Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου

ω-3λιπαρά οξέα:Ο φίλος της καρδιάς

Ο φίλος της καρδιάς

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα Θέτουν σε κίνδυνο την καρδιά μας. Ευθύνονται για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών, που σταδιακά εμπο­δίζουν την ομαλή ροή τον αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγεια­κών επεισοδίων. Καρδιόπροστατευτική δράση προσφέρουν τα ω-3λιπαρά οξέα.

A9BFD7F08A25F312ACBD97243402A5E3

ΤΡΟΦΗ-ΣΤΑΡ: τα ψάρια

Τα ψάρια, και ιδίως τα λι­παρά, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα, αποτελούν μια πρώτης τά­ξεως φυσική ασπίδα κατά των καρδιαγγειακών νοση­μάτων. Η ιδιότητά τους αυ­τή αποδίδεται στα μακράς αλύσου ω-3 λιπαρά που πε­ριέχουν (ΕΡΑ και DHA), τα οποία μπορούν να ενισχύ­σουν την καρδιαγγειακή υγεία με διάφορούς τρό­πους, προστατεύοντας από τηv εμφάνιση εμφράγμα­τος και συμβάλλοντας στην καλύτερηδιαχείριση παθή­σεων όπως η καρδιακή ανε­πάρκεια και οι αρρυθμίες.

omega3

Η καρδιοπροστατευτική δρά­ση των ω-3 λιπαρών οξέων εκτιμάται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευερ­γετική τους επίδραση στο λοπιδαιμικό προφίλ, καθώς φαίνεται ότι μειώνουν την ολική και την «κακή» LDL χοληστερίνη, ενώ αντιθέτως αυξάνουν την «καλή» HDL χοληστερίνη.

Παράλληλα, εκδηλώνουν και αντιφλεγ­μονώδεις ιδιότητες, συνεπώς βοηθούν στο να διατηρού­νται τα αγγεία σε υγιή κατάσταση, ενώ η πρόσληψή τουςμέσω ιχθυελαίων μπο­ρεί να οδηγήσει και σε μεί­ωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα υγιή άτομα Θα πρέπει να κατανα­λώνουν τουλάχιστον 1 μερί­δα ψαριού την εβδομάδα, ενώ άτομα με προβλήματα καρδιάς συστήνεται να αυ­ξήσουν την κατανάλωσή του κατά 2-3 μερίδες ανά εβδο­μάδα.

Έχει διαπιστωθεί ότι με τις μερίδες αυτές μειώ­νονται κατά 20% τα καρδι­αγγειακά νοσήματα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *