
Τα δημητριακά είναι από τις πιο προσιτές και απλές τροφές, που έχουν όμως πολύ μεγάλη αξία για την ισορροπία του οργανισμού. Είναι πλούσια σε ίνες που διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου και δεν έχουν καθόλου λιπαρά. Περιέχουν επίσης, σύμπλεγμα υδατανθράκων και βιταμίνες Β, καθώς και ολιγοστοιχεία όπως: μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και σίδηρο. Τα δημητριακά έχουν διαδοθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στο καθημερινό τραπέζι και αποτελούν τη βάση για σαλάτες, φαγητά και γλυκά
Κριθάρι

Λείο και σε σχήμα πέρλας, είναι ένα δημητριακό με ελαφριά γεύση και με την υφή της μαστίχας.
Για να το μαγειρέψετε: βράστε 3 κούπες νερό ή ζωμό, προσθέστε μέσα 1 κούπα κριθάρι και βράστε για 40 λεπτά ώσπου να μαλακώσει. Αφήστε να μείνει 5 λεπτά. Προσθέστε το στις: σούπες και στα βραστά ή χρησιμοποιήστε το στις σαλάτες για ένα χορταστικό πιάτο. Για μια πλούσια τονοσαλάτα, αναμείξτε βρασμένο κριθάρι με τόνο από κονσέρβα, αρακά,φέτες από κρεμμύδια και ιταλική σάλτσα
Πλιγούρι

Αυτό το Θρεπτικό δημητριακό δεν είναι παρά σπόροι σιταριού που έχουν βραστεί στον ατμό, έχουν ξεραθεί και έχουν κοπεί σε χοντρά ή λεπτότερα κομματάκια. “Έχει μία ευχάριστη γεύση που Θυμίζει καβουρντισμένο ψωμί ολικής άλεσης.Για να το μαγειρέψετε: σ’ ένα μπολ με μία κούπα πλιγούρι ρίξτε 1 1/2 κούπα βραστό νερό ή ζωμό. Ανακατέψτε τα κι αφήστε να μείνουν για 30 λεπτά ή ώσπου να φουσκώσει το πλιγούρι.Χρησιμοποιήστε το στις: σαλάτες ή γεμίστε φρέσκιες ντομάτες με μουλιασμένο πλιγούρι, ανακατεμένο με ψιλοκομμένο αγγούρι και φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τρίμμα φέτας και λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού.
Κους κους

Αυτό το πολύ μικρό δημητριακό φτιάχνεται από πολύ μικρούς κόκκους σιταριού. Μολονότι φτιάχνεται κυρίως από σιτάρι αποφλοιωμένο, υπάρχει και κους κους ολικής άλεσης. Αφού το μαλακώσετε, η υφή του γίνεται απαλή και σχεδόν βουτυρένια.Για να το ετοιμάσετε: βάλτε να βράσουν 1 1/4 κούπα νερό (για κους κους ολικής άλεσης 1 1/2 κούπα), προσθέστε 1 κούπα κους κους, σκεπάστε το, κατεβάστε το από τη φωτιά αφού μαλακώσει κι αφήστε το να μείνει για 5 λεπτά. Μετά, ανακατέψτε το με ένα πιρούνι να φουσκώσει.Χρησιμοποιήστε το: ως γαρνιτούρα, μαζί με λαχανικά στον ατμό, με την οποία Θα σερβίρετε βραστό κρέας και άλλα πιάτα της επιλογής σας.
Ρύζι ακατέργαστο

Έχει μοναδική καρυδένια γεύση και είναι κολλώδες.Για να το ετοιμάσετε: προσθέστε 1 κούπα ξεπλυμένο ακατέργαστο ρύζι μέσα σε 3 κούπες νερό που βράζει. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 1 ώρα ή ώσπου να μαλακώσει.Συνδυάστε το με: μαγειρεμένο καφέ ρύζι, άσπρο ρύζι, τσιγαρισμένα κρεμμύδια και μανιτάρια για να έχετε μία σπέσιαλ γαρνιτούρα.Ανακατέψτε το επίσης, με αποξηραμένα φρούτα και χρησιμοποιήστε το ως γέμιση για τα πουλερικά
Κίνουα

Έχει περίπου το μέγεθος και το χρώμα του σουσαμιού, είναι
γνωστό ήδη από τους Ινδιάνους Ινκας του Περού και έχει γίνει και πάλι δημοφιλές σε πολλές χώρες χάρη στη γλυκιά του γεύση και στην ελαφριά του υφή. Αν το βρείτε σε κάποια ειδικά καταστήματα, μη χάσετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε συνταγή απαιτεί ρύζι. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δημητριακά το κίνουα είναι γεμάτο πρωτεΐνες.Για να το μαγειρέψετε: προσθέστε 1 κούπα καλά πλυμένο κίνουα μέσα σε 2 κούπες βραστό νερό ή ζωμό. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 15 λεπτά ή ώσπου να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέστε το: σε πιλάφια ή σαλάτες,που τρώγονται ως κύριο πιάτο, ή ανακατέψτε το μέσα σε κομμένα φρούτα με μέλι και γιαούρτι για να έχετε ένα διαφορετικό, υπέροχο επιδόρπιο.