Πρωτάρα… μαμά: 4 άβολες στιγμές που θέλεις να αποφύγεις και πώς να το κάνεις με ευγένεια
Μόλις απέκτησες το τρισχαριτωμένο μωρό σου και δεν θα μπορούσες να είσαι πιο ευτυχισμένη! Είναι, όμως, η πρώτη φορά που γίνεται μητέρα και αυτό σημαίνει πως σε καθημερινή βάση έρχεσαι αντιμέτωπη και με μία (ή και 50) νέα κατάσταση.
Από το πώς πρέπει να κρατάς το μικρό σου και πώς θα του αλλάζεις την πάνα, μέχρι τα ρουχαλάκια που θεωρούνται κατάλληλα ανάλογα με την εποχή και την αλληλεπίδρασή του με τους υπόλοιπους ανθρώπους, τα πάντα αποτελούν μία καινούρια πραγματικότητα στην οποία καλείσαι να αντεπεξέλθεις!
Σίγουρα ο ενθουσιασμός σου σε κάνει να θέλεις να μοιραστείς τη χαρά σου με όλους τους ανθρώπους στη ζωή σου, αλλά ταυτόχρονα αιωρείται αυτή η ανασφάλεια και το υπερπροστατευτικό ένστικτο που σε κρατάει συνεχώς σε… επιφυλακή!
Πρωτάρα… μαμά: 4 άβολες στιγμές που θέλεις να αποφύγεις και πώς να το κάνεις με ευγένεια
Ανάμεσα, λοιπόν, σε όλα αυτά που σε προβληματίζουν πλέον και στα οποία δεν ξέρεις ποια είναι η σωστή αντίδραση και ο κατάλληλος χειρισμός, υπάρχουν και εκείνες οι στιγμές που θα ήθελες να αποφύγεις πάση θυσία, αλλά δεν γνωρίζεις τον *ευγενικό* τρόπο να το κάνεις! Όπως για παράδειγμα, όταν τα (άπλυτα) χέρια μιας φίλης σου επιχειρούν να… τσιμπήσουν το μάγουλο του μωρού σου. Το ένστικτό σου “χτυπάει” κόκκινο, αλλά πώς μπορείς να αποτρέψεις μία τέτοια κίνηση με ευγενικό και όχι προσβλητικό τρόπο;
Για όλες τις παρεμφερείς συνθήκες, από τις οποίες θέλεις να προστατεύσεις το μικρό σου, χωρίς να προκαλέσεις πανικό (τον οποίο σίγουρα ήδη νιώθεις), παρακάτω θα βρεις έναν σύντομο οδηγό προς νέους… ναυτιλομένους!
Πιθανό σενάριο #1: Η φίλη σου πάει να πιάσει το μωρό χωρίς να έχει πλύνει τα χέρια της.
Αντίδραση: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, τον πρώτο καιρό με το μωρό να μην ξέρεις πώς να χειριστείς μία τέτοια κατάσταση και να “παγώσεις”. Ας ξεκαθαρίσουμε από τώρα, λοιπόν, πως δεν πειράζει αν σου έχει συμβεί. Για να αποφύγεις, όμως, να βρεθείς σε αντίστοιχα δύσκολη θέση, μπορείς να παροτρύνεις τους καλεσμένους σου να βγάζουν τα παπούτσια τους και να πλένουν τα χέρια τους αμέσως μόλις φτάνουν στο σπίτι, παρουσιάζοντας τη διαδικασία ως τη νέα “πολιτική” που εφαρμόζετε πλέον με το μωρό. Άλλωστε, αυτή είναι η αλήθεια, αφού το βρέφος πρέπει να προστατεύεται από οποιοδήποτε παθογόνο μικροοργανισμό ενδέχεται να “κουβαλάει” ο καθένας από εμάς. Με αυτό τον τρόπο θα είσαι ευγενική, χωρίς να νιώθεις πως επιβαρύνεις τον εκάστοτε επισκέπτη, μιας και πρόκειται για ένα απολύτως φυσιολογικό αίτημα.
Πιθανό σενάριο #2: Κάποιος ενθουσιώδης περαστικός στο δρόμο πάει να αγγίξει το μωρό σου.
Αντίδραση: Πιο δύσκολη περίπτωση η συγκεκριμένη, αφού περιλαμβάνει ένα άγνωστο και μη οικείο πρόσωπο, αλλά και αρκετά συνηθισμένο περιστατικό -ποιος μπορεί άλλωστε να αντισταθεί στη θέα ενός χαριτωμένου μωρού; Φυσικά και δεν έχεις καμία πρόθεση να επιτρέψεις σε αυτόν τον άγνωστο άνθρωπο να αγγίξει το παιδί σου, αλλά πώς μπορείς να το αποφύγεις με τακτ; Θα μπορούσες να αρνηθείς την κίνηση λέγοντας πως το μωρό είναι λίγο ανήσυχο και καλύτερα να μην το ενοχλήσουμε αυτή την στιγμή. Κάπως έτσι θα μπορέσεις να αποτρέψεις την επαφή με το μικρό σου και μάλιστα χωρίς να προκαλέσει “επεισόδιο”.
Πιθανό σενάριο #3: Ένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο επιμένει να σου δίνει συμβουλές.
Αντίδραση: Ένα καθημερινό φαινόμενο για κάθε νέα μητέρα, από το οποίο όμως δύσκολα μπορείς να “γλιτώσεις” χωρίς να υπάρξουν παρεξηγήσεις. Γι’ αυτό και η καλύτερη λύση είναι η θετική αντίδραση, χωρίς ωστόσο καμία δέσμευση πως θα ακολουθήσεις την εκάστοτε (αυθαίρετη) συμβουλή. Μπορείς για παράδειγμα να πεις πως είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που λένε και θα το συζητήσεις με τον σύντροφό σου. Μπορείς ακόμη και να ευχαριστήσεις για την άποψή τους και να τους διαβεβαιώσεις πως θα την λάβεις υπόψη. Έτσι δεν δεσμεύεσαι, ούτε γίνεσαι απότομη.
Αν, από την άλλη, έχεις φτάσει στα όριά σου και δεν είσαι διατεθειμένη να ακούσεις άλλη μία (ανεπιθύμητη) συμβουλή, μπορείς να ζητήσεις να το συζητήσετε κάποια άλλη στιγμή, που θα είσαι πιο ξεκούραστη.
Πιθανό σενάριο #4: Μια φίλη θέλει να σας επισκεφτεί με το παιδί της.
Αντίδραση: Φυσικά και μπορείς να αρνηθείς την επίσκεψη, λέγοντας πως δεν είναι η κατάλληλη ημέρα και να αναβάλλετε το ραντεβού για κάποια άλλη στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η στιγμή θα έρθει και θα χρειαστεί να την αντιμετωπίσεις με τον κατάλληλο τρόπο. Το βασικό άγχος σου είναι πως το παιδί της φίλης σου ενδεχομένως φέρνει μαζί του και ένα σωρό μικρόβια, επομένως θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις όπως και τους ενήλικες.
Με λίγα λόγια, μόλις φτάσουν ζητάς να βγάλουν τα παπούτσια και να πλύνουν τα χέρια τους. Αν το παιδί ζητήσει να πάρει αγκαλιά το μωρό, μπορείς να καθίσεις μαζί του στον καναπέ και να το κρατήσετε μαζί -ελέγχοντας πάντα την κατάσταση. Διαφορετικά, μπορείς να του προτείνεις εναλλακτικούς τρόπους αλληλεπίδρασης με το μωρό, που δεν θα απαιτούν άμεση επαφή, όπως είναι το νανούρισμα. Και φυσικά, σε περίπτωση που το παιδί φαίνεται να έχει κάποια ίωση ή κρύωμα, μπορείς να ζητήσεις από τη φίλη σου να ξαναπλύνουν τα χέρια τους στην πορεία.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
- Φυσικά καλλυντικά για μωρά:3 DIY συνταγές από τα χεράκια σου!
- Επιλέξτε όμορφα ρουχαλάκια για το μωρό σας
- 10 πράγματα που αλλάζουν στη ζωή σας με ένα μωρό
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ