Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου

Κολλαγόνο – ο σύμμαχός μας στον αγώνα για τέλειο δέρμα

 

Κολλαγόνο – ο σύμμαχός μας στον αγώνα για τέλειο δέρμα
Όλες θέλουμε να δείχνουμε νέες και ωραίες και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει από νωρίς να φροντίζουμε το δέρμα και το σώμα μας.

Καθώς μεγαλώνουμε παρατηρούμε τα σημάδια του χρόνου σε διάφορα σημεία του σώματος μας. Το πρώτο σημείο στο οποίο εμφανίζονται τα σημάδια αυτά είναι το δέρμα. Όσο είμαστε παιδιά το δέρμα μας είναι λαμπερό και πολύ λείο λόγω του άφθονου κολλαγόνου που υπάρχει στο σώμα μας όταν είμαστε νέοι. Το θέμα είναι μεγαλώνοντας. Τότε εμφανίζονται οι ρυτίδες, το δέρμα χάνει την ελαστικότητα, την ανθεκτικότητα και την ζωντάνια του. Αυτό όμως δεν είναι κάτι με το οποίο συμβιβαζόμαστε εύκολα (κυρίως εμείς οι γυναίκες).

Όλες θέλουμε να δείχνουμε νέες και ωραίες και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει από νωρίς να φροντίζουμε το δέρμα και το σώμα μας. Υπάρχουν όλο και περισσότερα προϊόντα ομορφιάς στην αγορά, τα οποία βοηθούν στον αγώνα που κάνουμε για φρέσκο και νεανικό δέρμα. Όλα ξεκινάνε όμως από την διατροφή μας. Δείτε εδώ τις ουσίες που ευνοούν την φυσική ενίσχυση του κολλαγόνου στο σώμα μας και τις ομάδες τροφών στις οποίες περιέχονται οι ουσίες αυτές:

  • Ψευδάργυρος

Μειώνει την ξηρότητα και διατηρεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Υπάρχει σε τροφές όπως η γαλοπούλα, το ακτινίδιο, οι πατάτες, τα σκούρα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, πιπεριές, λάχανο) και τα κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά (ντομάτες, εσπεριδοειδή, παπάγια).

  • Ωμέγα λιπαρά οξέα

Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά οξέα που βοηθούν την παραγωγή κολλαγόνου είναι οι ξηροί καρποί (brazil nuts, κάσιους, πεκάν, αμύγδαλα) , τα ψάρια (τόνος, σολομός) και το αβοκάντο.

[tt_block4 category_id=”32″ limit=”9″ custom_title=”Περισσότερα μυστικά ομορφιάς…”]
  • Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη αυτή έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλει στην επιδιόρθωση της επιδερμίδας. Μπορούμε να την βρούμε σε brazil nuts, καρότα, πεπόνι και γλυκοπατάτες.

  • Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C υπάρχει σε όλα τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, στα σκούρα πράσινα λαχανικά, στα ακτινίδια και στις πατάτες.

  • Βιταμίνη Ε

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου.

  • Κατεχίνες

Οι κατεχίνες είναι θρεπτικά συστατικά τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις και εμποδίζουν την διάσπαση του κολλαγόνου. Περιέχονται κυρίως στο πράσινο τσάι.

  • Λυκοπένιο

Το συστατικό αυτό έχει παρόμοια λειτουργία με τα αντιοξειδωτικά. Προστατεύει το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου. Θα το βρείτε σε κόκκινα λαχανικά (κόκκινες πιπεριές, παντζάρια και ντομάτες).

Μία άλλη ομάδα τροφών που βοηθούν το δέρμα μας να διατηρείται φρέσκο είναι τα σκούρα μούρα (βατόμουρα, κεράσια και η μαύρη σταφίδα) που περιέχουν ανθοκυανιδίνες (θρεπτικά συστατικά που ενδυναμώνουν το κολλαγόνο) , όπως και το αγγούρι, το οποίο περιέχει πυρίτιο (μέταλλο που θεραπεύει τον συνδετικό ιστό).

Υπάρχουν βέβαια και ουσίες-εχθροί του κολλαγόνου. Πείτε όχι στα τηγανητά, στα επεξεργασμένα τρόφιμα με συντηρητικά, όπως επίσης και στο αλκοόλ. Μην ξεχνάτε να πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Μαζί με το κολλαγόνο είναι ο νούμερο ένα σύμμαχός μας για φωτεινό και λείο δέρμα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *