Μερικά βότανα είναι ιδανικά για το μπαλκόνι και μπορούν να εξασφαλίσουν νέα αρώματα στο καθημερινό φαγητό. Έτσι μπορούν να βελτιώσουν και την υγεία μας. Η καλλιέργεια μαγειρικών βοτάνων εξασφαλίζουν αγνές πρώτες ύλες, ενώ τα φυτά θα ομορφύνουν τον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Τα παρακάτω φυτά είναι ιδανικά για αρχάριους κηπουρούς και μάγειρες που όμως με τη σωστή χρήση τους στην κουζίνα θα περνιούνται για έμπειροι. Ο βασιλικός είναι από τα βότανα που καλλιεργείται στο μπαλκόνι ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους. Τα φύλλα του έχουν πολλές “γαστριμαργικές” χρήσεις, ενώ χρησιμοποιούνται αποξηραμένα εκτός από καρύκευμα και ως αφέψημα. Πρόκειται για ένα βότανο που αναπτύσσεται γρήγορα και είναι ιδανικό για γλάστρες. Ακόμα και μέσα στο σπίτι από το φθινόπωρο ως το χειμώνα. Εάν έχετε πολύ και δεν ξέρετε τι να τον κάνετε μπορείτε να τον καταψύξετε ή να τον αποξηράνετε. Ο άνηθος είναι ένα βότανο που αναπτύσσεται γρήγορα από τον σπόρο. Ο άνηθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει ιδιαίτερα φαγητά και σάλτσες. Τα φύλλα του άνηθου μπορούν Ο κολίανδρος (ή κόλιαντρος) είναι από εκείνα τα μαγειρικά βότανα που ορισμένοι λατρεύουν και Το σχοινόπρασο δε μεγαλώνει με την ίδια ταχύτητα άλλων αρωματικών φυτών. Το σχοινόπρασο μοιάζει με το φρέσκο κρεμμυδάκι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε σαλάτες όσο και σε μαγειρευτά φαγητά. Μπορεί επίσης να αποξηραθεί ή να καταψυχθεί. Τα φύλλα του μαϊντανού είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν και αιθέρια έλαια. Εκτός από φρέσκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αποξηραμένα. Μόνο σε 40 ημέρες από τη σπορά για να το απολαύσετε στη σαλάτα σας. Κόβουμε τα αναπτυγμένα Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη: η μέντα η πιπερώδης, ο δυόσμος και το φλισκούνι. Πολυετή φυτά, που ανθίζουν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Έχουν ανάγκη από ήλιο, αλλά και από συχνά ποτίσματα, ειδάλλως μαραίνονται αρκετά εύκολα. Συνοδεύουν τόσο το φαγητό μας όσο και τα κοκτέιλ μας τα καλοκαιρινά βράδια. Το δενδρολίβανο έχει ανάγκη από ήλιο και χρειάζεται αραιά ποτίσματα. Σε περιοχές με αρκετό Φυτέψτε σέλινο σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι και θα απολαμβάνετε όλο το καλοκαίρι τα αρώματά του. Χρειάζεται συχνά πότισμα ενώ αντέχει και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μαζέψτε τα εξωτερικά φύλλα ώστε να αναπτυχθούν τα εσωτερικά. Η καλλιέργεια της ρόκας είναι εύκολη, γρήγορη και διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου. Παρ’ ότι αντέχει και τον απ’ ευθείας ήλιο, είναι καλύτερα να σκιάζεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εκτός από τις σαλάτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτσες και μαγειρευτά φαγητά. ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ
10 Βότανα ιδανικά για το μπαλκόνι σας!
01/Βασιλικός
02/Άνηθος
να αποξηραθούν για να τη χρησιμοποιήσουμε τον χειμώνα. Το φυτό του άνηθου έλκει επίσης χρήσιμα έντομα για το μπαλκόνι μας.03/Κολίανδρος
άλλοι απεχθάνονται. Το ίδιο φυτό μας παρέχει δύο καρυκεύματα: τα φύλλα και τους σπόρους. Τόσο τα φρέσκα φύλλα και τα λουλούδια χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Είναι ένα από τα βότανα που μπορεί να καλλιεργηθεί άνετα και στο μπαλκόνι μας.04/Σχοινόπρασο
05/Μαϊντανός
06/Κάρδαμος
φύλλα και βγαίνουν άλλα ενώ αν συλλέξουμε τους σπόρους στο τέλος του καλοκαιριού. Μπορούμε
να τους χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική, αλλά και να επαναλάβουμε την καλλιέργειά μας την προσεχή άνοιξη.07/Μέντα
08/Δενδρολίβανο
κρύο καλό είναι να καλύπτετε το φυτό με κάποιο πλαστικό. Ιδιαίτερα τις μέρες που η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.09/Σέλινο
10/Ρόκα
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr