Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου

Γυναικείες φιλίες-Φίλες αληθινές; η φίλες από συνήθεια…

Γυναικείες φιλίες-www.beauty-secrets.grΓυναικείες φιλίες-Φίλες αληθινές; η φίλες από συνήθεια…Η φιλία είναι μια σχέση μοναδική, μαγική, ανεκτίμητης αξίας, που πολλοί τη θεωρούν πιο σημαντική και από την ερωτική. Ωστόσο, αξίζει να πούμε ότι οι γυναικείες φιλίες διαφέρουν πολύ από τις ανδρικές! Οι γυναίκες συχνά νιώθουν μεγαλύτερη ανάγκη να εκμυστηρευτούν πράγματα, καταστάσεις και σκέψεις που προϋποθέτουν μεγάλη εμπιστοσύνη και πραγματική φιλία. Αυτά τα δυο πάνε μαζί! Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που αμφισβητούν την ύπαρξη φιλίας ανάμεσα σε γυναίκες, λόγω του έντονου ανταγωνισμού που υπάρχει ανάμεσά τους σε πολλά επίπεδα!

Πολλοί χαρακτηρισμοί έχουν διατυπωθεί για τη γυναικεία φιλία. Οι περισσότεροι αρνητικοί. “Έχει χαρακτηριστεί, ψεύτικη, υποκριτική και συμφεροντολογική. ‘Άλλοι υποστηρίζουν πως ο έντονος ανταγωνισμός και η ζήλια αργά ή γρήγορα εμφανίζονται στις γυναικείες φιλίες, με αποτέλεσμα να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε άδοξο τέλος. Ισχύουν όλα αυτά; Από την άλλη, υπάρχουν πολλές και πολλοί υποστηρικτές της γυναικείας φιλίας που πιστεύουν στη μοναδικότητα και τη διαχρονικότητά της. Πρόσφατες έρευνες που έγιναν σε Ευρώπη και Αμερική, μάλιστα, φαίνεται να δικαιώνουν τους «οπαδούς» της γυναικείας φιλίας, καθώς απέδειξαν πως ότι οι γυναίκες δημιουργούν ουσιαστικότερες και μακροβιότερες φιλίες σε σχέση με τους άνδρες.

Η έννοια της φιλίας

Οι φιλίες αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής. Οι καλοί φίλοι είναι απαραίτητοι για την ψυχική και τη συναισθηματική ευεξία. Με τους φίλους Θα μοιραστείτε στιγμές χαράς, λύπης, αγωνίας, άγχους και το σημαντικότερο όλων στιγμές γέλιου. Επιπλέον, η φιλία είναι μια σχέση που εξελίσσει και ολοκληρώνει τα άτομα ως προσωπικότητες. Το «μοίρασμα» είναι ανθρώπινη ανάγκη και η πραγματική φιλία στη σύγχρονη δύσκολη πραγματικότητα χτίζεται μέσα από αντιξοότητες και λιγότερο από χαρές.

Δεν είναι όλες οι φιλίες ίδιες

 Άνδρες και γυναίκες διαφέρουν ως προς τις φιλίες που διαμορφώνουν. Οι γυναίκες μοιράζονται συναισθήματα, ενώ οι άνδρες εμπειρίες. “Ένας άνδρας δεν Θα αφήσει ποτέ την καρδιά του να ξεγυμνωθεί και να μοιραστεί βαθιές σκέψεις του. Αντίθετα, μια γυναίκα ανοίγει την ψυχή της. Οι πραγματικές φίλες δεν ασκούν ποτέ κριτική και αποδέχονται η μία την άλλη γι’ αυτό που πραγματικά είναι. Είναι εκεί για να βοηθήσουν σαν «από μηχανής Θεοί», ανά πάσα ώρα και στιγμή και η λέξη εμπιστοσύνη είναι το Α και το Ω για τη διατήρηση και την εξέλιξη της σχέσης τους. Οι γυναίκες «καταθέτουν» στη φίλη κομμάτια του εαυτού τους, που καλά καλά δεν ομολογούν ούτε στον εαυτό τους. Με λίγα λόγια, οι γυναίκες δημιουργούν μεταξύ τους μια σχέση ζωής που λειτουργεί ως καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές…

Φίλες για πάντα;Ιδού το ερώτημα!

 ‘Όπως σε όλες τις σχέσεις, έτσι και στις γυναικείες φιλίες, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Πολλές φορές οι φιλίες τελειώνουν είτε επειδή δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν είτε επειδή οι χαρακτήρες δεν ταιριάζουν τόσο, είτε επειδή η ζωή και η καθημερινότητα με τις υποχρεώσεις της δεν αφήνει χρόνο για να διατηρηθεί η συχνότητα και η ένταση της επικοινωνίας, όπως ήταν άλλοτε. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες, αιτίες μιας τέτοιας εξέλιξης; Ας δούμε κάποιες από αυτές!

Ζήλια και ανταγωνισμός

Και βέβαια υπάρχει! Η αφορμή μπορεί να είναι τόσο υλικά αγαθά, όπως ένα καινούριο φόρεμα, το καινούριο αυτοκίνητο, όσο και μη υλικά αγαθά, όπως π.χ. μια επιτυχημένη μακροχρόνια σχέση. Η ανασφάλεια και η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι επίσης ικανές να δημιουργήσουν ρωγμές στην σχέση, ιδίως αν εκφράζονται με ζήλια. 0 ανταγωνισμός στις φιλίες επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα καριέρας, και εξωτερικής εμφάνισης. Τα πιο «σκληρά» παιχνίδια ανταγωνισμού μεταξύ γυναικών, ανακύπτουν όταν δύο φίλες «κονταροχτυπιούνται» για την καρδιά ενός άντρα. Εκεί οι γυναίκες μπορεί να επιστρατεύσουν όλα τους τα «όπλα» με πρώτο θύμα τη φιλία.

Σημαντικές αλλαγές

Στην αρχή είστε 24 ώρες μαζί. Καφές, ψώνια, σινεμά, εκδρομές. Μοιράζεστε τα πάντα με τη φίλη σας και δεν σας λείπει τίποτα από τη ζωή. “Ώσπου μια μέρα σας ανακοινώνει πως παντρεύεται ή βρήκε δουλειά στην άλλη άκρη της πόλης ή σε άλλη πόλη. Τέτοιες αλλαγές είναι αρκετές για να αλλάξουν τα πράγματα και να επηρεάσουν τη σχέση σας. Η έξοδος με τη φίλη δεν είναι πια προτεραιότητα, γίνεται όλο και πιο σπάνια και αμήχανη. Τη θέση των εξόδων για καφέ, φαγητό και ποτό, παίρνουν «άχρωμα» SMS και μηνύματα στο facebook. ‘Ώσπου ο  χρόνος δίνει το τέλος. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανίσετε άρνηση του γεγονότος ότι πλέον έρχεστε σε δεύτερη μοίρα στη ζωή της φίλης σας και να εξαφανιστείτε, μην μπορώντας να διαχειριστείτε την κατάσταση.

Προστατέψετε τη φιλία σας

Μιλήστε ανοιχτά: Για να δημιουργηθεί μια φιλία, χρειάζεται και τα δύο άτομα να αποκαλύπτουν πράγματα για τον εαυτό τους και να χτίσουν μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Αφιερώστε χρόνο: Είναι σημαντικό οι φίλες να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί. Ρυθμίστε τον χρόνο σας και οργανώστε καλύτερα την κοινή σας ζωή.

Μην χάνετε την επαφή: Οι δυσκολίες της καθημερινότητας μπορεί να μην σας επιτρέπουν να συναντιέστε όσο τακτικά θα θέλατε, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι επικοινωνίας. Σηκώστε το τηλέφωνο, καλέστε τη φίλη σας και καλύψτε τον χαμένο χρόνο. Αν ακόμη κι αυτό σας φαίνεται χρονοβόρο, ένα γραπτό μήνυμα πάντα δίνει χαρά! Μην ξεχνάτε τις σημαντικές ημερομηνίες σας, π.χ. τα γενέθλια ή τη γιορτή της αγαπημένης σας φίλης!

Εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια: Μην λέτε ψέματα με τον φόβο ότι Θα στεναχωρήσετε την φίλη σας και ότι θα παρεξηγηθείτε μεταξύ σας. Μην αφήνετε άλυτες τις αντιπαραθέσεις μεταξύ σας. Μιλήστε με ειλικρίνεια και λύστε αυτό που σας απασχολεί, αντί να κλείνεστε στο καβούκι σας. Μια ειλικρινής εξήγηση είναι πάντα προτιμότερη, ιδίως όταν γίνεται με τακτ, ευγένεια, και σεβασμό προς τον άλλον.

Βάλτε τέλος στην ζήλια και τον ανταγωνισμό: Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τη φίλη σας και μην επικεντρώνεστε στο τι έχει εκείνη και δεν έχετε εσείς. Στοχεύετε στο να κάνετε τη φίλη σας ευτυχισμένη, στο να την ενθαρρύνετε όποτε απογοητεύεται και να τη βοηθάτε στις δύσκολες στιγμές, όταν εκείνη χάνει το κουράγιο της. Μην αναλώνεστε σε προσωπικές συγκρίσεις προκειμένου να τονώνετε το εγώ σας. www.healthyme.gr
Κράτα το

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *