Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου

5 Εστίες μικροβίων υπεράνω υποψίας!

5 Εστίες μικροβίων υπεράνω υποψίας!

Μόλις έπλυνες τα χέρια σου και νομίζεις ότι είσαι ασφαλής; Νομίζεις! Υπάρχουν αρκετά λάθη που μπορεί να κάνεις με το πλύσιμο των χεριών ιδιαίτερα αν αμέσως μετά πρόκειται να πιάσεις αντικείμενα που δεν υποψιάζεσαι.Ότι δηλαδή κάποια αντικείμενα είναι,εστίες μικροβίων υπεράνω υποψίας.Μάθε ποια είναι αυτά,καθώς και συμβουλές για να προστατευθείς καλύτερα.
Δεν θα σου μιλήσουμε για το ΑΤΜ,το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σου, το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και το κινητό σου τηλέφωνο. Αυτά είναι βέβαιο ότι τα ξέρεις. Αν και είναι πιθανόν να ξεχνάς ότι αγγίζοντας τα εξυπακούεται ότι πρέπει να πλύνεις τα χέρια σου τουλάχιστον πριν φας ή να μην τρως ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείς τηλεκοντρόλ, κινητό, πληκτρολόγιο.

Το στόμα είναι βασική πύλη για την είσοδο μικροβίων στον οργανισμό σου. Και δεδομένου ότι η εποχή απαιτεί παραπάνω προσοχή και τήρηση προληπτικών μέτρων. Σκόπιμο θα ήταν να διορθώσεις κάποιες συνήθειες που πιθανόν είναι λάθος και δεν το υποψιάζεσαι.

Ή να καθιερώσεις νέες, που ενισχύουν την προστασία σου απέναντι σε ιούς, βακτήρια και μικρόβια. Γι’ αυτό και σου παραθέτουμε όχι μόνο τα σημεία που δεν υποψιάζεσαι ότι αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης μικροβίων αλλά και τις συμβουλές των ειδικών για το πώς να προστατευθείς.

1.Το πόμολο της πόρτας της τουαλέτας στη δουλειά

Εστίες μικροβίων τα πόμολα

Πιστεύεις κι εσύ, όπως όλοι, ότι η τουαλέτα είναι ένας χώρος γεμάτος μικρόβια. Πιθανόν, όμως, δεν υποψιάζεσαι ότι εστία μικροβίων είναι το πόμολο της πόρτας του συγκεκριμένου χώρου. Οτιδήποτε αγγίζεται συχνά από πολλά χέρια αποτελεί εστία μικροβίων. Το πόμολο της πόρτας της τουαλέτας στον εργασιακό χώρο είναι ένα από αυτά.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν έχεις πλύνει τα χέρια σου πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Την ώρα που πιάνεις το πόμολο για να ανοίξεις την πόρτα, τα χέρια σου παύουν να θεωρούνται καθαρά. Δεδομένου ότι αριθμός ατόμων έχει αγγίξει πριν από εσένα το πόμολο όχι απαραίτητα με πλυμένα χέρια.

Τι μπορείς να κάνεις; Να φροντίζεις μετά την υγιεινή των χεριών να χρησιμοποιείς χαρτομάντιλο για να ανοίξεις την πόρτα.

5 Εστίες μικροβίων υπεράνω υποψίας!

2.Τα όργανα γυμναστικής και ο σάκος σου

Εστίες μικροβίων τα όργανα γυμναστικής

Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα γυμναστήρια είναι χώροι όπου συσσωρεύονται μικρόβια. Λογικό! Πρόκειται για κλειστούς χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα. Ταυτόχρονα γίνεται κοινόχρηστη χρήση των οργάνων γυμναστικής από άτομα που ιδρώνουν λόγω της εξάσκησης.

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, μάλιστα, κάποια όργανα γυμναστικής όπως π.χ. τα βαράκια συγκεντρώνουν περισσότερα μικρόβια από ό,τι το καπάκι της τουαλέτας. Τρομακτικό; ΌΧΙ, αν τηρείς τα μέτρα πρόληψης.

Υπάρχουν δύο βασικοί κανόνες που είναι καλό να τηρούνται από τα άτομα που γυμνάζονται στο γυμναστήριο. Να χρησιμοποιούν απολυμαντικό υγρό στα χέρια τους πριν χρησιμοποιήσουν κάποιο όργανο, να μην πιάνουν το πρόσωπό τους (μύτη, μάτια, στόμα) όσο γυμνάζονται και να αλλάζουν ρούχα αμέσως μετά το γυμναστήριο.

Εφιστούν επίσης την προσοχή στον σάκο που παίρνουμε στο γυμναστήριο. Κατά την επιστροφή στο σπίτι να μην τον τοποθετούμε σε επιφάνειες όπως καναπέδες και κρεβάτια καθώς επίσης αποτελεί ένα μέσο μεταφοράς μικροβίων.

3.Τα ρούχα που βγάζεις από το πλυντήριο

Το ξέρω. Αυτό σου προκαλεί έκπληξη. Συνήθως θεωρείς βρόμικα και ύποπτα να φιλοξενούν μικρόβια μόνο τα βρόμικα ρούχα που βάζεις στο πλυντήριο και όχι τα φρεσκοπλυμένα ρούχα
που βγάζεις από αυτό. Να θυμάσαι πως το νερό δεν «πνίγει» τα μικρόβια και το σαπούνι δεν τα σκοτώνει όλα. Η υψηλή θερμοκρασία νερού είναι αυτή που εξασφαλίζει απολύμανση.

Σύμφωνα, όμως, με έρευνα, λόγω του ότι συχνά στα πλυντήρια χρησιμοποιούνται οικονομικά προγράμματα με αποτέλεσμα τα ρούχα να πλένονται σε όχι και τόσο υψηλές θερμοκρασίες, κάποια μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν και λόγω της πλύσης να γίνει η διασπορά τους από το ένα ρούχο στο άλλο.

Τι πρέπει να κάνεις.Να πλένεις τα χέρια σου μετά το άπλωμα των ρούχων. Να αφήνεις την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή μετά το πλύσιμο για να στεγνώνει καλά το εσωτερικό του. Να κάνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα μία πλύση χωρίς ρούχα με σαπούνι ή απολυμαντικό.

4.Το καρότσι ή καλάθι του σουπερμάρκετ

Ουπς. Άλλο ένα αντικείμενο που αγγίζουν καθημερινά πολλά και διαφορετικά χέρια. Σίγουρα, μα σίγουρα όχι καθαρά. Θεωρούνται Εστίες μικροβίων, σύμφωνα με έρευνα, που επιβεβαιώνει ότι
κάποια μικρόβια επιβιώνουν σε επιφάνειες για 18 ώρες. Οπότε είναι εύκολο να βγάλεις συμπεράσματα.

Τι πρέπει να κάνεις. Να καθαρίζεις το χερούλι από το καλάθι ή το καρότσι με απολυμαντικό μαντιλάκι πριν το πιάσεις. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει ότι κουβαλάς πάντα ένα πακέτο στην τσάντα σου. Και, βέβαια, μετά την επιστροφή σου στο σπίτι και την τοποθέτηση όσων αγόρασες στα ντουλάπια σου μην ξεχάσεις να πλύνεις τα χέρια σου.

5.Ο κατάλογος του μενού στο εστιατόριο

Πάλι κι εδώ ισχύει ο ίδιος κανόνας. Το αγγίζουν καθημερινά πολλά και διαφορετικά χέρια. Όπως τα χρήματα και το ΑΤΜ. Το ρίσκο, όμως, να κολλήσεις κάτι είναι πιο αυξημένο στην περίπτωση
που έχεις αγγίξει τον κατάλογο του μενού. Επειδή έπεται μια δραστηριότητα που απαιτεί απόλυτα καθαρά χέρια: πρόκειται να φας.

Τι πρέπει να κάνεις.Πρέπει να σου γίνει συνήθεια να σηκωθείς να πλύνεις τα χέρια σου στην τουαλέτα του εστιατορίου αφού χρησιμοποιήσεις τον κατάλογο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *