Πέμπτη, 18 Απριλίου

Διακοσμήστε το Kαθιστικό απλά και όμορφα!

Διακοσμήστε το Kαθιστικό απλά και όμορφα!

Διακοσμήστε το Kαθιστικό απλά και όμορφα!

Διακοσμήστε το καθιστικό ξεκινώντας από τα βασικά. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σχεδιασμό και τη σωστή διάταξη των επίπλων στο χώρο:
 

 • Εστιάσετε σε ένα κεντρικό σημείο του δωματίου και τακτοποιήστε τα έπιπλα γύρω από αυτό.
 • Σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι ένα δομικό στοιχείο του ίδιου του σπιτιού, όπως το τζάκι ή μια μεγάλη μπαλκονόπορτα, ενώ σε κάποιες άλλες ένα σημαντικό αντικείμενο.
 • Χρησιμοποιήστε τα έπιπλα για να διαμορφώσετε χώρους συγκέντρωσης. Αν το δωμάτιο είναι ιδιαίτερα μεγάλο, δημιουργήστε μικρές διαφορετικές γωνιές «επικοινωνίας».
 • Αποφύγετε να γεμίζετε «αμήχανες» γωνίες με καρέκλες ή πολυθρόνες που δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθούν.

 • Μην ξεχάσετε τη ροή της κυκλοφορίας! Αφήστε αρκετό χώρο γύρω από τα έπιπλα ώστε να εξασφαλίσετε την ομαλή κυκλοφορία στο καθιστικό και την ανεμπόδιστη μετάβαση στα άλλα δωμάτια.
 • Με την προϋπόθεση ότι το πίσω μέρος των επίπλων διαθέτει σωστό φινίρισμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα απομακρύνετε από τους τοίχους, καθώς η άμεση επαφή μαζί τους είναι ένα από τα συνηθέστερα λάθη. Oταν τα έπιπλα βρίσκονται πιο κοντά, το περιβάλλον γίνεται πιο οικείο.
 • Το μέγεθος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή των επίπλων του καθιστικού.

  Διακοσμήστε το Kαθιστικό απλά και όμορφα!

Καναπές: O κυρίαρχος

O καναπές και οι πολυθρόνες είναι συνήθως τα στοιχεία που θα καθορίσουν σχεδιαστικά το χώρο. Είναι αρκετά χρήσιμο να έχετε μια κάτοψη υπό κλίμακα στα χέρια σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αγορά. Μπορείτε να σχεδιάσετε και να κόψετε χαρτονάκια με τις κατόψεις των επίπλων που σας ενδιαφέρουν (στην ίδια κλίμακα με την κάτοψη του χώρου) και να δημιουργήσετε με αυτά πιθανές διατάξεις στο χώρο.

Έτσι θα σχηματίσετε μια καλύτερη άποψη για τη συνολική εικόνα και θα αποφύγετε κάτι που δε θα ταίριαζε στο καθιστικό σας, ενώ θα δείτε και με ποιον τρόπο μπορεί να λειτουργήσει και η ροή της κυκλοφορίας.

Πολλές φορές βέβαια λειτουργούμε ανάποδα και επιλέγουμε τον καναπέ ή κάποια σύνθεση επειδή απλά μας αρέσουν, χωρίς να έχουμε υπολογίσει αν ταιριάζουν στο καθιστικό. Ένας έξυπνος τρόπος για να δείτε αν το «αντικείμενο» του πόθου σας είναι κατάλληλο για το χώρο σας, κάντε το τρικ με τις εφημερίδες. «Μεταφέρετε» πάνω σε εφημερίδες τις διαστάσεις του επίπλου και απλώστε τις στο δάπεδο στη θέση όπου θα το τοποθετήσετε.

Διακοσμήστε το Kαθιστικό απλά και όμορφα!

Με αυτό τον τρόπο θα δείτε τον όγκο που θα καταλαμβάνει στο χώρο. Αν όλα αυτά σας φαίνονται βουνό, μην πανικοβάλλεστε γιατί τα περισσότερα καταστήματα με έπιπλα έχουν πλέον εξειδικευμένο προσωπικό που αναλαμβάνει να σας βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι. Περιορισμοί ως προς το σχήμα δεν υπάρχουν.

Γωνιακοί, διθέσιοι ή τριθέσιοι, είναι όλοι κατάλληλοι αρκεί να εξυπηρετούν τις ανάγκες σας. Μην περιμένετε από έναν καναπέ να «βολέψει» όλους τους καλεσμένους σας. Σε κανένα σπίτι του κόσμου δεν χωράνε καθισμένοι όλοι οι καλεσμένοι ταυτόχρονα. Πάρτε την τελική απόφαση με γνώμονα τις πραγματικές καθημερινές σας ανάγκες για να προβείτε σε μια αγορά που θα την απολαμβάνετε καθημερινά.

Για να επιλέξετε τον κατάλληλο καναπέ, εκτός από τις διαστάσεις και τον όγκο, θα πρέπει να εξετάσετε:

Διακοσμήστε το Kαθιστικό απλά και όμορφα!

α) Το κάθισμα (μαλακός, σκληρός κ.λπ.). Θέλετε να χαλαρώνετε πάνω του βλέποντας τηλεόραση; Tότε θα πρέπει να τον δοκιμάσετε και ξαπλωμένοι γιατί αν διαπιστώσετε μετά π.χ. ότι το ψηλό του μπράτσο σάς ενοχλεί θα έχετε αποτύχει στην επιλογή.

β) Χρειάζεστε ένα έξτρα κρεβάτι; Θα πρέπει να επιλέξετε έναν καναπέ με ειδικό μηχανισμό.

γ) Αν τον χρησιμοποιείτε συχνά, τότε θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στην επιλογή του κατάλληλου υφάσματος (χρώμα, υφή, εύκολο καθάρισμα).

Τα μυστικά του στιλ

Οι πιο συχνές ερωτήσεις αφορούν το στιλ. Έχετε μπερδευτεί επειδή σας αρέσουν στοιχεία από διαφορετικά στιλ; Όπως έχουμε ξαναπεί, το στιλ που σας ταιριάζει θα το ανακαλύψετε μέσα από τα πράγματα που αγαπάτε κι όχι από έτοιμες προτάσεις.

Κολλήστε σε έναν πίνακα ανακοινώσεων φωτογραφίες με αυτά που σας συγκινούν (ένα ξύλινο κηροπήγιο, ένα μοντέρνο καναπέ, μια πολύχρωμη κουρτίνα κ.ο.κ.). Tο αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει γιατί ο πίνακας θα αποκαλύψει το πραγματικό σας στιλ, το οποίο μπορεί να είναι πολυδιάστατο όπως και η προσωπικότητά σας.

Διακοσμήστε το Kαθιστικό απλά και όμορφα!

Pίξτε μια ματιά στο χώρο σας και δείτε ποια από όλα αυτά τα στοιχεία που συλλέξατε υπάρχουν γύρω σας. Kρατήστε αυτά που συμφωνούν με τη λίστα και αφαιρέστε τα περιττά. Σημειώστε τα στοιχεία που λείπουν, έτσι κάθε φορά που θα ξεκινάτε για μια νέα αγορά θα συμβουλεύεστε τον πίνακα και δε θα παρασύρεστε σε αγορές που φορτώνουν το χώρο με άχρηστα πράγματα.

Cheap & Chic

 • Αν έχετε έναν παλιό καναπέ και δεν μπορείτε από οικονομική άποψη να τον αντικαταστήσετε με έναν καινούριο, η λύση των καλυμμάτων θα του αλλάξει την όψη. Πολλές φορές όμως ακόμα και τα καλύμματα είναι δαπανηρά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και φθηνά μονόχρωμα καλύμματα, τα οποία θα ανανεώσουν την εικόνα του καθιστικού σας. Αποφύγετε τα ριχτάρια γιατί δημιουργούν μια εικόνα ακαταστασίας, άρα δεν είναι καθόλου πρακτικά.
 • Τα μαξιλάρια -ακόμα και διαφορετικά μεταξύ τους- αν τα συνδυάσετε με μια νέα, έτοιμη, ραμμένη κουρτίνα, στόρια ή περσίδες αποτελούν οικονομικές λύσεις ανανέωσης.
 • Φρεσκάρετε το χρώμα σε έναν παλιό μπουφέ, τραπέζι ή καρέκλα.
 • Φτιάξτε μόνοι σας ένα καπέλο για το φωτιστικό ή αντικαταστήστε μια παλιά βάση φωτιστικού με μια νέα.
 • Χρησιμοποιήστε στοίβες από περιοδικά και ένα κομμάτι από γυαλί για την επιφάνεια και δημιουργήστε ένα πρωτότυπο coffee table.
 • Τέλος, ένας μπουφές ή μια κονσόλα μπορεί να αναμορφωθούν αν αλλάξετε τα διακοσμητικά αντικείμενα ή και τον τρόπο διάταξής τους.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *