Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα Θέτουν σε κίνδυνο την καρδιά μας. Ευθύνονται για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών, που σταδιακά εμποδίζουν την ομαλή ροή τον αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Καρδιόπροστατευτική δράση προσφέρουν τα ω-3λιπαρά οξέα.
ΤΡΟΦΗ-ΣΤΑΡ: τα ψάρια
Τα ψάρια, και ιδίως τα λιπαρά, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα, αποτελούν μια πρώτης τάξεως φυσική ασπίδα κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η ιδιότητά τους αυτή αποδίδεται στα μακράς αλύσου ω-3 λιπαρά που περιέχουν (ΕΡΑ και DHA), τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την καρδιαγγειακή υγεία με διάφορούς τρόπους, προστατεύοντας από τηv εμφάνιση εμφράγματος και συμβάλλοντας στην καλύτερηδιαχείριση παθήσεων όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και οι αρρυθμίες.
Η καρδιοπροστατευτική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων εκτιμάται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευεργετική τους επίδραση στο λοπιδαιμικό προφίλ, καθώς φαίνεται ότι μειώνουν την ολική και την «κακή» LDL χοληστερίνη, ενώ αντιθέτως αυξάνουν την «καλή» HDL χοληστερίνη.
Παράλληλα, εκδηλώνουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συνεπώς βοηθούν στο να διατηρούνται τα αγγεία σε υγιή κατάσταση, ενώ η πρόσληψή τουςμέσω ιχθυελαίων μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα υγιή άτομα Θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 1 μερίδα ψαριού την εβδομάδα, ενώ άτομα με προβλήματα καρδιάς συστήνεται να αυξήσουν την κατανάλωσή του κατά 2-3 μερίδες ανά εβδομάδα.
Έχει διαπιστωθεί ότι με τις μερίδες αυτές μειώνονται κατά 20% τα καρδιαγγειακά νοσήματα.