Τα ακόλουθα τρόφιμα έχουν αξιολογηθεί με βάση την αξία ORAC. Εν ολίγοις, οι μονάδες ORAC είναι η μέτρηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφίμων. Όσο υψηλότερη, τόσο το καλύτερο. Οι υψηλές αντιοξειδωτικές τροφές συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των κινδύνων εμφάνισης καρκίνου.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουν ακούσει κάποια στιγμή ότι τα βατόμουρα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα, οι κορυφαίες 20 τροφές ORAC είναι πολύ σημαντικές από όλες τις υπόλοιπες και γι αυτές θα μιλήσουμε σήμερα.
ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΟΦΕΣ της κλίμακας ικανότιτας απορρόφησης ριζών οξυγόνου(ORAC) μονάδες ανά 100γρ
ΦΡΟΥΤΑ
|
ORAC
|
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
|
ORAC
|
Ξερά δαμασκηνα
|
5.770
|
Λάχανο
|
1.770
|
Σταφίδες
|
2.830
|
Σπανάκι
|
1.260
|
Γαλάζια μούρα
|
2.400
|
Λαχανάκια Βρυξελλών
|
980
|
Φράουλες
|
1540
|
Μπρόκολο
|
890
|
Σμέουρα
|
1220
|
Πατζάρια
|
840
|
Φρέσκα δαμάσηνα
|
949
|
Κόκκινη πιπεριά
|
710
|
Πορτοκάλια
|
750
|
Κρεμμύδια
|
450
|
Κόκκινα σταφύλια
|
739
|
Καλαμπόκι
|
400
|
Κεράσια
|
670
|
Μελιτζάνες
|
390
|
Ακτινίδια
|
602
|
||
Ροζ γκρέιπφρουτ
|
483
|