε με δυο μεγάλα γεύματα, έστω κι αν η ποσότητα είναι η ίδια».

Είδος αθλήματος/Απασχόληση Κατανάλωση θερμίδων σε 1 ώρα
Εργασία με ορθοστασία (π.χ. πωλήτρια) 160-300
Εργασία με βάδισμα (πΧ, γκαρσόνα) 200-540
Εργασία καθιστική (π.χ. Γραφική εργασία) 130
Εργασία καθιστική (π.χ. πλέξιμο) 120
Τηλεόραση 80
Οδήγηση (με κανονική ταχύτητα) Οδήγηση (σε ώρες αιχμής) Οδήγηση (δύσκολες συνθήκες) 120
250
280
Στέγνωμα μαλλιών 90
Ύπνος 60-80
Αερόμπικ 730
Ποδήλατο 230-540
Γυμναστική 360-540
τζόκινγκ 570-730
Διάβασμα 80-100
Σάουνα 80
Κολύμπι 350-1000
Σχοινάκι 300
Σκι στο χιόνι 720
Τένις 450-800
Πεζοπορία 180-1000

Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι σχετικά. Οι διακυμάνσεις είναι ανάλογες με το βάρος του σώματος Την ηλικία και το φύλο του κάθε ατόμου.

Επιμέλεια:Βαρβάρα Λιόση

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *