Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου

Εξουδετερωστε τις δυσαρεστες μυρωδιες του σπιτιου σας με φυσικο τροπο

Η αίσθηση της όσφρησης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας ως παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην ευζωία, αφού ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, οι μυρωδιές επηρεάζουν τόσο τη βιολογική μας λειτουργία όσο και την ψυχολογία μας.
clip_image001Η μυρωδιά του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινούμαστε, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεσή μας και την εντύπωση που έχουμε για τον κάθε χώρο. Σκεφθείτε αγαπημένα σου στέκια και σπίτια συγγενών και φίλων…Δεν ανακαλείτε αμέσως μια χαρακτηριστική μυρωδιά για το καθένα;
ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
‘Οπως είναι φυσικό κανείς δεν Θέλει να μυρίζει άσχημα το σπίτι του. Τον χειμώνα όμως κάτι τέτοιο είναι πιο πιθανό, αφού τα παράθυρα παραμένουν κλειστά το
μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και οι
μυρωδιές εγκλωβίζονται περισσότερο. Μάλιστα κάποιες φορές η όσφρησή μας προσαρμόζεται και μπορεί να μην αντιληφθεί κάποια δυσάρεστη οσμή. Γι’ αυτό καλό είναι να αρωματίζουμε τον χώρο μας χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κάποιος «καλυπτικός» λόγος. Αποφύγετε τα τεχνητά σκευάσματα που περιέχουν χημικά και φτιάξτε μόνοι σας τα αρωματικά για το σπίτι ή τον χώρο εργασίας  σας. Είναι πολύ εύκολο και τα περισσότερο υλικά υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σας!


Αρωματικά για όλο το σπίτι
Η μαγειρική σόδα είναι το ενεργό συστατικό που θα απελευ­θερώσει υπέροχες  μυρωδιές στο σπίτι σας.’Έχοντας προμηθευ­τεί το αιθέριο έλαιο που προτιμάτε, αναμίξτε λίγες σταγόνες του σε ένα γυάλινο ή πήλινο δοχείο όπου Θα έχετε ρίξει περί­που μισό φλιτζάνι σόδα. Το πόσες σταγόνες αιθέριου ελαίου χρειάζεται να ρίξετε, Θα το δείτε στην πράξη. Αρχικά ρίξτε 8 με 10 σταγόνες και αν δεν αρκούν, προσθέστε κι άλλες μέχρι το αρωματικό αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί. Για να πετύχετε μια διακριτική μυρωδιά, σκεπάστε το άνοιγμα του δοχείου με ένα χαρτί, στο οποίο Θα έχετε κάνει μερικές τρύπες που θα επιτρέπουν στο άρωμα να διαχέεται.’Ένας εναλλακτικός τρόπος για να φτιάξετε αρωματικό με σόδα, είναι να το παρασκευάσετε μέσα σε ένα άδειο και καθαρό μπουκάλι που διαθέτει μηχανισμό σπρέι. Γεμίστε το μπουκάλι με νερό, ρίξτε ένα κουταλάκι σόδα και προσθέστε λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων. Βάλτε το γιο σχεδόν ένα εικοσάλεπτο στο ψυγείο και στη συνέχεια ανακινήστε και ψεκάστε στον αέρα.
Μπορείτε να ρίξετε και παραπάνω από ένα αιθέρια έλαια στο αρωματικό σας με σόδα, αλλά μην το παρακάνετε γιατί το αποτέλεσμα Θα είναι το αντίθετο από το επιθυμητό. Τρία διαφορετικά αιθέρια έλαια είναι αρκετά. Γιο περισσότερη επιτυχία, ζητήστε και συμβουλή για συνδυασμούς αιθέριων ελαίων στο μαγαζί απ’ όπου Θα τα προμηθευτείτε.
Η βανίλια διαθέτει άρωμα που είναι ευχάριστο σε όλους και το οποίο μυρίζουμε συνήθως μόνο στα γλυκά ή στο χημικά αρώματα.’Όμως υπάρχει ένα τρικ με το οποίο μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει βανίλια μέσω της… φασίνας! Απλά ρίξτε στο πάτωμα δύο δόσεις βανίλιας και μαζέψτε τη σκόνη της με την ηλεκτρική σκούπα. ξεκινήστε το σκούπισμα του σπιτιού και όσο εσείς καθαρίζετε, με την κυκλοφορία του αέρα από τη λειτουργία της σκούπας, Θα διαχέεται στην ατμόσφαιρα και ένα ευχάριστο άρωμα βανίλιας!
Για να δώσετε και μια πιο αrt deco όψη στο φυσικό αρωματι­κό του χώρου σας, τοποθετήστε μέσα σε ένα ωραίο κεραμικό ή πήλινο δοχείο (π.χ. στα πήλινα δοχεία του γιαουρτιού) με πλατιά επιφάνεια, βότσαλα, Θρυμματισμένο γυαλί από αμμoβολή (Θα το βρείτε σε καταστήματα ειδών σπιτιού και διακό­σμησης) ή χάντρες κεραμικές.’Όλα αυτά τα υλικά μπορούν να απορροφήσουν το άρωμα από τις σταγόνες αιθέριων ελαίων που Θα ρίξετε πάνω τους, και επειδή είναι πορώδη Θα το απελευθερώνουν στον χώρο για πολύ καιρό.
Μπορείτε να κάνετε κάτι ανάλογο και καλαίσθητο, χωρίς αιθέρια έλαιο. Απλά ρίξτε φλούδες από πορτοκάλι, μανταρίνι ή λεμόνι σε ένα ωραίο γυάλινο δοχείο με νερό, μαζί με γα­ρύφαλλο σε καρφάκια και ξυλαράκια κανέλας. Τοποθετήστε το πάνω στο καλοριφέρ όταν είναι αναμμένο, αφήνοντας τη θερμότητα να σκορπίσει στον χώρο το φυσικό άρωμα του μίγ­ματος. Μια άλλη ιδέα είναι να τυλίξετε με σύρμα ξυλαράκια κανέλας, και να περνάτε εναλλάξ στο σύρμα, φύλλα μυρωδι­κών ή φλούδες πορτοκαλιού τι οποίες θα έχετε κόψει σε ένα συγκεκριμένο σχήμα (π.χ. σε σχήμα καρδιάς ή αστεριού, που είναι πολύ όμορφο και για τα Χριστούγεννα). Αφού φτιάξετε την αρωματική φυτική γιρλάντα σας, μπορείτε να διακοσμήσε­τε με αυτή τα σώματα του καλοριφέρ!
Γενικά αν χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, να Θυμάστε ότι οι μικρότεροι χώροι, όπως το μπάνιο ή ένα μικρό δωμάτιο, χρειάζονται λιγότερη ποσότητα ελαίων. Επίσης, ο πιο απλός και σύντομος τρόπος να αρωματίσετε τον χώρο σας, είναι βγάζοντας το φαγητό από τον φούρνο, να τοποθετήσετε μέσα όσο είναι ζεστός, φλούδες από πορτοκάλι ή λεμόνι και να τις αφήσετε εκεί. Μέχρι να κρυώσει ο φούρνο. το σπίτι Θα έχει μοσχοβολήσει!
 
ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΑ
ΠΟΥ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΟΥΝ
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ


Για το τσιγάρο
Στις επιφάνειες που έχουν ποτίσει με την μυρωδιά του καπνού, ρίξτε μια πολύ μικρή ποσότητα σκόνης καφέ. Αφήστε το έτσι για περίπου μισή ώρα και έπειτα πε­ράστε προσεκτικό την ηλεκτρική σκούπα από πάνω, για να ρουφήξει τη σκόνη.
Για το σκουπίδια
Δεν είναι πάντα εφικτό να κατεβάζουμε αμέσως τα σκουπίδια μα στου κάδους των δήμων, με συνέπεια ακόμα και όταν απομακρύνουμε τις σακουλές απορριμμάτων, ο κάδους μας να μυρίζει. Κάθε φορά που τον αδειάζετε, μπορείτε να ρίχνετε μέσα φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού, που Θα καλύπτουν την άσχημη μυρωδιά των σκουπιδιών, μέχρι να τι πετάξετε και αυτά μαζί με τα επόμενα σκουπίδια σας.
Μπορείτε επίσης να βάλετε στον πάτο του κάδου χαρτί εφημερίδας, που Θα απορρο­φά τα υγρά και μαζί τι μυρωδιά. «Ραντί­στε» τα σκουπίδια με λίγο ξίδι και το χαρτί Θα κάνει την αποσμητική δουλειά του.
Για το τζάκι
Την ώρα που καίει το τζάκι, ρίξτε στα ξύλα λίγες  φρούδες λεμονιού για να πάρει το σαλόνι σας κιτρώδη μυρωδιά αντί να μυρίζει «κάπνα».
Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε πάνω από τη φλόγα ένα μη ευαίσθητο στη φω­τιά σκεύος, στο οποίο Θα έχετε  ρίξει μαζί με νερό, φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού ή μήλου, ή ακόμα και μπαχαρικά όπως κανέλα, τα αρώματα των οποίων θα διαχυθούν με τη Θερμότητα στον χώρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *