Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου

Άγγιγμα και μασάζ: Για χαλάρωση και ευφορία!

Άγγιγμα και μασάζ: Για χαλάρωση και ευφορία!

Άγγιγμα και μασάζ: Για χαλάρωση και ευφορία!

Το μασάζ είναι το άγγιγμα που βοηθά τη ροή του αίματος και της λέμφου στο σώμα μας. Η επαφή μπορεί επίσης να μειώσει την πίεση του αίματος και τον ρυθμό της καρδιάς, να καταπραΰνει τα νεύρα μας, να προκαλέσει χαλάρωση κι ένα αίσθημα ευφορίας.


Η αξία του μασάζ

Η ψυχική διάθεση είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στο μασάζ. Η καλή προαίρεση. ‘Oταν τα χέρια μας αγγίζουν τον άλλον με συμπόνια και καλή θέληση, ξετυλίγεται μια σειρά από πολλές, αδιόρατες αλλαγές. Το απαλό κράτημα και το χάδι, το άγγιγμα με στοργή και τρυφερότητα προκαλούν
τόσο σωματικές, όσο και ψυχολογικές αλλαγές.

Πειράματα σε ζώα για το ευεργετικό άγγιγμα του μασάζ 

Στη δεκαετία του 1920, στη Φιλαδέλφεια, ο ανατόμος Φρέντερικ Χάμετ και, αργότερα, άλλοι Αμερικανοί ερευνητές, στη δεκαετία του 1950 και του 1960, έκαναν πειράματα με ομάδες ποντικών για να ερευνήσουν τα αποτελέσματα της φυσικής επαφής. Μερικά από αυτά τα άγγιζαν και τα χάιδευαν συστηματικά, ενώ άλλα όχι. Οι ποντικοί που δέχονταν τακτικά «χάδια» έδειξαν γρηγορότερους ρυθμούς ανάπτυξης από εκείνους που δεν ήταν αποδέκτες του «ευεργετικού» χαδιού.

Πειράματα σε παιδιά για το ευεργετικό άγγιγμα του μασάζ 

Όσο για τα παιδιά, όλοι γνωρίζουμε πλέον πως το τρυφερό άγγιγμα, που επεκτείνεται πέρα από τις βασικές ανάγκες, όπως το τάισμα και η καθαριότητα, είναι ζωτικό στοιχείο της καθημερινότητάς τους. Στην Αμερική, μεταξύ του 1910 και του 1935, οι δόκτορες Τσάπιν, Νοε και Τ ζ. Μπρένεμαν έκαναν μελέτες σε βρέφη που μεγάλωναν σε ιδρύματα. Βρήκαν πως πολλά βρέφη πέθαναν και άλλα παρουσίασαν σαφή δείγματα διαταραχών. Στη σωματική και στη συναισθηματική ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα της απουσίας φυσικής επαφής.

Μασάζ και που βοηθάει

Φυσιολογικά, το στοργικό άγγιγμα και το μασάζ βοηθούν τη ροή του αίματος και της λέμφου στο σώμα μας. Η επαφή μπορεί επίσης να μειώσει την πίεση του αίματος και τον ρυθμό της καρδιάς, να καταπραΰνει τα νεύρα μας, να προκαλέσει χαλάρωση κι ένα αίσθημα ευφορίας. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως το μασάζ μπορεί να βοηθήσει την παραγωγή ενδορφινών ουσίες που εκκρίνει ο εγκέφαλος και λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα.

Μία από αυτές, η εγκεφαλίνη, έχει την ικανότητα να μειώνει τον πόνο και να επιφέρει μια κατάσταση ευφορίας. Η αίσθηση πως μας νοιάζονται και μας φροντίζουν. Και δεχόμαστε ένα θεραπευτικό άγγιγμα είναι μια εμπειρία που τονώνει την αυτοεκτίμηση μας. Μας γεμίζει με εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και ευκολύνει τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας. Κάποιες  φορές, καθώς χαλαρώνουν οι μύες, μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση καταπιεσμένων συναισθημάτων.

Η αίσθηση της αφής

Το άγγιγμα του μασάζ μας κάνει να αισθανόμαστε πως μας εκτιμούν, πως έχουμε αξία. Ωστόσο, δεν είναι ευεργετικό μόνο το να δεχόμαστε το άγγιγμα και το να κάνουμε μασάζ σε κάποιον άλλο είναι πράξη ιδιαίτερα ανταποδοτική. Νιώθετε ευχαρίστηση στη φυσική επαφή, όταν αισθάνεστε το περίγραμμα και τους κυματισμούς του σώματος, καθώς αρχίζετε ν’ αποκτάτε την αίσθηση των μυών, των οστών, των νεύρων και των άλλων ιστών. Είναι απόλαυση το να γνωρίζετε το σώμα, τις διάφορες εντάσεις και τις ενέργειές του, και να συνειδητοποιείτε πως είσαστε σε θέση να φροντίζετε και να βοηθάτε ένα άλλο άτομο.

Τέλος, αισθάνεστε πραγματική ικανοποίηση όταν βιώνετε τα αποτελέσματα του μασάζ που κάνετε σε κάποιον, καθώς αισθάνεστε τους μυς του να χαλαρώνουν. Συνειδητοποιείτε πως η φροντίδα σας και το άγγιγμά σας μπορούν να απελευθερώσουν τις θεραπευτικές δυνάμεις ενός άλλου ανθρώπου. Συχνά, η αλληλεπίδραση μεταξύ δότη και αποδέκτη προ-καλεί μία παρόμοια κατάσταση και στα δύο μέρη, μια κατάσταση που, όπως έχει αναφερθεί, μοιάζει με τον διαλογισμό.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *