Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου

Συμβουλές ομορφιάς για τη γυναίκα της πόλης

Συμβουλές ομορφιάς

Συμβουλές ομορφιάς για τη γυναίκα της πόλης.Όλοι ξέρουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία μας και κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Επειδή όμως η επικίνδυνη δράση της επεκτείνεται και στην επιδερμίδα μας, διαβάστε τι μπορούμε να κάνουμε για να την προστατέψουμε.

Υπεριώδης ακτινοβολία, σκόνη, σωματίδια και ένα κοκτέιλ τοξικών ενώσεων που περιέχεται στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων αλλά και στις εκπομπές όλων των ηλεκτρικών συσκευών επιτίθενται καθημερινά στην επιδερμίδα μας. Πρέπει λοιπόν να τη φροντίζετε καθημερινά με τα κατάλληλα καλλυντικά, προκειμένου να μην υποστεί «ασφυξία», κάτι το οποίο ακολουθείται από την εμφάνιση συμπτωμάτων πρόωρης γήρανσης.

Η εξωτερική ρύπανση απειλεί (και) την επιδερμίδα μας

Στα μεγάλα αστικά κέντρα η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη ρύπους, οι οποίοι μακροπρόθεσμα μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά βλαβεροί για την επιδερμίδα, κυρίως του προσώπου η οποία παραμένει διαρκώς εκτεθειμένη στις εξωτερικές επιθέσεις. Στους εξωτερικούς χώρους οι εχθροί της επιδερμίδας είναι ο ήλιος (που ως γνωστόν στη χώρα μας κάνει αισθητή την παρουσία του πολλούς μήνες το χρόνο) και το νέφος, το οποίο ανάλογα με τη σύστασή του χαρακτηρίζεται σε νέφος καπνομίχλης ή φωτοχημικό. Τι είναι όμως το καθένα

Νέφος καπνομίχλης

Οι ξένοι το αποκαλούν smoge από τη σύντμηση των λέξεων smoke (καπνός) και fog (ομίχλη). Αυτό σχηματίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες και κυρίως νωρίς το πρωί, όταν υπάρχει στην ατμόσφαιρα υψηλή συγκέντρωση τοξικών αερίων και αιωρούμενων σωματιδίων σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και υψηλά ποσοστά υγρασίας.

Φωτοχημικό νέφος

Το φωτοχημικό νέφος αποτελεί κατεξοχήν καλοκαιρινό «πονοκέφαλο», καθώς δημιουργείται όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ηλιοφάνεια, χαμηλή υγρασία και υψηλή συγκέντρωση συγκεκριμένων ρύπων όπως είναι τα οξείδια του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και οι αλογονωμένοι υδρογονάνθρακες.

Κατηγορίες ατμοσφαιρικών ρύπων

Για να σχηματιστεί το νέφος απαιτείται η παρουσία τοξικών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Οι ρύποι αυτοί χαρακτηρίζονται ως:πρωτογενείς, όταν εκπέμπονται απευθείας στον αέρα που αναπνέουμε από κάποια πηγή.δευτερογενείς, όταν σχηματίζονται στην ατμόσφαιρα από τη χημική αντίδραση που πραγματοποιείται μεταξύ των πρωτογενών ρύπων με τη συμμετοχή της ηλιακής ακτινοβολίας, της θερμότητας και της υγρασίας.

Στους πρωτογενείς ρύπους περιλαμβάνονται:

τα αιωρούμενα σωματίδια (σκόνη, καπνός και σωματίδια από βαρέα μέταλλα), τα οποία προέρχονται από τη βιομηχανική δραστηριότητα.

το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται από τους σταθμούς παραγωγής ρεύματος, τα αυτοκίνητα, τις ηλεκτρικές συσκευές και τις μηχανές καύσης πετρελαίου (οικιακοί καυστήρες, ντίζελ κινητήρες, γεννήτριες). Αν και δεν είναι τοξικό για τους ιστούς του σώματος –άρα και για το δέρμα– θεωρείται σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς είναι το κατεξοχήν αέριο που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο οδηγεί σε υπερθέρμανση του πλανήτη.το διοξείδιο του θείου (SO2) που εκπέμπεται από τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης, τα διυλιστήρια πετρελαίου, τις χημικές βιομηχανίες και τους ντίζελ κινητήρες.οι αλογονωμένοι υδρογονάνθρακες που προέρχονται από τα προϊόντα οικιακής χρήσης (απορρυπαντικά, απολυμαντικά) και από τα υλικά συγκόλλησης και συντήρησης που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή επίπλων και πλαστικών.

Στους δευτερογενείς ρύπους περιλαμβάνονται:

το μονοξείδιο του αζώτου (NO) που παράγεται από τα οχήματα και τους βιομηχανικούς καυστήρες.το διοξείδιο του αζώτου (NO2) που σχηματίζεται από το μονοξείδιο με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.το όζον (O3) που παράγεται στην ατμόσφαιρα σε χαμηλό υψόμετρο κατά την αντίδραση του ατμοσφαιρικού οξυγόνου με την ηλιακή ακτινοβολία και τα οξείδια του αζώτου.

Όζον, το πιο τοξικό συστατικό

Ιδιαίτερα βλαβεροί για την υγεία της επιδερμίδας έχουν αποδειχθεί οι ρύποι που διαθέτουν ισχυρές οξειδωτικές ιδιότητες, καθώς αυτοί προκαλούν οξειδωτικό στρες στα κύτταρα, το οποίο διαταράσσει τις μεταβολικές τους λειτουργίες και τα οδηγεί σε πρόωρο θάνατο. Λόγω του οξειδωτικού στρες μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης από τους ινοβλάστες του δέρματος, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει την ελαστικότητα, τη φυσική της λάμψη και την ομοιόμορφη απόχρωσή της. Από όλα τα τοξικά συστατικά πιο δραστικό –και συνεπώς πιο επικίνδυνο– θεωρείται το όζον, γιατί έχει την ιδιότητα να καταστρέφει απευθείας τα φωσφολιπίδια που συνιστούν τις μεμβράνες των δερματικών κυττάρων.

Ιδιαίτερη προσοχή και στην εσωτερική ρύπανση

Αν και ο αέρας στις πόλεις είναι επιβαρυμένος από την παρουσία πολλών τοξικών παραγόντων, το ίδιο βλαβερή μπορεί να αποδειχθεί για την υγεία μας και η πνιγηρή ατμόσφαιρα του γραφείου ή του σπιτιού, στην περίπτωση που δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και δεν γίνεται σωστά ο εξαερισμός των εσωτερικών χώρων. Πολλές φορές η ατμόσφαιρα του σπιτιού ή του γραφείου είναι πιο βρόμικη από όσο μπορούμε να φανταστούμε και γι’ αυτό ευθύνονται 4 κυρίως παράγοντες.

η σκόνη και τα καυσαέρια

ο καπνός του τσιγάρου

οι πτητικές ενώσεις και τα σωματίδια που εκπέμπονται από τα συστήματα κλιματισμού, ειδικά όταν αυτά δεν συντηρούνται σωστά,το αόρατο ηλεκτρομαγνητικό νέφος που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία πολλών ηλεκτρικών συσκευών όπως η τηλεόραση, το στερεοφωνικό, η καφετιέρα, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και ο φούρνος μικροκυμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, το ηλεκτρομαγνητικό νέφος που δημιουργείται στο σπίτι μας –κυρίως στην κουζίνα και το σαλόνι– αλλά και στους χώρους που εργαζόμαστε είναι πιο βλαβερό για τον οργανισμό από το νέφος καπνομίχλης και το φωτοχημικό νέφος.

Για να διατηρήσουμε την ατμόσφαιρα καθαρή στους εσωτερικούς χώρους πρέπει να φροντίζουμε να τους αερίζουμε καθημερινά, να αποφεύγουμε το κάπνισμα, να κλείνουμε το διακόπτη των ηλεκτρικών συσκευών μετά τη χρήση τους (αντί να τις αφήνουμε stand by) και να χρησιμοποιούμε ιονιστή ατμόσφαιρας αν οι συνθήκες το απαιτούν.

Τα 4 όπλα για την προστασία της επιδερμίδας μας

Η απολέπιση

Παίζει καθοριστικό ρόλο στη φροντίδα του δέρματος καθώς συμβάλλει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, της σκόνης, των ρύπων, του σμήγματος και των υπολειμμάτων από τα προϊόντα μέικ-απ που κολλάνε στο πρόσωπό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας (και δεν αφαιρούνται τελείως με το βραδινό καθαρισμό). Γι’ αυτό πρέπει να κάνετε απολέπιση 2 φορές την εβδομάδα αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, 1 φορά το δεκαήμερο αν έχετε κανονική επιδερμίδα και 1 φορά στις 15-20 ημέρες αν έχετε ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα. Για τις αφυδατωμένες, ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες προτιμήστε τα ενζυμικά πίλινγκ που δεν χρειάζονται τρίψιμο και συνεπώς δεν εντείνουν το σχηματισμό ερεθισμών στο δέρμα. Οι λέξεις-κλειδιά για τα προϊόντα ενζυμικού πίλινγκ που πρέπει να αναζητήσετε στις συσκευασίες τους περιλαμβάνουν το γλυκολικό, το σαλικυλικό και το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C). Αντίθετα, στα «μηχανικά» πίλινγκ που η απολέπιση γίνεται με κόκκους πρωταγωνιστούν ο άργιλος και οι πρωτεΐνες βρώμης, σιταριού ή καλομποκιού.

Η κρέμα εντατικής ενυδάτωσης

Επειδή η ατμοσφαιρική ρύπανση επιταχύνει το ρυθμό αφυδάτωσης του δέρματος, επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε καθημερινά κρέμα εντατικής ενυδάτωσης, η οποία δρα αποδεσμεύοντας σταδιακά τα ενεργά της συστατικά ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της επιδερμίδας όλο το 24ωρο. Η τεχνολογία ελεγχόμενης αποδέσμευσης αποτελεί ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της προηγμένης κοσμετολογίας και επιτρέπει στη σύγχρονη πολυάσχολη γυναίκα να φροντίζει την επιδερμίδα της με μία και μόνη επάλειψη. Τα κατάλληλα ενυδατικά προϊόντα, που βοηθούν το δέρμα να αμυνθεί στις εξωτερικές επιθέσεις, περιέχουν ενυδατικά συστατικά όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, τα φυσικά κεραμίδια (ceramides) του δέρματος, τους αντιοξειδωτικούς παράγοντες (π.χ. η βιταμίνη Ε) που δρουν κατά των ελευθέρων ριζών και τα φίλτρα πόλης που προσφέρουν στην επιδερμίδα την ίδια προστασία με ένα αντηλιακό προϊόν με SPF 12.

Ο πρωινός και βραδινός καθαρισμός

Αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι το πρωί, αντικαταστήστε το με ένα γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ με «νερένια» υφή (εντελώς διάφανο και μη λιπαρό), που ταυτόχρονα τονώνει και ενυδατώνει το δέρμα. Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας ενδείκνυνται ακόμα και για τις ευαίσθητες επιδερμίδες αφού είναι υποαλλεργικά και αναγράφουν στην συσκευασία τους τον όρο «eau demaquillant». Ακόμα κι αν έχετε κάνει σχολαστικό καθαρισμό της επιδερμίδας το βράδυ προτού πέσετε στο κρεβάτι, καλό είναι να τον επαναλάβετε το πρωί μόλις ξυπνήσετε, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνεται ιδρώτας και σμήγμα από τους ιδρωτοποιούς και τους σμηγματογόνους αδένες αντίστοιχα. Αν έχετε ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα και σας αρέσει να ξεπλένεστε με χλιαρό νερό το πρωί, πρέπει οπωσδήποτε να σκουπίζετε την πλεονάζουσα υγρασία με μια πετσέτα προκειμένου να την προστατέψετε από τον κίνδυνο περαιτέρω αφυδάτωσης.

Το ελαφρύ μακιγιάζ

Δρα προστατευτικά στην επιδερμίδα όταν κυκλοφορείτε στους δρόμους της πόλης, γιατί τα προηγμένα προϊόντα μέικ-απ δεν φράζουν τους πόρους και επιπλέον διαθέτουν κι αυτά φίλτρα πόλης και αντιοξειδωτικούς παράγοντες σαν τις κρέμες φροντίδας. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι αντηλιακοί δείκτες δρουν αθροιστικά και συνεπώς αν χρησιμοποιήσετε μια κρέμα ημέρας με SPF 12 και από πάνω απλώσετε ένα φον-ντε-τεν με SPF 8, η συνολική προστασία την οποία εξασφαλίζετε για την επιδερμίδα σας αντιστοιχεί σε SPF 20. Ωστόσο, το μακιγιάζ πρέπει να είναι διακριτικό και αέρινο για να μην προκαλέσει ασφυξία στο δέρμα. Αν ζείτε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, αποφύγετε τη χρήση πούδρας και προτιμήστε τα high-tech φον-ντε-τεν που έχουν πουδρώδη υφή για ματ τελείωμα και, επιπλέον, περιέχουν και μικρομόρια λάμψης τα οποία ανακλούν το ηλιακό φως και χαρίζουν λαμπερή όψη στο πρόσωπο.

www.myworld.gr

 Σχετικά άρθρα:
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *