Τρίτη, 30 Μαΐου

Τι είναι τα διαγνωστικά αυτοκινήτων

ti-ine-ta-diagnostika-aftokiniton

Τι είναι τα διαγνωστικά αυτοκινήτων

Τα διαγνωστικά αυτοκινήτων είναι χρήσιμα εργαλεία για τα αυτοκίνητα και τα μικρά φορτηγά. Είναι υπεύθυνα για να μας ειδοποιήσουν, αν κάτι δεν πάει καλά με τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας. Είναι ένα μηχάνημα, το οποίο μπορούμε να το συνδέσουμε μέσω θύρας OBD.

Στα κατάλληλα καταστήματα μπορείτε να βρείτε διάφορες συσκευές διάγνωσης αυτοκινήτων, ανάλογα με το αυτοκίνητό σας και τις απαιτήσεις σας. Στην πρώτη γραμμή θα βρείτε μηχανήματα γνωστών κατασκευαστών αυτοκινήτων, τα οποία είναι άριστα στη δουλειά τους όμως χρησιμοποιούνται μόνο στις συγκεκριμένες μάρκες αυτοκινήτων.

Φυσικά μπορείτε να βρείτε και διαγνωστικά αυτοκινήτων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν το ίδιο σωστά, σε παραπάνω από μία μάρκες αυτοκινήτων. Τα διαγνωστικά είναι πολύ σημαντικά εργαλεία, καθώς αντικαθιστούν σε ένα μεγάλο ποσοστό τα συνεργεία αυτοκινήτων.

Τι είναι το OBD;

Στη δεκαετία του 1990, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει καταστήσει σαφές πως, όλα τα αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά θα πρέπει να εξέρχονται στην αγορά από τους κατασκευαστές τους με συστήματα διάγνωσης ( car diagnostic), τα οποία έχουν τυποποιημένες μονάδες διασύνδεσης και φίσες για να είναι δυνατή η σύνδεση, με οποιοδήποτε εξοπλισμό διάγνωσης.

Τα OBD1 και OBD2, αποτελούν πρότυπα σύνδεσης για συστήματα διάγνωσης. Δειλά βήματα έχει κάνει και το OBD3, ένα εξελιγμένο πρότυπο σε σχέση με τα παραπάνω, το  οποίο αποστέλλει πληροφορίες του κινητήρα σε μια βάση δεδομένων. Με αυτήν την κίνηση, εξαλείφεται το φαινόμενο κίνησης οχημάτων με μηχανικά προβλήματα.

Έχω θύρα OBD στο αυτοκίνητό μου;

Η θύρα OBD ή EOBD όπως θα τη βρείτε για τα βενζινοκίνητα οχήματα συνηθίζεται να τοποθετείται στην καμπίνα των συνεπιβατών και λίγο πιο συχνά, στην περιοχή του οδηγού, κάτω από το τιμόνι. Ίσως να μη γίνει αμέσως αντιληπτή, καθώς αρκετοί κατασκευαστές, τοποθετούν προστατευτική τάπα.

Στα μοντέλα αυτοκινήτων που βγήκαν στην αγορά κοντά στο 2000, θα βρείτε τη θύρα OBD, στο κουτί της ασφαλειοθήκης ή κάτω από την τσιγαροθήκη του οδηγού ή των επιβατών.

Πως θα μου δείξει το διαγνωστικό αυτοκινήτων ότι έχω πρόβλημα με τον κινητήρα;

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, θα ανάψει στο ταμπλό η λυχνία με την ένδειξη MIL (Mulfunction Indicator Lamp). Αν παραμείνει αναμμένη, τότε υπάρχει σίγουρα πρόβλημα στα μηχανικά μέρη του κινητήρα σας, στον ψεκασμό ή την ανάφλεξη.

Τότε, το σύστημα λειτουργίας του αυτοκινήτου μπαίνει όπως λέμε σε safe mode και σιγά σιγά το όχημα ακινητοποιείται. Παράλληλα, το σύστημα διάγνωσης αυτοκινήτου αποθηκεύει όλα τα δεδομένα από τους κρίσιμους αισθητήρες σε μια περιοχή μνήμης, με όνομα Freeze Frame.

Πώς θα συνδέσω το διαγνωστικό μηχάνημα στη θύρα OBD;

Στην αγορά θα βρείτε διάφορα διαγνωστικά αυτοκινήτων για κάθε μάρκα καθώς και καλωδιώσεις και αντάπτορες μετατροπής για μοντέλα αυτοκινήτων τα οποία είναι παλαιότερης τεχνολογίας και έχουν παλιές φίσες.

Για να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να κάνετε τη διασύνδεση μέσω bluetooth ή wi-fi. Αρχικά θα πρέπει να έχετε κοντά σας μια συσκευή ίντερνετ, όπως pc ή laptop ή tablet ή κάποιο smartphone, με τα οποία θα πρέπει να κάνετε σύζευξη συσκευής αν χρησιμοποιήσετε bluetooth.

H επόμενη κίνηση είναι να μπείτε στο κατάλληλο πρόγραμμα, για να ελέγξετε τις παραμέτρους του κινητήρα σας. Σε περίπτωση που υπάρχει το πρόγραμμα στα κουτιά από τις συσκευές διάγνωσης αυτοκινήτων, τότε απλώς το χρησιμοποιείτε μέσω υπολογιστή. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κατεβάσετε το κατάλληλο, μέσω app store ή google play store και… καλές διαγνώσεις!

Δείτε περισσότερα για Διαγνωστικά Αυτοκινήτων:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *