Το πέρασμα των χρόνων και τα σημάδια του στο δέρμα μας .Μια από τις πιο ευδιάκριτες επιπτώσεις της γήρανσης στον οργανισμό είναι αυτή που σχετίζεται με την αλλοίωση του δέρματός μας. Πιο συγκεκριμένα, όταν το δέρμα μας γερνάει, χάνει την ελαστικότητά του, γίνεται πιο τραχύ, το χρώμα του μεταβάλλεται από ροζέ σε κιτρινωπό και ζαρώνει διαγράφοντας τις γνωστές μας ρυτίδες. Παράλληλα, επειδή κάθε δεκαετία χάνεται το 10-20% των χρωστικών κυττάρων του δέρματος, με τη γήρανση του δέρματος η προστασία από τον ήλιο γίνεται ακόμη μικρότερη και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μεγαλύτερος. Το ενδεχόμενο προσβολής από καρκίνο γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν επέρχεται το γήρας του δέρματος, αφού τότε χάνεται το 50% των λεγόμενων ανοσοποιητικών κυττάρων που προστατεύουν το δέρμα μας από τον καρκίνο. Επίσης, η γήρανση του δέρματος εκδηλώνεται και με μια χρωματική ανομοιομορφία στο δέρμα μας, τις γνωστές «κηλίδες των ηλικιωμένων».
Ο ρόλος του Θυρεοειδούς αδένα:
Σύμφωνα με μια άλλη Θεωρία, η γήρανση είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς επικοινωνίας μεταξύ του νευρικού κεντρικού συστήματος, του ενδοκρινολογικού και το ανοσοποιητικού. Τα συστήματα αυτά παρέχουν ένα δίκτυο ελέγχου και προστασία του οργανισμού από διάφορους κινδύνους, όπως είναι οι βλάβες στο DNA. Σημαντικό αρνητικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο Θυμοειδής αδένας, που αναπτύσσεται πολύ κατά την εφηβεία, ενώ κατά την ενηλικίωση αρχίζει προοδευτικά τη αντίστροφη εξέλιξη. 0 Θυμοειδής είναι ένας ευαίσθητος αδένας που γερνάει πρώτος παρασύροντας μαζί του ολόκληρο τον οργανισμό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση τη πρόωρης γήρανσης.
Η κακή διατροφή μάς γερνάει:
0 λανθασμένος τρόπος διατροφής μας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτάχυνσης της γήρανσης. Το μεγαλύτερο διατροφικό λάθος που κάνουμε σήμερα είναι ότι καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφών με υπερβολικά λίπη καθώς και πλήθος ραφιναρισμένων προϊόντων, όπως είναι η ζάχαρη και το αλάτι. Το υπερβολικό λίπος φράζει τις αρτηρίες μας, προκαλώντας ελαττωμένη ροή του αίματος και συνεπώς μειωμένη τροφοδότηση όλων των ιστών του σώματος, ενώ οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες οδηγούν στην παχυσαρκία και επιταχύνουν την καταστροφή των ιστών του σώματος, προκαλώντας, εκτός των άλλων, και την πρόωρη γήρανση στο δέρμα μας. Επιπλέον, η κακή διατροφή μάς οδηγεί σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τι οποίο παρουσιάζει μειωμένη αντίσταση στις ασθένειες. Κατά συνέπεια, το σύστημα αδυνατεί να παράγει αντισώματα και συχνά βάλλεται από λοιμώξεις, οι οποίες προκαλούν πρόωρα γήρανση. Η φτωχή διατροφή είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας και για την πρόκληση εκφυλιστικών ασθενειών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, το εγκεφαλικό ή ο διαβήτης, ασθένειες οι οποίες εξασθενούν τον οργανισμό μας και επιφέρουν πρόωρη γήρανση.
Το στρες:
Ο αόρατος εχθρός Και το στρες παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της γήρανσης, καθώς οι άνθρωποι που βιώνουν έντονο στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγούν τους οργανισμό τους σε φυσική και νοητική εξάντληση. Κι αυτό γιατί όταν ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται μια απειλή, ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες, οπότε η πίεση του αίματος ανεβαίνει, οι μύες σφίγγονται, η λειτουργία της πέψης διακόπτεται ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλης προσοχής, η σεξουαλική λειτουργία και οι διαδικασίες ανάπτυξης διακόπτονται. Αν αυτή η κατάσταση του οργανισμού συνεχιστεί για πολύ ή επαναλαμβάνεται τακτικά, προκαλείται εξάντληση στις λειτουργίες το οργάνων και την ενέργειά τους, γεγονός που κατά συνέπεια φθείρει τον οργανισμό μας, προκαλώντας πρόωρο γήρας.