Σάββατο, 13 Απριλίου

Τα χέρια μιλάνε για την υγεία μας

Τα χέρια μιλάνε για την υγεία μας

Μπορεί να μην αποκαλύπτουν τίποτε απολύτως για το μέλλον,τα χέρια μας όμως έχουν πολλά να πουν για την υγεία μας.

Τα χέρια είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας. Χωρίς αυτά δεν Θα μπορούσαμε να φάμε, να κάνουμε δουλειές ή να αγκαλιάσουμε τους φίλους μας.Όμως τα χέρια και τα δάχτυλά μας μπορεί να κρύβουν πρώιμα σημάδια σοβαρών ασθενειών.Οι γιατροί εξετάζουν τα χέρια, γιατί δίνουν στοιχεία και πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας και συγκεκριμένα για τη λειτουργία του κυκλοφορικού, των ορμονών και του Θυρεοειδούς. Στο άρθρο αυτό θα δείτε με ποιο τρόπο τα χέρια μιλάνε για την υγεία μας!

1-Κόκκινες παλάμες 

Εκ πρώτης όψεως, οι κόκκινες παλάμες μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι το έχουμε παρακάνει με κάποια χειρωνακτική εργασία ή είχαμε κάποιο μικροατύχημα (π.χ. πιάσαμε κάποιο ζεστό σκεύος). Αλλά αν το χρώμα παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα,μπορεί να οφείλετε από ερύθημα παλάμης. Το τελευταίο μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ηπατικής ασθένειας και συγκεκριμένα κίρρωσης ή μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

2-Το μήκος των δαχτύλων 

Κι όμως, το μήκος των δαχτύλων σχετίζεται με τις πιθανότητες που έχει κανείς να εμφανίσει ορισμένες παθήσεις. Για παράδειγμα, συνήθως οι παράμεσοι των αντρών είναι μακρύτεροι από τους δείκτες τους, ενώ στα γυναικεία χέρια παρατηρείται το ακριβώς αντίθετο. Οι γυναίκες που ακολουθούν το αντρικό παράδειγμα κι έχουν μακρύτερους παράμεσους, έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με έρευνα. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα είναι πιο συχνή στους άντρες και στις γυναίκες που έχουν ψηλούς παράμεσους, με τα συμπτώματα να εκδηλώνονται πιο έντονα στις δεύτερες. Επίσης, οι μακρύτεροι δείκτες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

3-Δυσκαμψία στα δάχτυλα 

Αν συνηθίζετε να ταξιδεύετε συχνά με αεροπλάνο, μπορείτε να αγνοήσετε τα παρακάτω. Τα δάχτυλά μπορεί να πρηστούν για πολλούς, αθώας φύσεως, λόγους αν κάνει ζέστη,αν περιμένουμε περίοδο ή αν το έχουμε παρακάνει με το αλάτι. Παρόλα αυτά, αν τα δάχτυλά παραμένουν πρησμένα παρότι καταναλώνετε πολλά υγρά και αποφεύγετε το αλάτι, τότε πιθανόν να πάσχετε από υποθυρεοειδισμό.

4-Ωχρή όψη στα νύχια

Όταν πιέζετε ελαφρά τα νύχια σας, εκείνα ασπρίζουν, ενώ όταν αφαιρούμε την πίεση από αυτά, ξαναπαίρνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους. Τα νύχια που παραμένουν λευκά για περισσότερο από ένα λεπτό από τη στιγμή που τα πιέσουμε ή έχουν ωχρή όψη, ίσως αποτελούν ένδειξη σιδηροπενικής αναιμίας. Η σιδηροπενική αναιμία, αλλιώς η έλλειψη σιδήρου, προκαλεί αυτό το φαινόμενο, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά κόκκινα αιμοσφαίρια στο αίμα. Η χρόνια έλλειψη σιδήρου, δε, μπορεί να επιφέρει εμφανείς αλλαγές στο σχήμα των νυχιών προκαλώντας μικρά βαθουλώματα στην επιφάνειά τους. Και κάτι ακόμα: μπορείτε να καταλαβαίνετε αν η αναιμία είναι πράγματι υπαίτια για την ωχρή όψη των νυχιών σας αν η βάση τους φαίνεται.

5-Μικρές κοκκινίλες στα νύχια 

Γνωστές και ως γραμμοειδείς αιμορραγίες, οι μικρές, κόκκινες ή καφέ υπονύχιες λωρίδες αίματος ενδέχεται να σηματοδοτούν κάποια αιματολογική ή καρδιολογική λοίμωξη. Σε μικρούς Θρόμβους αίματος που εμποδίζουν τη ροή του αίματος στα τριχοειδή αγγεία, που βρίσκονται κάτω από τα νύχια των χεριών και των ποδιών

 

6-Πρησμένα ακροδάχτυλα 

Η πληκτροδακτυλία, που χαρακτηρίζεται από τη διεύρυνση των άκρων σε σχήμα τυμπάνου δίνοντας σπαθοειδές σχήμα στα νύχια, μπορεί να αποτελεί σημάδι καρδιοπάθειας ή πνευμονοπάθειας. Συνοδεύεται από αύξηση της καμπυλότητας των νυχιών με κατεύθυνση προς τα κάτω. Αν τα κυκλοφορικά συστήματα της καρδιάς ή των πνευμόνων έχουν υποστεί κάποια βλάβη ή ζημιά, τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα πέφτουν Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του όγκου των μαλακών ιστών των ακροδαχτύλων. Αν η εμφάνιση και το σχήμα των ακροδαχτύλων σας έχουν αλλάξει, είναι πιθανό να έχετε παρατηρήσει κι άλλα συμπτώματα, όπως δύσπνοια ή χρόνιο βήχα.

7-Νύχια με μπλε όψη 

Το σύνδρομο Ρενό, μία διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος, συνδέεται με τα νύχια που έχουν μπλε όψη ή τα νιώθετε συχνά μουδιασμένα. Το σύνδρομο Ρενό προκαλεί απότομους και πρόσκαιρους σπασμούς στα αγγεία και τις αρτηρίες. Οι στενές αρτηρίες παρεμποδίζουν τη ροή του αίματος προς τα δάχτυλα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κυκλοφορία του σε αυτά τα σημεία. Στα συμπτώματα συγκαταλέγονται τα κρύα χέρια, τα μουδιασμένα άκρα, καθώς και η μπλε απόχρωση που παίρνει η επιφάνεια των νυχιών.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την>> ΥΓΕΙΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *