Σάββατο, 13 Απριλίου

Πάπλωμα, η σωστή επιλογή κανει τη διαφορά!

Πάπλωμα, η σωστή επιλογή

Μονόχρωμα ή Εμπριμέ, γεμισμένα με βάτα ή πούπουλο, η επιλογή παπλώματος πρέπει πάντα να γίνεται με κριτήριο την καλή του ποιότητα.

Ο χειμώνας πλησιάζει και όλοι έχουμε διάθεση για μικρές

 ή μεγάλες ανανεώσεις στο σπίτι.
Μια απ” αυτές ίσως περιλαμβάνει και την επιλογή παπλώματος – που επειδή δεν πλένεται συχνά- πρέπει να είναι άριστης ποιότητας.

• Το εξωτερικό ύφασμα του παπλώματος είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου.
Μονόχρωμο ή εμπριμέ, μοντέρνο ή κλασσικό, διαλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο χώρο σας. Δώστε όμως μεγάλη προσοχή στην ποιότητα του υφάσματος.
Πάντα 100% βαμβακερό! Κάθε άλλη επιλογή ίσως σας βάλει σε δυσάρεστες «περιπέτειες» (να ιδρώνετε κατά τη διάρκεια του ύπνου, να αποκτήσει με τον καιρό μια περίεργη μυρωδιά, να αντιμετωπίσετε αλλεργικά προβλήματα κτλ)

• Η γέμιση του παπλώματος είναι το σημαντικότερο.
Πρέπει να είναι οπωσδήποτε από φυσικό ή υποαλλεργικό υλικό.

1. Γέμιση με βάτα.
Αποτελεί την πιο συνηθισμένη επιλογή και υπάρχει τεράστια ποικιλία σε σχέδια. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποιότητες που ο καταναλωτής ανακαλύπτει εκ των υστέρων, ότι η φτηνή τους τιμή οφειλόταν στο γεγονός ότι η γέμιση ήταν κακής ποιότητας. Οι μεγάλες, σοβαρές εταιρίες επιλέγουν υποαλλεργική βάτα που προσφέρει ζεστασιά, αφήνοντας το σώμα να «αναπνέει» χωρίς τις δυσάρεστες «παρενέργειες» που αναφέραμε πιο πάνω.

2. Γέμιση Μαλλί.
Χρησιμοποιούνταν παλαιότερα καθώς δεν υπήρχαν καλής ποιότητας βάτες. Γέμιση ζεστή, λίγο «βαριά», πολύ υγιεινή ωστόσο. Για τους λάτρεις της μάλλινης επένδυσης, τα οργανωμένα καταστήματα δίνουν την δυνατότητα κάποια σχέδια να γεμιστούν με μαλλί κατόπιν ειδικής παραγγελίας.

3. Γέμιση Πούπουλο.
Τα πουπουλένια παπλώματα είναι συνήθως «ντυμένα» σε λευκό ή εκρού βαμβακερό ύφασμα που καθιστούν την χρήση παπλωματοθήκης απαραίτητη.
Είναι φτιαγμένα από πούπουλα και φτερά χήνας και προσφέρουν ζεστασιά ενώ παράλληλα δεν είναι καθόλου βαριά.

Για όσους έχουν οικολογικές ανησυχίες ας εξηγήσουμε τον τρόπο συλλογής των φτερών. Τα φτερά και τα πούπουλα συλλέγονται την άνοιξη, που οι χήνες χάνουν έτσι κι αλλιώς ένα μέρος του φτερώματός τους. Αφαιρούνται λίγα φτερά και πούπουλα από κάθε πουλί, τόσα όσα δεν θα τα βλάψουν και υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία (πλύσιμο, λεύκανση κτλ)
Η ποιότητα ενός πουπουλένιου παπλώματος καθορίζεται από την αναλογία φτερών και πούπουλων που περιέχει και σε μικρότερο βαθμό από την προέλευσή τους (τα πούπουλα Σιβηρίας θεωρούνται τα καλύτερα και ακολουθούν τα σκανδιναβικά, τα γερμανικά κ.α.)

Τα πούπουλα είναι πολύ ελαφρά και ζεστά, σαν πρώτη ύλη όμως είναι δύσκολο να βρεθούν (συλλέγονται από νεοσσούς ή από τον λαιμό της χήνας). Τα φτερά προσφέρουν κι αυτά πολύ ζεστασιά, αν όμως βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα σ” ένα πάπλωμα, αυτό γίνεται βαρύ και με τον καιρό αρχίζουν να βγαίνουν από το κάλυμμα και αυτό είναι ενοχλητικό.
Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες ποιότητες πουπουλένιων παπλωμάτων.
Εδώ θα αναφέρουμε τις γνωστότερες:

Ποιότητα 50-50. Παπλώματα, που είναι γεμισμένα 50% με φτερά και 50% με πούπουλα.
Πρόκειται για παπλώματα με πολύ φτηνή τιμή, που όμως είναι αρκετά βαριά και με τον καιρό τα φτερά αρχίζουν και βγαίνουν τσιμπώντας με τις άκρες τους.

Ποιότητα 90-10. Παπλώματα γεμισμένα 90% με πούπουλα και 10% με φτερά. Για το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας είναι το ιδανικό πάπλωμα. Όσο χρειάζεται ζεστό και ελαφρύ αποτελεί την ιδανική σχέση ποιότητας/τιμής.

Ποιότητα 95-5. Παπλώματα με 95% πούπουλα και μόλις 5% φτερά. Χρησιμοποιούνται περισσότερο σε βορειότερα κλίματα που η απαιτήσεις για ζεστασιά είναι μεγαλύτερες. Η τιμή τους είναι σχεδόν η διπλάσια από τα 90-10.

Ποιότητα 100. Παπλώματα γεμισμένα αποκλειστικά με πούπουλα. Θεωρούνται είδος πολυτελείας καθώς οι τιμές τους είναι πάρα πολύ υψηλές. Ωστόσο αν θέλετε να προσφέρετε στον εαυτό σας κυριολεκτικά «ύπνο στα πούπουλα» φροντίστε να είναι μεταξωτό για να απογειώσετε την αίσθηση πολυτέλειας.

Η συμβουλή μας: Κάντε οικονομία σε όλα τα άλλα λευκά είδη, όχι όμως όταν επιλέγετε πάπλωμα. Προμηθευτείτε το από αξιόπιστα καταστήματα και στεκάρετε την γνώση του πωλητή. Τέλος ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες καθαρισμού και συντήρησης του κατασκευαστή.

πηγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *