Παρασκευή, 1 Μαρτίου

4 Ξεματιάσματα….Μπορεί να… έχεις μάτι!

4 Ξεματιάσματα….Μπορεί να… έχεις μάτι!

Τα “ξεματιάσματα” διαφέρουν από τόπο σε τόπο και μεταδίδονται από τη μία γενιά στην άλλη. Ο “ματιασμένος” που δέχεται τις ευχές, δεν πρέπει να πει “ευχαριστώ” γιατί το ξεμάτιασμα δεν θα πιάσει!

Νιώθετε ξάντληση» πονοκέφαλο, ζαλάδες, σωματική ή ψυχική κατάπτωση ; Σας έχουν “ματιάσει“; Μήπως χρειάζεστε ξεμάτιασμα; Με τον όρο ‘(μάτιασμα” ή “κακό μάτι”, αναφερόμαστε σε μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, ότι ένας άνθρωπος μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την “κακή ενέργεια”, τη ζήλια, το θαυμασμό ή ακόμα και μια απλή ματιά, ενός άλλου!

Αν υπάρχει ή όχι “κακό μάτι”, αποτελεί μία άλλη συζήτηση. Η πίστη στο “κακό μάτι” έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση και σύμφωνα με αυτήν δεν ματιάζονται μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα φυτά, τα ζώα, υλικά αντικείμενα ή και περιουσίες!
Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες ευχές, που σύμφωνα με τη παράδοση, διώχνουν το “κακό μάτι”. Το αν πιάνουν ή όχι, θα μας το πείτε εσείς που θα τις δοκιμάσετε.

01/ ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ ΜΕ ΛΑΔΙ 

Σε ένα μικρό φλιτζάνι ή πιατάκι βάζετε δύο δάχτυλα νερό. Σε ένα μπολάκι, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο, συνήθως ρίχνουμε 3 σταγόνες. Αρχίζετε το ξεμάτιασμα λέγοντας:

«Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος για τον/την (αναφέρετε το όνομα του/ της ματιασμένου/ης)». Παράλληλα σταυρώνετε τρεις φορές το φλιτζάνι ή το πιάτο με το νερό.
Στη συνέχεια, πρέπει να πείτε μόνο μία από τις παρακάτω ευχές:

 Ξεματιάσματα….

Ευχή 1 : ”Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά”.

Ευχή 2: “Ιησούς Χριστός νικά, κι αν είναι μάτι το σκορπά, η κυρά η Παναγιά”.

Ευχή 3: “Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, δωρεάν ελάβατε δωρεάν δότε ημίν”.

Την ώρα που το λέτε αυτό, ρίχνετε μία μόνο σταγόνα από το λάδι, μέσα στο νερό.

Επαναλαμβάνετε δύο φορές ακόμα την ίδια ευχή και ρίχνετε άλλες δύο σταγόνες λάδι στο ποτήρι με το νερό. Αν όταν πέσουν πάνω στην επιφάνεια του νερού ενωθούν σε μία και απλώσουν στο νερό, τότε ξέρουμε ότι ο άλλος είναι ματιασμένος.

Αντίθετα αν μείνουν ξεχωριστά χωρίς να διαλυθούν πάνω στο νερό, δεν είναι ματιασμένος.

Αν είναι ματιασμένος, διαβάστε τα παρακάτω λόγια:
«Βασκανία ηπέρασε και τα δέντρα ξερίζωσε. Βασκανία πού υπάγεις και τα δέντρα ξεριζώνεις. Πάνω στο κεφάλι του (της), να του (της) πιω το αίμα. Βασκανία λείψε από το κεφάλι του (της) και πήγαινε στα μονόκερα, δίκερα, τρίκεραι τετράκερα, πεντάκερα, εξάκερα, επτάκερα, οκτάκερα, εννιάκερα δεκάκερα, εντεκάκερα, δωδεκάκερα, εις το πυρ το εξώτερον το ετοιμασμένο, το μυρισμένο και εις τον θεό παραδομένο στ’ άγρια βουνά και στ’ άκαρπα δέντρα έξω το κακό, έξω το κακό, έξω το κακό.

Ξεματιάσματα….

02/ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Ξεκινάμε μετρώντας από το νούμερο έως το νούμερο 9.

Συνεχίζουμε με την ευχή: Μάτια που τον/την ματιάσανε, τρία είναι καλά να τον γιατρέψουν,
πατήρ υιός και άγιο πνεύμα, και του/της (το όνομα του ανθρώπου που ξεματιάζουμε)
το κακό, στην γη να σκορπιστεί και την υγειά του να’χει!

03/ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ

Ξεκινάμε λέγοντας “Στο όνομα του/ της…(όνομα αυτού που ξεματιάζουμε). Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές την παρακάτω ευχή: Σταυρός στον ουρανό, σταυρός στη γη, κι αν είναι μάτι να φύγει. Ανάτριχα ήρθε, ανάτριχα να φύγει. Όση ώρα λέμε την ευχή, σταυρώνουμε τον ματιασμένο. Στο τέλος φυσάμε τρεις φορές!

04/ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Με ένα κομμάτι βαμβάκι, βουτηγμένο στο λάδι από το καντήλι, σταυρώνουμε το μέτωπο του παιδιού που θέλουμε να ξεματιάσουμε.

Στη συνέχεια λέμε τα εξής λόγια: Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης, Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας, Σταυρός βασιλέων το κραταίωμα, ταυρός πιστών το στήριγμα, Σταυρός Αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων το τραύμα.

Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του νόμου τω Σταυρώ προσηλωθείς και τη λόγχη κεντηθείς την αθανασίαν επήγασας ημίν Σωτήρ ημών Δόξα Σοι.

4 Ξεματιάσματα….Και όμως… έχεις μάτι!

ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ & ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Στην αρχαιότητα, η πίστη στο «κακό μάτι» ήταν ευρύτατα διαδεδομένη και ριζωμένη όχι μόνο στο λαό αλλά και σε πιο ανεπτυγμένα πνεύματα, όπως ο Δημόκριτος, ο Αριστοτέλης, ο Πλούταρχος, ο Βιργίλιος, ο Κικέρων, που παραδεχόταν τη βασκανία και προσπάθησαν να την εξηγήσουν και να
δώσουν κάποια λογική εξήγηση.

Από τότε μέχρι και σήμερα, θεωρείται πως το «κακό μάτι» μπορούσε να επηρεάσει τον άνθρωπο, ότι είχε προσφιλές, ακόμα και τα κατοικίδια ζώα. Τα παιδιά επίσης θεωρούνταν ευκολότερα θύματα της βασκανίας. Οι Ρωμαίοι μάλιστα, είχαν τη θεά Cumina, για να τα προστατεύει. Στην Ελλάδα και στην Τουρκία, πίστευαν πως οι άνθρωποι με γαλανά μάτια, είχαν τη δύναμη να ματιάσουν, εξού και τα φυλαχτά-ματάκια και στις δύο ώρες έχουν την μορφή μπλε ματιών.

ΤΟ ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ!

Το βασικό στοιχείο της παράδοσής μας, είναι ότι το ξεμάτιασμα γίνεται αφιλοκερδώς και ο ματιασμένος δεν πρέπει καν να πει ευχαριστώ σε αυτόν που τον ξεματιάζει. Συνεπώς, κάθε είδους αμοιβή αυτομάτως ακυρώνει την ευχή! «Φτού, να μη σε βα6κάνω, να μην αβασκαθείς»

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *