Έβαλες τα κλειστά παπούτσια στην άκρη για να καλωσορίσεις τα αγαπημένα σου mules, τα χαριτωμένα σου flip-flops και φυσικά τα all time classic ψηλοτάκουνα πέδιλα. Πόσο, όμως, είσαι έτοιμη για τη στιγμή που τα πόδια σου θα εκτεθούν σε κοινή θέα; Επειδή οι άντρες δεν συγχωρούν τέτοιες ατέλειες, αλλά φυσικά ούτε εμείς στον εαυτό μας, συγκεντρώσαμε όλα τα smart tips που θα αναδείξουν τα αγαπημένα σου Jimmy Choo στο… έπακρο, κυριολεκτικά!
Κάθε φορά που κάνεις ντους στέγνωσε τα πόδια σου με το σεσουάρ, επιμένοντας στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα. Η υγρασία είναι πηγή μυκητιάσεων!
Κάθε βράδυ στο ντους αφιέρωσε μερικά λεπτά για να τρίψεις τις σκληρύνσεις με ράσπα. Είναι προτιμότερο να αφαιρείς κάθε φορά από λίγο, παρά σπανιότερα μεγαλύτερο μέρος.
Όταν απλώνεις body lotion, μην ξεχνάς να περνάς μια γενναιόδωρη ποσότητα και στα πέλματά σου κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Θα ενυδατώσεις την περιοχή, ενώ παράλληλα θα νιώσεις και μεγάλη ανακούφιση.
Πας στην παραλία; Βγάλε τις σαγιονάρες σου και περπάτησε ξυπόλητη στην άμμο. Δεν υπάρχει καλύτερη γυμναστική!
Είναι γνωστό πως οι άντρες δεν υπακούουν εύκολα σε όλους τους κανόνες περιποίησης. Πιστεύουμε δε πως κάποιοι από αυτούς τους κανόνες του αντρικού beaute, κινούνται σε μια ομιχλώδη, ανεξερεύνητη περιοχή που διαχωρίζει τους straight τύπους από τους metrosexual. Αυτά βέβαια βρίσκονται μόνο στο μυαλό μας. Η πραγματικότητα είναι πως αν θέλεις να φαίνεσαι περιποιημένος πρέπει να είσαι περιποιημένος σε όλα. Είναι όπως στο στρατό. Αν ο διοικητής περάσει για επιθεώρηση και βρει έστω και μια τρίχα στο τραπέζι, πρέπει να κάνεις όλη την αγγαρεία από την αρχή.
Κι αυτό, μεσούσης της θερινής περιόδου, ισχύει πρώτα και κύρια για τα άκρα μας – ιδιαίτερα δε τα κάτω. Τα πάνω άκρα τα προσέχουμε έτσι κι αλλιώς πιο πολύ. Τα πόδια όμως; Τα οποία καταπονούνται πολύ περισσότερο τέτοια εποχή; Γυμνά, συχνά ιδρωμένα, εκτεθειμένα στη σκόνη, τον ήλιο, το αλάτι της θάλασσας, ταλαιπωρούνται αφάνταστα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι σκασμένες φτέρνες και οι κάλοι μάς ταλαιπωρούν ιδιαίτερα στις διακοπές. Να ασχοληθούμε λοιπόν. Δεν είναι μόνο αισθητικό το θέμα, καθώς ένα ταλαιπωρημένο πόδι με σκασμένες φτέρνες είναι εξαιρετικά αντιαισθητικό. Είναι πρωτίστως θέμα υγείας. Τα νύχια, το δέρμα, το πέλμα απαιτούν φροντίδα. Μην ξεχνάς πως α) σύμφωνα με τη ρεφλεξιολογία από το πόδι περνούν νεύρα που απλώνονται σε κάθε περιοχή του σώματος και β) από τα πόδια μας χάνουμε περίπου ένα μεγάλο ποτήρι νερού κάθε μέρα το καλοκαίρι λόγω εφίδρωσης. Η αφυδάτωσή τους επιτείνει το πρόβλημα. Γι αυτό ας δούμε πώς να περιποιηθούμε τα δυο πιο συνηθισμένα προβλήματά τους:
Σκασμένες φτέρνες.
Μεγάλο πρόβλημα, καθώς η εξωτερική επιφάνεια του δέρματος ξεραίνεται, σκληραίνει και δεν αποκολλάται, με αποτέλεσμα «στρώματα» νεκρών κυττάρων. Η χρήση ενυδατικών προϊόντων δεν κάνει πολλά πράγματα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να τα διαπεράσει. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί ενυδάτωση, μαλάκωμα και απομάκρυνση με τρίψιμο. Αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή. Περισσότερο τρίψιμο απ’όσο πρέπει, ή βεβιασμένη αποκόλληση (με ψαλιδάκι ή άλλους τρόπους) μπορεί να προκαλέσει πληγή και επώδυνη μόλυνση.
Μια απλή διαδικασία αντιμετώπισης:
Βήμα 1: Μουσκεύεις τα πόδια σε ζεστό νερό για 20 με 30 λεπτά. Το συναίσθημα είναι ευχάριστο, θα χαλαρώσεις.
Βήμα 2: Μόλις περάσει ο χρόνος, βγάλε τα πόδια από το νερό και σκούπισέ τα καλά.
Βήμα 3: Χρησιμοποίησε μια αρκετά «κοφτερή» ξύστρα ποδιών (πουλάνε παντού στα σουπερμάρκετ και μοιάζει σε υφή με τον τρίφτη του τυριού) για να τρίψεις με απαλές κινήσεις τη φτέρνα σου, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα. Όταν λέμε αργά και απαλά, το εννοούμε. Μη σε πιάνουν βιασύνες. Αν τρίβεις γρήγορα και δυνατά θα πληγιάσεις το πόδι σου.
Βήμα 4: Αφού απομάκρυνες το μεγαλύτερο τμήμα των νεκρών κυττάρων χρησιμοποίησε μια ξύστρα λιγότερο «κοφτερή» ή μια ελαφρόπετρα για να λειάνεις τη φτέρνα.
Προσοχή: Τα σκασίματα θα συνεχίσουν να φαίνονται. Απλά το δέρμα θα είναι πιο απαλό. Η απαλλαγή των νεκρών κυττάρων δε γίνεται με τη μια. Δημιουργήθηκαν αργά, αργά θα εξαφανιστούν.
Βήμα 5: Για να μαλακώσεις το δέρμα χρησιμοποίησε είτε ειδική ενυδατική κρέμα ποδιών, είτε ελαιόλαδο. Ειδικά το δεύτερο τρέφει και ευεργετεί τα πόδια σου. Είναι τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, προτού εφευρεθούν οι κρέμες.
Βήμα 6: Αν θέλεις να ολοκληρώσεις τη θεραπεία, βάζε ελαιόλαδο μια φορά την εβδομάδα πριν πέσεις στο κρεβάτι, κι αν αντέχεις στη ζέστη, φόρα κάλτσες κατά τον ύπνο. Τα πόδια σου θα μοιάζουν σαν …καινούργια.
Κάλοι στα πόδια
Πολύ ενοχλητική υπόθεση, που μπορεί να καταντήσει χρόνιο πρόβλημα με επίπτωση στον τρόπο που περπατάς, καθώς ο κάλος διαπερνά το δέρμα και «χτυπά» τα νεύρα του ποδιού στο πέλμα. Κι εδώ η θεραπεία είναι μια αργή διαδικασία. Προτού όμως την αναλύσουμε, έχε υπόψη μια γενική συμβουλή: Αγόραζε πάντα σαγιονάρες και πέδιλα στο νούμερό σου. Είναι δύσκολο, γιατί πολλές σαγιονάρες έχουν νούμερα διπλά ή τριπλά (π.χ 41-43) όμως οι περισσότεροι κάλοι προκαλούνται από κακή ποιότητα σόλας ή λάθος νούμερο παπούτσι.
Βήμα 1: Μούλιασε τα πόδια σου σε νερό με ξύδι, σε αναλογία ένα κύπελλο ξύδι σε ένα κουβά νερό. Ελπίζουμε να μη σε ενοχλεί ιδιαίτερα η διαπεραστική μυρωδιά του – αν ναι, τότε χρησιμοποίησε μαγειρική σόδα. Κάνε ποδόλουτρο κάθε μέρα επί τριάντα λεπτά.
Βήμα 2: Μόλις τα πόδια σου μουλιάσουν αρκετά, χρησιμοποίησε είτε ελαφρόπετρα είτε ειδική ξύστρα για κάλους για να απομακρύνεις τις πρώτες στοιβάδες νεκρών κυττάρων. Προσοχή, δε θα πρέπει να προχωρήσεις πολύ βαθιά για να μην προκαλέσεις πληγές, φτάνοντας στο «ζωντανό» δέρμα από κάτω. Δεν υπάρχει περίπτωση έτσι κι αλλιώς να απαλλαγείς από τον κάλο με την πρώτη φορά.
Βήμα 3: Αφού απομακρύνεις αρκετές στοιβάδες νεκρού δέρματος, χρησιμοποίησε ενυδατική κρέμα, τρίβοντας καλά τα πόδια. Επανάλαβε τη θεραπεία μια φορά την εβδομάδα.
Βήμα 4: Ευεργετική στην συρρίκνωση των κάλων θεωρείται η aloe vera. Στα φαρμακεία υπάρχουν ειδικές αλοιφές. Για πιο δύσκολες περιπτώσεις υπάρχουν επίσης στα φαρμακεία ειδικά σκευάσματα οξέων που «τρώνε» τους κάλους – όμως προτού τα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσεις με το γιατρό σου.