Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου

“Πεταχτά αυτιά”Το πρόβλημα και η λύση!

"Πεταχτά αυτιά"Το πρόβλημα και η λύση
Το πρόβλημα με τα “πεταχτά αυτιά” βρίσκει τη λύση του με την ωτοπλαστική, την επέμβαση που λύνει οποιαδήποτε δυσμορφία στο σχήμα, την θέση ή το μέγεθος των αυτιών.

Ο Πλαστικός Χειρουργός Ευάγγελος Ακτσαλής σας ενημερώνει σχετικά με την συγκεκριμένη επέμβαση.”

 

Τι είναι η ωτοπλαστική;

Ωτοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης των αφεστώτων ωτών (δηλαδή των “πεταχτών αυτιών“) που αλλάζει το σχήμα, τη θέση ή τις αναλογίες των αυτιών.

 

Ποιός ο σκοπός της επέμβασης;

Σκοπός της ωτοπλαστικής είναι η δημιουργία ενός ζεύγους αυτιών όσο το δυνατόν συμμετρικότερων μεταξύ τους και αρμονικών με το υπόλοιπο πρόσωπο, με φυσιολογικό σχήμα, θέση και αναλογίες.

 

Ποιά η τεχνική της επέμβασης;

Η επέμβαση διενεργείται συνήθως υπό τοπική αναισθησία ή με μέθη (ζάλη) και κρατάει περίπου δύο ώρες. Κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης ο ιατρός κρίνει αν χρειάζεται ενίσχυση ή δημιουργία νέας ανθέλικος, αφαίρεση τμήματος της κόγχης (δηλαδή υπερπλαστικού χόνδρου) ή καθήλωση του ωτός στη μαστοειδή απόφυση του κρανίου. Συνήθως χρησιμοποιούνται συνδυαστικά (σε άλλοτε άλλον βαθμό) και οι τρεις τεχνικές.

 

Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για να υποβληθεί κάποιος σε ωτοπλαστική;

Δεδομένου ότι η ανάπτυξη των αυτιών έχει ολοκληρωθεί κατά 85-90% μέχρι την ηλικία των 6 ετών, η καταλληλότερη ηλικία για την επέμβαση είναι στα 5-6 χρόνια, πριν δηλαδή το παιδί ξεκινήσει το σχολείο και αντιμετωπίσει τα υποτιμητικά σχόλια των συμμαθητών του. Πέραν, όμως, των παιδιών προσχολικής ηλικίας, οποιοσδήποτε έφηβος ή ενήλικας φέρει την εν λόγω ανατομική δυσμορφία και επιθυμεί να την αλλάξει μπορεί να υποβληθεί στην επέμβαση.

 

Ποιά η περίοδος ανάρρωσης;

Μια ήπια ενόχληση είναι φυσιολογική κατά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες και αντιμετωπίζεται επιτυχώς με ήπια αναλγητικά (παρακεταμόλη). Οι ασθενείς φέρουν για 4-5 ημέρες ελαστικό επίδεσμο και στη συνέχεια ελαστική ταινία αθλητικού τύπου (μπαντάνα του τένις) για άλλες δύο περίπου εβδομάδες. Τέλος, για άλλες δύο εβδομάδες η μπαντάνα φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η αποφυγή υποτροπής από κάποιο ατύχημα, μιάς και η επίδεση λειτουργεί προστατευτικά αλλά και αποτρεπτικά για τους συμμαθητές του παιδιού.

 

Υπάρχουν ουλές μετεγχειρητικά;

Η όλη επέμβαση διενεργείται αποκλειστικά με οπισθωτιαία προσπέλαση με αποτέλεσμα οι ουλές να είναι καλά κρυμμένες στην φυσιολογική οπισθωτιαία πτυχή.

 

Πότε μπορώ να αθληθώ ξανά;

Συνήθως μετά από έναν μήνα για ατομικά και ενάμιση για ομαδικά αθλήματα (επαφής).

 

Ποιοί οι κίνδυνοι από το χειρουργείο;

Σπανίως εκδηλώνεται φλεγμονή ή αιμορραγία. Γι’ αυτόν το λόγο οι ασθενείς λαμβάνουν προληπτικά αντιβιωτική αγωγή άμεσα μετεγχειρητικά, ενώ στην δεύτερη περίπτωση διενεργείται παροχέτευση του αιματώματος. Η συνηθέστερη ‘επιπλοκή’ είναι κάποια ήπια ασυμμετρία, η οποία, όμως, είναι φυσιολογική και εντός λογικών πλαισίων. Οι ασθενείς πρέπει πάντα να είναι ενήμεροι εκ των προτέρων για αυτά τα ενδεχόμενα.

 

Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά;

Η ωτοπλαστική έχει άμεσα ορατά και εντυπωσιακά αποτελέσματα, με εμφανή θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία παιδιών και ενηλίκων που υποβάλλονται σε αυτήν.

 www.aktsalis.gr    


Ιατρεία: (Μητροπόλεως 51, τηλ. 2310 225196) Θεσσαλονίκη και (Ν. Σταυρίδου 2, τηλ. 2321 111363) Σέρρες  v.aktsalis@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *