Ο όρος χορτοφάγος σημαίνει γενικά ένα άτομο που δεν καταναλώνει ζωικά προϊόντα.Οι περισσότεροι χορτοφάγοι συνήθως καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι η τήρηση μιας Θρεπτικής διατροφής βασισμένης στα χορταρικά, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία.Σήμερα θα μιλήσουμε για την χορτοφαγική διατροφή και ποιά είναι τα οφέλη της για την υγεία.
Υπάρχουν 4 τύποι χορτοφάγων:
1-Οι χορτοφάγοι – που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά χωρίς αυγά. Οι περισσότεροι καταναλώνουν μέλι.
2-Οι χορτοφάγοι – που καταναλώνουν αυγά, αλλά όχι γαλακτοκομικά. Οι περισσότεροι καταναλώνουν μέλι.
3-Οι χορτοφάγοι – που καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά. Οι περισσότεροι καταναλώνουν μέλι.
4-Οι χορτοφάγοι -που καταναλώνουν μόνο φυτικές τροφές (χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και μέλι)
Πλεονεκτήματα της χορτοφαγικής διατροφής:
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα οφέλη της χορτοφαγίας ήταν πιο ανεπίσημα. Ωστόσο, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα άτομο που υιοθετεί μια χορτοφαγική διατροφή έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
Χαμηλότερο σωματικό βάρος:
Μελέτες έδειξαν ότι όσοι είναι χορτοφάγοι Έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος καθώς γερνούν, σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους.
Χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης:
Έρευνα έδειξε ότι μια ιδική χορτοφαγική διατροφή που αποτελείται από ειδικές φυτικές τροφές μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη.Η ιδική αυτή διατροφή αποτελείτο από ένα συνδυασμό καρπών (αμύγδαλα), πρωτεΐνες σόγιας,τρόφιμα, όπως η βρώμη και το κριθάρι και μια ειδική μαργαρίνη με φυτικές στερόλες (που βρίσκετε στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και στα φυτικά έλαια).
Περισσότερα χρόνια ζωής:
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι, να αναπτύξουν διαβήτη,καρκίνο,και καρδιαγγειακά νοσήματα.Όλες αυτές οι ασθένειες μειώνουν το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου.
Πείτε όχι στο κρέας:
Τα προϊόντα του κρέατος περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, που Θεωρούνται υπεύθυνα για τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και τις καρδιακές παθήσεις. Εάν Θέλετε να προστατεύσετε την υγεία σας, καταναλώστε όσο το δυνατό λιγότερο κόκκινο κρέας ή καλύτερα κόψτε το τελείως. Τα νιτρικά άλατα τα οποία θεωρούνται καρκινογόνα, χρησιμοποιούνται ευρέως στα προϊόντα του κρέατος. Το κρέας περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες ουρικού οξέος το οποίο δημιουργεί πέτρες στα νεφρά και στην κύστη, καταστρέφει τα οστά και αποτελεί μια από τις αιτίες της αρθρίτιδας. Δεν χρειάζεται να τρώμε κρέας για να είμαστε δυνατές. Τα ζώα με τη μεγαλύτερη δύναμη είναι οι ελέφαντες και τα βουβάλια και είναι φυτοφάγα. Τα δόντια, τα ούλα και το πεπτικό μας σύστημα δεν είναι φτιαγμένα για να τρώνε κρέας, την πιο δύσπεπτη τροφή. Η δυσκολία του σώματος να το χωνέψει εκδηλώνεται με εξάντληση, πρόωρο γήρας και εμφάνιση ασθενειών. Το κρέας είναι γεμάτο χημικά, ορμόνες και συντηρητικά και συχνά περιέχει παράσιτα και σκουλήκια, τα οποία προκαλούν όγκους και καρκίνο και δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Στα ζώα δίνονται μεγάλες δόσεις πενικιλίνης και άλλων φαρμάκων βλαβερών για τον άνθρωπο.
Οι κίνδυνοι από την κρεατοφαγία στις γυναίκες:
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα, οφείλονται στο υψηλά επίπεδα ορμονών στο κρέας και στο γάλα. Οι αγελάδες για παράδειγμα, εμβολιάζονται με ορμόνη ανάπτυξης από βοοειδή, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος κατά 20%, γεγονός που Θεωρείται ότι προκαλεί κακοήθειες στους μαστούς. Πολλές θεωρίες που συνδέουν τις ορμόνες στο κρέας και στο γάλα με τον καρκίνο του μαστού και της μήτρας, εξετάζονται στις μέρες μας με προσοχή.
Σταδιακή αλλαγή:
Μια σταδιακή αλλαγή στη χορτοφαγία λειτουργεί καλύτερα για τρείς λόγους:
1-Κάθε αλλαγή που γίνεται σταδιακά στο τέλος μπορεί να γίνει τρόπος ζωής.
2- Οι ξαφνικές αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για το πεπτικό τους σύστημα, όπως ευερέθιστου εντέρου,διάρροια,κλπ
3-Μια σταδιακή αλλαγή θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αύξηση της πρόσληψης σας από λαχανικά, φρούτα, όσπρια (φασόλια, φακές), και δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ θα μειώσει την πρόσληψη σας σε κρέατα.
Τι να τρώτε:
-Επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως – το ψωμί ολικής αλέσεως,καφέ ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως
-Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας έχει ποικιλία
-Επιλέξτε χαμηλής ή μη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (αν θέλετε να συνεχίσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών)
-Μην τρώτε περισσότερο από τρεις ή τέσσερις κρόκους αυγών την εβδομάδα
-Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, όταν πάτε για ψώνια
Και τέλος:Για υγεία που ακτινοβολεί είναι απαραίτητη η μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πολλές από τις υπερτραφές, ενώ παράλληλα χρειάζεται να τηρούνται οι αρχές της ισορροπημένης διατροφής.
Επιμέλεια:Βαρβάρα Λιόση