Κυριακή, 19 Ιανουαρίου

Αλτσχάιμερ & Μεσογειακή διατροφή

Αυξάνονται οι αποδείξεις ότι η σωστή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.


Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Archives of Neurology, υποδεικνύει ότι η κλασική μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ξηρούς καρπούς, ψάρια και λαχανικά, περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κλειδί βρίσκεται στον συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών που εμπεριέχονται στις συγκεκριμένες τροφές.


O Δρ Yian Gu και οι συνάδελφοί του από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 2.148 ηλικιωμένων. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς έρευνας, 253 από αυτούς εμφάνισαν Αλτσχάιμερ. Όπως διαπίστωσαν, οι συμμετέχοντες των οποίων η διατροφή περιλάμβανε περισσότερες σαλάτες, ξηρούς καρπούς, ψάρια, κοτόπουλο, φρούτα και φυλλώδη λαχανικά, και λιγότερο κόκκινο κρέας και βούτυρο, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Ωστόσο, είναι τα ποικίλα επίπεδα συγκεκριμένων συστατικών σε αυτούς τους διατροφικούς συνδυασμούς που παίζουν το σημαντικότερο ρόλο, λένε οι επιστήμονες. Διατροφή άφθονη σε ωμέγα-3 και 6 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φολικό οξύ, αλλά χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και βιταμίνη Β12, φαίνεται ότι είναι η ιδανική.


Με 35 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως να πάσχουν από άνοια, οι επιστήμονες εξηγούν πόσο σημαντικοί είναι παράγοντες όπως διατροφή και η συστηματική άσκηση, ωστόσο τονίζουν ότι δυστυχώς δεν μπορούν να εξαλείψουν εντελώς τον κίνδυνο της ασθένειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *