Τετάρτη, 17 Απριλίου

Ποιες είναι οι διαταραχές οράσεως στα παιδιά;

Ποιες είναι οι διαταραχές οράσεως στα παιδιά;

Ποιες είναι οι διαταραχές οράσεως στα παιδιά;

Ορισμένες διαταραχές της οράσεως στα παιδιά ηλικίας 4 χρόνων απλώς παρακολουθούνται από τον ιατρό. Ενώ αν ανιχνευθούν σε παιδιά ηλικίας 5 χρόνων, αντιμετωπίζονται με διορθωτικά γυαλιά.

Το 10 έως 15% των παιδιών που ανήκουν στις ανώτερες οικονομικά τάξεις και το 50% όσων ανήκουν στις κατώτερες, έχουν μη διαγνωσθέντα οφθαλμολογικά προβλήματα. Το επακόλουθο είναι να παρουσιάζουν προβλήματα μαθήσεως και αυτοσεβασμού. Βλέπουν ότι o’ επιδόσεις τους στα μαθήματα και αθλητικές δραστηριότητες είναι περιορισμένες, χωρίς όμως να ξέρουν την αιτία.
Η Παιδιατρική Ακαδημία επί πολλά έκανε αυστηρές συστάσεις για να εξετάζονται τα βρέφη ηλικίας 6 μηνών, για να εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν οπτικές ανεπάρκειες και διαταραχές της ισορροπίας του οφθαλμικού μυός Στις συστάσεις της περιλαμβανόταν και τακτική εξέταση παιδικών ματιών, αρχής γενομένης από το 40 έτος της ηλικίας τους

Έγκαιρη εξέταση

Η εξέταση των νηπιακών και παιδικών ματιών πρέπει αρχικώς να γίνεται από τον παιδίατρο ή τον οικογενειακό ιατρό. Αν παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα, τη σκυτάλη παίρνει ο οφθαλμίατρος ή ακόμα καλύτερα ο παιδοοφθαλμίατρος.

Μπορεί το νήπιο να μην μπορεί να διάβασα τον οφθαλμολογικό πίνακα, αλλά o παιδίατρος μπορεί να δε’ με το οφθαλμοσκόπιο του πόσο καλά βλέπει ένα μωρό. Η οφθαλμοσκόπηση μπορεί ακόμα να αποκαλύψει ύπαρξη καταρράκτη. Ένα μωρό είναι πιθανό να γεννηθεί με την πάθηση, ουλών στην επιφάνεια του ματιού. Συγγενές δυσμορφίες στο μάτι ή προβλήματα στον οφθαλμικό μυ, που μπορεί να εμποδίσουν τον συγχρονισμό των κινήσεων στα δύο μάτια.

Όταν το παιδί πάσχει από αμβλυωπία, κατά την οποία ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αναγνωρίσει όλα τα οπτικά σήματα που δέχεται από το ένα μάτι. Η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί πριν κλείσει το 60 έτος της ζωής του, η πάθησή του δεν μπορεί να διορθωθεί και για όλη του τη ζωή Θα έχει μειωμένη όραση από το ένα μάτι.

Όσον αφορά τους γονείς που δεν υποβάλλουν τα παιδιά τους σε θεραπεία για στραβισμό, ελπίζοντας ότι όταν μεγαλώσουν θα απαλλαγούν από αυτόν. Απλούστατα το καταδικάζουν
σε μια ζωή μονόφθαλμης όρασης.

Διόρθωση διαφοράς

Με τη συμπλήρωση 3 μηνών από τη γέννηση ενός μωρού, τα μάτια του πρέπει να κοιτάξουν τα πάντα σταθερά και να δείχνουν ενδιαφέρον. Η νηπιακή μυωπία εξάλλου δε θεωρείται πρόβλημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Κυρίως επειδή ο κόσμος των βρεφών περιορίζεται σε κοντινές αποστάσεις.

Εντούτοις αν αποδειχθεί ότι ένα μωρό ηλικίας 6 μηνών έχει υψηλών βαθμών μυωπία, ο ιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής. Η περιορισμένη μυωπία μπορεί να αντιμετωπισθεί με διορθωτικά γυαλιά από το 20 έτος ζωής του παιδιού και μετά. Γενικά πάντως τα παιδιά με οπτικές διαταραχές είναι μάλλον απίθανο να παραπονεθούν προβλήματα με τα μάτια τους, αφού δεν έχουν μέτρο σύγκρισης.

Η εξέταση των παιδιών Θα πρέπει να αρχίζει το 30 έτος ζωής και να επαναλαμβάνεται μια φορά τον χρόνο έως την πρώτη τάξη του δημοτικού. Πάντως γονείς και δάσκαλοι θα πρέπει να θορυβηθούν αν το παιδί παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα. Όπως πονοκέφαλος, ναυτία ή ίλιγγοι, ύστερα από το διάβασμα ή τάση να κρατάει το βιβλίο κοντά στο πρόσωπό του όταν διαβάζει.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε οφθαλμίατρο

  • Δυσφορία ή αποφυγή της κοντινής εργασίας από ένα παιδί της προσχολικής ηλικίας, το οποίο μπορεί να παρουσιάσει και προβλήματα συγκέντρωσης.
  • Υγρά μάτια ή ερεθισμένα Βλέφαρα, που είναι κόκκινα, σχηματίζουν κρούστες ή είναι διογκωμένα.
    και υποδηλώνουν λοιμώξεις, αλλεργική αντίδραση ή άλλο πρόβλημα το οποίο διαταράσσει την όραση.
  • Αδυναμία ευκρινούς οράσεως μακρινών αντικειμένων, που άλλα παιδιά με φυσιολογική όραση ή διορθωτικά γυαλιά βλέπουν.
  • Αδυναμία βρέφους ηλικίας τριών μηνών και άνω να κοιτάξει σταθερά τα αντικείμενα. Να ακολουθεί με τα μάτια ένα κινούμενο φως ή να αποκρίνεται καταλλήλως στις οπτικές εικόνες.
  • Κάμψη του κεφαλιού προς τα πλάγια με τρόπο που υποδηλώνει ότι προσπαθεί να δει καθαρά μια εικόνα, αλλάζοντας την απόσταση μεταξύ του ενός ματιού και του αντικειμένου.
  • Υπερβολική αδεξιότητα, δυσκολίες στην ανάβαση σκάλας, αδυναμία να πιάσει μια μπάλα, δυσκολία να κουμπώσει τα ρούχα του, αν και όλα αυτά συνήθως υποδηλώνουν κακό συγχρονισμό των μυϊκών κινήσεων των χεριών και όχι απαραίτητα οφθαλμολογικό πρόβλημα.
  • Υπερβολικό ρίξιμο ή κλείσιμο των ματιών, βλεφάρισμα, αλληθώρισμα ή κάλυψη του ενός ματιού για να δει αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή μακριά.
  • Παράπονα για πονοκέφαλο, ναυτία ή και ιλίγγους μετά από το διάβασμα.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *