Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου

Γνωρίστε το δέρμα σας!

Γνωρίστε το δέρμα σας

Όλα τα προϊόντα περιποίησης για το πρόσωπο απευθύνονται σε συγκεκριμένους τύπους δέρματος και όλες οι συμβουλές που σας δίνουν δερματολόγοι και αισθητικοί αφορούν εσάς προσωπικά. Το πρώτο βήμα, επομένως, για την προστασία και τη σωστή περιποίηση του δέρματός σας είναι να το γνωρίσετε καλά.”Έχετε, ωστόσο, υπόψη σας ότι ο τύπος της επιδερμίδας σας δεν μένει πάντα ίδιος, αλλά ανάλογα με την εποχή και το πέρασμα του χρόνου μπορεί να μεταβάλλεται.


Η ταυτότητα του δέρματος

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Αντιστοιχεί στο 12-16°/ο του βάρους του και καλύπτει επιφάνεια περίπου 1,8 τ.μ. στον άνδρα και 1,6 τ.μ. στη γυναίκα. Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο (ή κυρίως δέρμα) και το υπόδερμα (ή υποδερμίδα) και ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς πραγματοποιεί πολλές και διαφορετικές λειτουργίες:

1 Αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, αφού εμποδίζει την είσοδο βλαβερών ουσιών και μικροοργανισμών στο σώμα και μειώνει την ευπάθεια σε βακτηριακές μολύνσεις.

2 Προστατεύει τα όργανα από μηχανικές βλάβες (π.χ. ένα χτύπημα).

3 Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, αποβάλλοντας θερμότητα ή αποτρέποντας την αποβολή της.

4 Συμμετέχει στη σύνθεση της βιταμίνης D.

5 Εμποδίζει την εξάτμιση του νερού από τους ιστούς, προλαμβάνοντας έτσι την αφυδάτωση.

6 Αποτελεί μεταξύ άλλων αισθητήριο, εκκριτικό και απεκκριτικό όργανο.

Τι συμβαίνει στο δέρμα από μέσα και από έξω:

Η γήρανση του δέρματος δεν καθορίζεται από έναν μόνο παράγοντα και διακρίνεται σε ενδογενή και εξωγενή. Η ενδογενής γήρανση είναι γραμμένη στα γονίδιά σας και πρόκειται για τη βιολογική γήρανση, της οποίας οι αλλοιώσεις είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμες. Από την άλλη, η εξωγενής γήρανση καθορίζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις συνήθειες κάθε ατόμου. Αν και οι αλλοιώσεις που προκαλεί είναι συσσωρευτικές, εντούτοις διαφέρουν από αυτές της χρονογήρανσης και σε πολλές περιπτώσεις είναι ευτυχώς αναστρέψιμες.

Η ακτινοβολία

Η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία παίζει σημαντικό ρόλο στην εξωγενή γήρανση, γι’ αυτό
και συχνά η τελευταία ταυτίζεται με τη φωτογήρανση. Μπορεί ο ήλιος να αποτελεί πηγή ζωής, ωστόσο η αλόγιστη έκθεση στην ακτινοβολία του βλάπτει το δέρμα είτε μέσω της αλληλεπίδρασής της με βιολογικά μόρια (π.χ. τις πρωτεΐνες) είτε μέσω της αλληλεπίδρασής της με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο, που οδηγεί στον σχηματισμό ελευθέρων ριζών. Ποια είναι η λύση; Το αντηλιακό να βρίσκεται μόνιμα στην τσάντα σας.

Βρείτε το δικό σας τύπο δέρματος

Κάθε τύπος επιδερμίδας έχει τις δικές του ανάγκες. Αν, λοιπόν, δεν μάθετε τον δικό σας, πώς θα μάθετε να τη φροντίζετε; Κάντε ένα απλό τεστ: Καθαρίστε και στεγνώστε το πρόσωπό σας και έπειτα με ένα κομμάτι ρυζόχαρτο πιέστε σε διαφορετικά σημεία του. Αν το χαρτί γεμίσει κηλίδες λιπαρότητας ή δεν κολλήσει πουθενά, τότε το δέρμα σας είναι λιπαρό ή ξηρό αντίστοιχα. Αν το χαρτί κολλήσει στην περιοχή του «Τ», τότε το δέρμα σας είναι μεικτό ή κανονικό.

Λιπαρό δέρμα: Κύρια γνωρίσματά του είναι οι ανοιχτοί πόροι και η υπερβολική έκκριση σμήγματος, ενώ παράλληλα δείχνει θαμπό και έχει ατέλειες, όπως σπυράκια και μαύρα στίγματα.

Ξηρό δέρμα:Είναι λεπτό, ξεφλουδίζει συχνά και έχει άγρια υφή. Εμφανίζει κόκκινα σημάδια, έχει τάση για λεπτές γραμμές και ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα και μετά τον καθαρισμό νιώθετε να σας τραβάει. Επιπλέον, δεν διαθέτει τα απαραίτητα λιπίδια για την κατακράτηση του νερού και χαρακτηρίζεται από απώλεια της ελαστικότητας.

Αφυδατωμένο δέρμα:Αναγνωριστικό του στοιχείο η έλλειψη νερού, ωστόσο το αφυδατωμένο δέρμα δεν είναι απαραίτητα ξηρό (και ένα λιπαρό δέρμα μπορεί να είναι αφυδατωμένο). Ακόμη, έχει όψη μαραμένη και στην αφή είναι τραχύ.

Μεικτό δέρμα:”Εχει τα χαρακτηριστικά του λιπαρού και του ξηρού δέρματος. Με άλλα λόγια, παρουσιάζει λιπαρότητα στο λεγόμενο «Τ» (μέτωπο, μύτη, πιγούνι) και ξηρότητα στα μάγουλα.

Ευαίσθητο δέρμα:Είναι λεπτό, εύθραυστο, ευερέθιστο και αντιδρά σε πολλές ουσίες. Επίσης, εμφανίζει ξηρότητα και δημιουργεί ένα αίσθημα κνησμού.

Κανονικό δέρμα:Είναι απαλό, ομοιόμορφο και χωρίς εμφανείς ατέλειες. Δείχνει ενυδατωμένο, χωρίς σημάδια ξηρότητας ή λιπαρότητας, και είναι αρκετά ανθεκτικό.

vita

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *