Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου

Μείνε ασφαλής στο βουνό με χρήσιμες συμβουλές

Μείνε ασφαλής στο βουνό με χρήσιμες συμβουλές

Όσο γοητευτικά είναι τα βουνά άλλο τόσο επικίνδυνα είναι και δεν συγχωρούν. Μείνε ασφαλής στο βουνό γιατί ορισμένοι κίνδυνοι είναι εξωτερικοί, όπως οι χιονοστιβάδες και οι σφοδρές χιονοπτώσεις. Και άλλοι είναι εσωτερικοί, αυτοί που δεν μπορούμε να δούμε, όπως η ασθένεια του υψομέτρου, η απώλεια του προσανατολισμού και η υποθερμία.
Πρέπει να είμαστε πάντα σε επιφυλακή όταν φτάνουμε στην κορυφή του κόσμου εάν θέλουμε να επιστρέψουμε σώοι και αβλαβείς πίσω. Παρακάτω θα διαβάσετε για τις πιο συνηθισμένες απειλές που μπορεί να συναντήσουμε και μείνε ασφαλής στο βουνό .

ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΕΣ

Οι χιονοστιβάδες είναι μια αιτία απώλειας της ζωής πολλών ανθρώπων κάθε χρόνο, Οι χιονοστιβάδες δεν κάνουν διακρίσεις. θα χτυπήσουν snowboarders, σκιέρ, snowmobilers ή οτιδήποτε βρεθεί στο πεδίο που θα πέσουν. Και ο χειμώνας είναι η μόνη επικίνδυνη εποχή, καθώς έχουν σημειωθεί μοιραίες χιονοστιβάδες όλους τους λευκούς μήνες του χρόνου.

Η πρόληψη ξεκινάει με την εκπαίδευση. Πάρτε τις πιστοποιήσεις σας μη βιάζεστε και μη ρισκάρετε περιττά. Ποτέ δεν θα γνωρίζουμε αρκετά και ποτέ δεν θα είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι όταν βγαίνουμε για ορειβασία στο βουνό.

ΚΕΡΑΥΝΟΙ

Το 10% των ανθρώπων που πλήττονται από κεραυνούς σκοτώνονται αφήνοντας το υπόλοιπο 90% με διάφορους βαθμούς αναπηρίας. Οι κεραυνοί έχουν αναρίθμητους μύθους γύρω τους. Υπάρχουν πράγματι πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάψουμε όταν πλησιάζει μια καταιγίδα και το νούμερο ένα είναι πάντα να αναζητάμε καταφύγιο σε κλειστό και προστατευμένο χώρο.

Αλλά τι κάνουμε αν βρεθούμε σε ένα βουνό χωρίς άμεσο καταφύγιο κοντά;

 • 1.Οι περισσότεροι θάνατοι συνήθως συμβαίνουν στις κορυφές των βουνών, κάτω από ένα δέντρο, σε επίπεδες ευρύχωρες εκτάσεις και κοντά σε νερό. Έτσι η πρώτη συμβουλή είναι να αποφύγετε αυτές τις περιοχές. Στη συνέχεια, βρείτε ένα χαμηλή ξηρό μέρος μακριά από οποιαδήποτε ψηλά αντικείμενα.
 • 2. Καλύτερα να κατεβείτε σε χαμηλότερα υψόμετρα, ακολουθώντας τις δεντροστοιχίες μέσα στο δάσος.
 • 3. Αποφύγετε τις υδάτινες περιοχές, τα χαντάκια και τις χαραμάδες.
 • 4. Μείνετε μακριά από βράχους.
 • 5. Μην εισέρχεστε σε μικρές βράχινες τρύπες.
 • 6. Μη στέκεστε κάτω από βρόχινες προεξοχές
 • 7. Μείνετε μακριά από μεταλλικά αντικείμενα. Βγάλετε οτιδήποτε μεταλλικό έχετε πάνω σας
 • 8. Απλωθείτε με τους υπόλοιπους συντρόφους σας
 • 9. Μείνετε μακριά από απομονωμένα δέντρα
 • 10. Αποφύγετε να είστε εσείς το ψηλότερο σημείο του πεδίου όπου κινείστε.

ΠΤΩΣΕΙΣ

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πτώσης είναι να λάβουμε τα μέτρα μας για αυτό. Μια πτώση στο βουνό μπορεί να μας αφήσει αβοήθητους και εκτεθειμένους για πολλές ώρες, καθώς και ανίκανους να επιστρέψουμε, το οποίο είναι κυριολεκτικά ένας εφιάλτης.

Για την αποφυγή των τραυματισμών:

 • Να είστε σε φόρμα. Η κούραση είναι η πιο συχνή αιτία των πτώσεων.
 • Μείνετε ενυδατωμένοι. Η αφυδάτωση οδηγεί σε κόπωση, υπνηλία και κεφαλαλγία, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς στις πτώσεις.
 • Μείνετε στα μονοπάτια. Τα μονοπάτια βρίσκονται εκεί για κάποιο λόγο. Η περιπλάνηση στο βουνό θα μπορούσε να σας φέρει αντιμέτωπους με επικίνδυνα εδάφη, πετρώματα ή και χιονοστιβάδες.
 • Για αυτό τον λόγο, τον νου σας στο μονοπάτι. Τα χειμερινά μονοπάτια είναι δύσκολο να διακριθούν. Πάντα να παρακολουθείτε την πορεία σας και από πού προς τα πού κατευθύνεστε
 • Παρακάμψτε το μονοπάτι μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητοι όπως αν συναντήσετε μεγάλους όγκους χιονιού ή τεράστιους ογκόλιθους.
 • Ελαφρύνετε τους σάκους σας, Αυτό θα σας κρατήσει ευκίνητους θα εξοικονομήσετε ενέργεια και θα σας βοηθήσει να σταματήσετε πιο εύκολα μια πτώση ή να μη χτυπήσετε.
 • Τα γόνατά σας είναι η πιο ευάλωτη περιοχή  δεν θέλετε να βρεθείτε στην κορυφή του βουνού με κομμένο χιαστό.
 • Μάθετε να σταματάτε σε περίπτωση πτώσης. Παρακολουθήστε μαθήματα ή μια σχολή χειμερινού βουνού ή ορειβατικού σκι. θα μάθετε τα διάφορα είδη μπότας τι είναι τα κραμπόν και το πιολέ και πού και πώς τα χρησιμοποιούμε.
 • Η επιλογή της κατάλληλης διαδρομής για να αποφύγουμε απότομα εδάφη η κίνηση με σταθερό ρυθμό που μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα, θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε μερικούς ακόμα κινδύνους. Εάν παρόλες τις προφυλάξεις συμβεί το χειρότερο, η χρήση του πιολέ είναι αυτή που μπορεί να εμποδίσει την ολίσθηση πριν γίνει ανεξέλεγκτη η πτώση.

ΚΑΙΡΟΣ

Μην υποτιμάτε τον καιρό. Μια εσφαλμένη κρίση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το ταξίδι και το πιο σημαντικό για την υγεία σας. Ο καιρός μπορεί να σας σκοτώσει. Πριν και κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε πλάνου για βουνό, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόγνωση και μελετήστε προσεκτικά τον καιρό. Δεν χρειάζεστε εκπλήξεις σχετικά με τις καιρικές συνθήκες. Ο απροσδόκητος καιρός μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους όταν ανεβαίνουμε στα βουνά.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *